O dėl to gero, teisingo ir gražaus – neva kiekvienam skirtingai. Taip tie jaunuoliai mano. Na, o tasai komunikatorius ir sako – ne, ne skirtingai. Jis teigia, kad mes kuo puikiausiai galime visuotinai įsivertinti, kas telpa į šiuos žodžius, ir nereikia čia kažkokių interpretacijų bei didelių filosofijų.

Kaip pavyzdį jis pateikė šiuolaikinio JAV repo dainininkių skleidžiamas vertybes. Na, pavyzdžiui, atlikėjos Nicki Minaj, dainuojančios apie storą, ilgą pimpalą: tik su tokio įrankio turėtoju ji užsiims seksu. O jau kai pasidulkins, jis nupirks jai vardinių šmutkių. Iš dainos žodžių neišmesi, tik verčiu taurią poeziją.

Tiesa, atsimenu, kai šios atlikėjos kūrybą dainavo mažutė mergaičiukė lietuviškame muzikiniame projekte. Buvo mažų mažiausiai nejauku, lyg stebėtum kažkokią pedofilo fantaziją.

Mes labai aiškiai galime įsivertinti, kad didelis, storas pimpalas mainais už brangų rankinuką nėra gera, teisinga ir gražu, kad tai ne ta vertybė, kurią norėtume perduoti savo vaikams.

Lygiai taip pat epidemiologiniai židiniai ir grįžtančios ligos nėra nei gera, nei teisinga, nei gražu. Mes galime įvertinti ir nuspręsti, kad tie, dėl kurių grįžta pavojingos ligos, yra tiesiog asilai, privirę košės.

Tasai amerikietis veikėjas sakė, kad tautai reikia lyderių, kurie ją vestų gėrio, tiesos ir grožio vardu. Jis teigė, kad, deja, ne visi yra tinkamai pasirengę įvertinti ir suprasti tas sąvokas. Ir aš jam pritariu.

Jei kalbėtume tik apie suaugusiuosius, kurie pasirinko gyventi atsiskyrėliškai, tebūnie. Prašom ir viso gero.

Bet dabar mes kalbame apie sociumą, kuris tiesiogiai kenčia dėl kitų aplaidumo nesiskiepijant. Apie visuomenę, kurioje yra ir kiti žmonės bei jų vertingos gyvybės. Yra vaikai, kurie dar nespėjo būti paskiepyti dėl amžiaus. Yra ligoniukai, kurie negalėjo būti paskiepyti dėl savo būklių. Yra ligoniai, kurių imunitetas nusilpęs. Yra pažeidžiamų grupių dėl amžiaus. Ir jie turi teisę į saugumą. Arba turėtų turėti. Ir tą teisę iš jų atima puspročiai antivakseriai, nusprendę, kad jų internetinis panaršymas yra net pranašesnis už dešimtmečius vykdomus tyrimus, už dešimtmečius tęsiamus mokslus ir už ilgametę skiepų praktiką, sugebėjusią užmigdyti daug baisių ligų.

Pasirinkimo laisvė tokioje perspektyvoje yra kliedesiai. Kaip reaguotumėte, jei pedofilas muštųsi į krūtinę, turintis teisę mylėti? O girtuoklis – teisę vairuoti išgėręs? O vagis – teisę oriai gyventi už jūsų uždirbtus pinigus? Pasirinkimo laisvė yra reliatyvi, jei nori gyventi sociume, ir ta laisvė visada turi kažkokias ribas. Net ir didžiausias anarchistas vargu ar sakys kitaip, kai skrisdama gatve dviem šimtais mirtinai nutrenksiu jo vaiką, motiną ir šunį.

Tai, kad po ilgų metų tylos grįžo tymai, kokliušas, yra mūsų šviesių protų pralaimėjimas. Vadinasi, tie ramybės metai, kurie turėjo būti skirti švietimui apie užkrečiamas ligas, imunitetą, skiepų veikimą, buvo pražiopsoti. Ar vaikai buvo aktyviai mokomi apie tai, kaip veikia skiepai, kokia visuomenės dalis turi pasiskiepyti, kad ligos neatsinaujintų, ar skleidžiamos sąmokslo teorijos buvo aktyviai dekonstruojamos jiems priešais nosį? Kai aš mokiausi mokykloje, to nebuvo. Viena pražiopsota karta. Ar dabar kas pasikeitė?

Albina ir Regina rėkia apie hėmiją, nors valgo sasyskas, kurių nė pats velnias neėstų. Kad lūpos pribadytos atrodo kaip tos pačios sasyskos, joms nebaisu. Nebijo jos ir blakstienas klijuoti, ir nagų lakai jiems nėra hėmija, o liekninančią tabletę tik duok, koks skirtumas, iš ko padaryta. Bet su medikų priežiūra padaryta injekcija – va šito tai jos neleis. Nes skaitė forume, kaip vienos merginos kaimyno sesės pažįstamos arklio šeimoje kažkas nuo skiepų mirė, o jei nemirė, tai susirgo autizmu. Jie taip ir sako: susirgo.

Pasibaigus vasarai televizija daro reportažą iš Palangos. Pakalbintas praeivis sako, kad pirmosiomis rudens dienomis pajūryje padaugėjo normalių žmonių. Suprask, išvažiavo padavėjų siuntinėtojai, šaligatvių skrepliuotojai ir kiniškas madas demonstruojančios plastmasinės gražuolės. Nenormalūs. Ir gana čia politkorektiškai apsimetinėti mykiant.

Akivaizdu, mes žinome, kas yra normalu, o kas ne. Kas yra gera, teisinga, gražu. Ir žinome, kas nėra.

Vaikų neskiepijimas visuomenę veda į tamsumas. Ir jei tauta pati nesupranta, kokiomis tragedijomis tai gali pasibaigti, kartais reikia nuspręsti už juos.