Melania Knauss (dabar Trump) užaugo tuometinėje Jugoslavijoje (dabar Slovėnijoje). Jos tėvas pardavinėjo automobilius, o motina dirbo tekstilės pramonėje. Melania kurį laiką studijavo Liublianos universitete, paskui išvyko siekti modelio karjeros. Iš pradžių ji sulaukė sėkmės gimtojoje Slovėnijoje, o vėliau – Milane ir Paryžiuje. 1996 m. Melania išvyko į Niujorką, kur po poros metų susipažino su būsimu vyru Donaldu Trumpu.

Knauss su Donaldu pirmą kartą susitiko mados vakarėlyje Niujorke. Tada būsimasis prezidentas dar buvo vedęs Marlą Maples, su kuria išsiskyrė lygiai po metų – 1999 m. Po šešerius metus trukusių pasimatymų Trumpas ir Knauss susituokė. 2005 m. sausio 22 d. jiedu Palm Byče, Floridoje iškėlė puotą, kurioje dalyvavo keli šimtai svečių. Tai buvo trečioji Donaldo ir pirmoji Melanios santuoka.

Įdomu, kad tarp 350 svečių buvo ir Billas ir Hillary Clintonai. Kaip pranešė „GQ“, nuotaka vilkėjo 100 tūkst. dolerių vertės „Dior“ suknelę su 1 500 kristalų, kuriai pasiūti prireikė 550 valandų. Kalbama, kad vien jos vestuvinis žiedas vertas 1,5 mln. dolerių.

Pikantiškas žurnalo viršelis

Beveik po dviejų dešimtmečių, 2020-iais, buvo aptiktas „New York“ numeris, kurio viršelį puošia pikantiškas vaizdelis – po rugsėjo 11-osios tragedijos Niujorko ugniagesį bučiuojanti Melania Trump.

2002 m. padaryta nuotrauka turėjo priminti legendinę 1945 m. Pergalės prieš Japoniją dienos fotografiją – seselę bučiuojantį jūreivį. Tuo metu būsimoji pirmoji ponia Melania Knauss buvo nelabai žinomas modelis. Žurnalas ją pasamdė fotosesijai, skirtai Valentino dienos proga leidžiamam priedui „Singles“, skelbė nypost.com.

Su nekilnojamojo turto magnatu Donaldu Trumpu susitikinėjusi M. Knauss buvo atrinkta pozuoti viršeliui, kurio tikslas – pagerbti Niujorko pirmojo reagavimo tarnybų darbuotojus, tapusius žvaigždėmis po siaubingųjų rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių.

„Neseniai žurnalistas Mattas Haberis surado tai, ką žurnalo „New York“ personalas buvo pamiršęs. Pasamdėme jauną gražią slovėnę vardu Melania Knauss, kuri kelerius metus su pertraukomis susitikinėjo su Niujorko nekilnojamojo turto vystytoju, kol galiausiai už jo ištekėjo, – buvo rašoma „New York“ pranešime. – Žinoma, tada neturėjome net minties, jog dirbame su būsimąja Jungtinių Amerikos Valstijų pirmąja ponia.“

7-osios priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesys Danielis T. Keane’as, papildomai dirbdavęs modeliu, papasakojo prisiminimus, kaip su M. Knauss atkūrė garsiąją Alfredo Eisenstaedt’o Antrojo pasaulinio karo pabaigos nuotrauką.

Pasirodo, fotosesija buvo išties varginanti. Viršelyje įamžintą pozą jie kartojo „kelis šimtus kartų“.

„Kiekvieną kartą M. Knauss mane čiupdavo į glėbį ir įsisiurbdavo į lūpas“, – pasakojo D. T. Keane’as, vėliau ėjęs Niujorko priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento komandos vado pareigas.

„Mano šukuosenų ir makiažo meistrė paklausė: „Ar žinai, kas ji tokia?“ Atsakiau neigiamai, nežinojau jokių modelių vardų, nes paprasčiausiai jais nesidomėjau.

„Tai Melania Knauss... Donaldo Trumpo mergina.“ Mat kaip, gerai“, – savo reakciją prisiminė ugniagesys.

Kalboje įžvelgė plagiatą

2015 m. Donaldas paskelbė, kad dalyvaus JAV prezidento rinkimuose. Nors Melania neatliko svarbaus vaidmens rinkimų kampanijoje, 2016 m. liepos mėn. ji pasakė kalbą Respublikonų nacionaliniame suvažiavime. Iš pradžių jos kalba sulaukė pagyrų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad joje buvo sakinių ir frazių, panašių į tuos, kuriuos prieš aštuonerius metus pasakė Michelle Obama. Kilo skandalas dėl plagiato.

Vėliau Melania laikėsi santūriai, kol likus kelioms savaitėms iki rinkimų ėmė ginti savo vyrą, apkaltintą seksualine prievarta ir priekabiavimu.

2016 m. lapkričio 8 d. Donaldas įveikė H. Clinton ir buvo išrinktas JAV prezidentu. Pareigas jis pradėjo eiti 2017 m. sausio 20 d.

Melania Trump

Pirmosios ponios vaidmuo – ribotas

Kaip rašo Kati Marton knygoje „Hidden Power: Presidential Marriages That Shaped Our History“ („Nematoma valdžia: istorinius sprendimus nulėmusios prezidentų santuokos“), prezidentavimas – tai darbas dviem: pirmoji ponia turi vis priminti prezidentui apie svarbias problemas, kurių jis galbūt nepastebi, ir atvirai pasakyti, jei jo sprendimai neteisingi. Knygos autorė M. Trump tuomet apibūdino kaip labiausiai savo darbui nepasirengusią pirmąją ponią šalies istorijoje. Tokios nuomonės laikėsi daugelis amerikiečių.

Visgi tai ne vienintelis M. Trump skirtumas nuo pirmtakių: ji pirmoji šias pareigas užėmusi moteris, kuriai anglų kalba nėra gimtoji, be to, pirmoji per kone 200 metų, gimusi ne Jungtinėse Valstijose.

Iš pradžių Melania, kaip pirmoji ponia, pasirodydavo nedažnai, o į Baltuosius rūmus persikėlė tik birželį, sūnui baigus mokslo metus. Vis dėlto 2018 m. ji pradėjo iniciatyvą „Būk geriausias“, kurioje daugiausia dėmesio skyrė vaikams. Tarp pagrindinių jos tikslų buvo ir kova su kibernetinėmis patyčiomis.

Per rinkimų kampaniją, vykusią 2020 m., Melanios vaidmuo buvo ribotas, nors rugpjūtį ji kalbėjo Respublikonų nacionaliniame suvažiavime. 2020 m. lapkričio 3 d. Donaldą nugalėjo Joe Bidenas.

Melania Trump

Po Kapitolijaus pranešimo išplatino žinutę

2021 m. sausio 6 d. D. Trumpo šalininkai užpuolė Kapitolijų, kai Kongresas susirinko patvirtinti Baideno pergalės. Po kelių dienų Melania paskelbė pareiškimą, kuriame ji teigė išgyvenusi nusivylimą ir liūdesį dėl praėjusią savaitę įvykdyto Kapitolijaus šturmo, kurio metu žuvo penki žmonės.

„Būkite tikri – griežtai smerkiu smurto protrūkį prie mūsų tautos Kapitolijaus. Smurtas nepriimtinas“, – buvo teigiama Baltųjų rūmų išplatintame pranešime. M. Trump paragino visus piliečius stabtelėti ir pažvelgti į dalykus iš įvairių perspektyvų.

„Meldžiu žmones liautis smurtavus, nedaryti jokių hipotezių pagal žmogaus odos spalvą ir [raginu,] kad skirtingos politinės ideologijos netaptų pagrindu agresijai ir pykčiui“, – buvo rašoma M. Trump pranešime. Ji nesutiko su jai mestais „neteisingais kaltinimais“, nuskambėjusiais iš, pasak jos, suinteresuotų žmonių lūpų.

„Šiuo metu visas dėmesys turi būti skiriamas mūsų šalies ir jos gyventojų sveikimui. [Šis metas] neturi būti pasitelkiamas siekti asmeninės naudos“, – teigė JAV pirmoji dama.

Ji išsakė apgailestavimą dėl žuvusių žmonių ir sakė, kad meldėsi už jų šeimas.

Melania Trump

Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir kiti politikos lyderiai tuomet paragino prezidentą atsistatydinti dėl kilusio smurto protrūkio ir pareiškė sieksiantys jį nušalinti anksčiau kadencijos pabaigos, jeigu jis pats neatsistatydins.

Tąkart M. Trump paminėjo ir faktą, kad greitai pasikeis jos statusas: „Man buvo didžiulė garbė eiti pirmosios damos pareigas. Noriu padėkoti milijonams amerikiečių, kurie pastaruosius ketverius metus palaikė mano vyrą, mane ir kurie padarė didžiulės įtakos Amerikos dvasiai.“

Kiek vėliau CNN pranešė, kad kai prezidento Donaldo Trumpo šalininkai įsiveržė į Kapitolijų, pirmoji šalies dama M. Trump buvo užsiėmusi fotosesija Baltuosiuose rūmuose.

Iškart po pralaimėtų rinkimų – gandai apie Donaldo ir Melanios skyrybas

Klausimus apie Melanios ir Donaldo Trumpų santykius kėlė ir prieštaringai vertinamas rašytojas Michaelas Wolffas savo naujoje knygoje „Landslide: The Final Days of the Trump Presidency“ („Nuošliauža: Paskutinės Trumpo prezidentavimo dienos“).

„Per visus ketverius metus Baltuosiuose rūmuose taip ir nebuvo aišku, kiek laiko ji praleidžia juose, o kiek – name Merilande, kur apgyvendino savo tėvus. Padėjėjai apdairiai nesigilino ir tuo nesidomėjo“, – rašė M. Wolffas savo knygoje.

Melania Trump

Šios knygos ištrauka buvo publikuota britų leidinyje „Times“.

Anot M. Wolffo, neaišku, ar buvusi pirmoji šalies dama (51 m.), pasibaigus sutuoktinio prezidentavimo kadencijai, nuo sausio gyveno su juo Mar a Lago kurorte, Floridos valstijoje. Dar balandį CNN citavo Trumpams artimą šaltinį, kuris teigė: „Ji visai nebūna viloje Mar a Lago kurorte, <... > retai bendrauja su vyro darbuotojais.“Kaip rašoma M. Wolffo knygoje, M. Trump kartais dalyvaudavo vakarienėse Mar a Lago kurorto rezidencijoje – tada jie su vyru sėdėdavo atskiriau nuo svečių, atitverti, tad atrodydavo „lyg gyvūnai zoologijos sode“.

M. Wolffas priminė ir sklandžiusius gandus, kad M. Trump su sūnumi Barronu pastoviai negyveno Baltuosiuose rūmuose, o veikiausiai daug laiko praleisdavo kartu su M. Trump tėvais, kuriuos ji atsikvietė iš Slovėnijos ir kurie gyveno Merilande. Sklandė gandai, kad pirmą D. Trumpo prezidentavimo pusmetį jo žmona nesutiko keltis į Baltuosius rūmus, nes norėjo, kad Barronui baigtųsi mokslo metai Manhatano mokykloje.

Melania Trump su mama

„Pulitzerio“ premijos laimėtoja, „Washington Post“ žurnalistė Mary Jordan savo knygoje „The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump“ („Jos sandorio menas. Ko nežinojome apie Melania Trump“) rašo, kad M. Trump liko Niujorke, norėdama pakoreguoti ikivedybinę sutartį ir užtikrinti finansinį saugumą Barronui ateityje.

Savo ruožtu knygos apie Melanią („Laisva, Melania: Neautorizuota biografija“) autorė Bennett pabrėžė, kad buvusi pirmoji ponia turėjo miegamąjį trečiajame rezidencijos aukšte, kuriame kadaise gyveno Michelle Obamos motina, o Donaldas – miegamąjį pirmajame aukšte, iš kurio atsivėrė vaizdas į rožių sodą ir Ovalųjį kabinetą.

Vėliau Melanios atstovas paneigė teiginį apie miegojimą atskirose lovose: „Gaila, kad jūs cituojate neįvardintus „šaltinius“, kurie pateikia išgalvotus pasakojimus“.

D. Trumpo prezidentavimo metais „International Business Times“, „Business Insider“, „Washington Post“ ir kiti leidiniai ne kartą nagrinėjo nepatvirtintą konspiracijos teoriją apie M. Trump gyvenamąją vietą. Tiesa, buvusi M. Trump darbuotojų komandos vadovė Stephanie Grisham 2018 m. pareiškė, kad „ši teorija absoliučiai neturi pagrindo. Mes visada iš jos juokiamės.“

Pažymima, kad gandai kol kas ir liko gandais – pati pora apie savo santykių krizę neužsiminė nei karto.

Prabilo apie pasikėsinimą

Delfi primena, kad Melania neseniai dalyvavo Respublikonų nacionaliniame suvažiavime Milvokyje. Ši išvyka buvo pirmasis jos pasirodymas viešumoje po neseniai įvykusio pasikėsinimo į jos vyrą, buvusį prezidentą Donaldą Trumpą, taip pat užfiksuotos pirmosios jos fotografijos.

Po visą pasaulį sukrėtusio pasikėsinimo į D. Trumpą jo žmona M. Trump taip pat neliko abejinga. Savo mintimis ji pasidalino socialinio tinklo „X“ paskyroje.

„Kai mačiau, kaip į mano vyrą Donaldą pataikė žiauri kulka, supratau, kad mano ir Barrono gyvenimas atsidūrė ant pražūtingų pokyčių slenksčio“, – rašė buvusi pirmoji ponia, turėdama omenyje liepos 13 d. įvykusį šaudymą per D. Trumpo mitingą Butleryje, Pensilvanijos valstijoje.

„Esu dėkinga drąsiems slaptosios tarnybos agentams ir teisėsaugos pareigūnams, kurie rizikavo savo gyvybe, kad apsaugotų mano vyrą“, – rašoma jos pareiškime. Po tragedijos ji paragino visą šalį vienytis ir priminė, kad D. Trumpas ne tik politikas.

„Dabar galvoju apie jus, mano bičiuliai amerikiečiai. Mes visada buvome unikali sąjunga. Amerika mūsų švelniosios tautos suplyšęs audinys, bet mūsų drąsa ir sveikas protas turi pakilti ir vėl mus suvienyti į vieną. Monstras, kuris mano vyrą pripažino kaip nežmonišką politinę mašiną, bandė užgniaužti Donaldo aistrą – jo juoką, išradingumą, meilę muzikai ir įkvėpimą. Pagrindiniai mano vyro gyvenimo aspektai – jo žmogiškoji pusė – buvo palaidoti po politine mašina“, – tęsė ji.

Melania Trump

Buvusi pirmoji ponia apibūdino savo vyrą kaip „dosnų ir rūpestingą žmogų, su kuriuo buvo ir geriausiais, ir blogiausiais laikais“.

„Nekaltų aukų šeimoms, kurios dabar kenčia dėl šio bjauraus akto, nuolankiai reiškiu nuoširdžiausią užuojautą“, – rašė ji. M. Trump taip pat padėkojo visų politinių pažiūrų amerikiečiams už tai, kad po incidento išreiškė paramą jos vyrui ir šeimai.

„Tiems iš jūsų, kurie verkia išreikšdami palaikymą, dėkoju. Dėkoju tiems iš jūsų, kurie ištiesė ranką už politinio susiskaldymo ribų – ačiū, kad nepamiršote, jog kiekvienas politikas yra vyras ar moteris, turintis mylinčią šeimą“, – viešą pareiškimą užbaigė M. Trump.

Buvusi pirmoji JAV ponia Melania Trump mažai dalyvauja 2024 m. prezidento rinkimų kampanijoje. Anksčiau CNN šaltiniai pabrėžė, kad M. Trump gedi sausio pradžioje mirusios motinos, palaiko tėvą po šios netekties ir skiria daug dėmesio sūnui Barronui, kuriam sukako 18 metų ir kuris rudenį ruošiasi studijuoti koledže. Tiesa, šaltiniai akcentavo, kad ji sąmoningai renkasi, kada rodytis viešumoje, o šiuos sprendimus priima pati, ne D. Trumpas ar kas nors iš kampanijos dalyvių.