Lietuvės kvietė moteris nelikti abejingomis ir solidarizuotis su nežmoniško žiaurumo ir skausmo spąstuose gyvenančiomis Ukrainos moterimis, skleisti žinią ir atkreipti viso pasaulio dėmesį. „Jau kasdienybe tampa žinios iš Ukrainos apie prievartaujamas moteris, mergaites, net kūdikius. Skaitome pranešimus apie brutalius rusų karių būdus patenkinti savo žvėriškus poreikius, nepaisant kito žmogaus skausmo, gyvybės ir autonomijos. Jie elgiasi su žmonėmis blogiau nei su skudurais, leidžia sau niekinti kūnus taip, kaip tik sugalvoja. Prievartauja ir nužudo. Mes jiems nepriklausome. Mes priklausom tik sau. Mūsų kūnas yra mūsų tvirtovė. Norime atkreipti dar daugiau dėmesio į seksualinės prievartos problemą karo kontekste. Neapsakomai užjaučiame tiek visas Ukrainos, tiek kitas moteris, kurioms yra tekę patirti seksualinę prievartą. Demonstraciją atliekame prie Rusijos ambasados, kadangi tai yra žiaurių Rusijos karinių veiksmų nusikaltimų dalis. Nepamiršime ir neatleisime“, – sakė viena iš akcijos organizatorių Neringa Butkutė.

Kaip ir Taline, čia Vilniuje moterys stovėjo „kruvinomis“ kojomis, kai kurios su savimi turėjo vaikiškus vežimėlius ar pliušinius žaislus. „Taip norime pabrėžti, kad seksualinės prievartos šešėlyje žiauriai traumuojami prievartaujamų moterų vaikai. Šio žiauraus elgesio šleifas vilksis dar dešimtmečius, kolektyvinėje pasąmonėje įaugę kaip ašmenys, nuolat primindami skausmą, tad tęsiame moterų iš Talino iniciatyvą ir norime, kad kitose šalyse atsirastų drąsos tokia protesto forma išreikšti savo palaikymą“, – sakė N. Butkutė.

Akcijos metu buvo renkamos aukos, už kurias bus perkamos greitosios kontracepcijos tabletės ir siunčiamos į Ukrainą. „Ukrainos moterims reikia laisvės. Galimybės ramiai atsikvėpti ir gelbėti save, savo vaikus, savo šeimas, kol dar ne vėlu. Kol nors vienas rusų karys stovės Ukrainos žemėje, nė vienas žmogus negalės ramiai miegoti, nes bus kamuojamas nuolatinės baimės būti priverstas žiūrėti tai išgamai į akis. Nepaisant šito, prievartą išgyvenusioms moterims labai reikalinga medicininė pagalba, ypač reikia skubios kontracepcijos tablečių, vaistų nuo lytiškai plintančių infekcijų. Tai yra mažiausia, ką galime dabar padaryti. Akcijos metu renkamos aukos, už kurias ir bus perkamos visos šios priemonės“, – sakė pašnekovė. Ji kartu su kitomis moterimis tikisi, kad tokio protesto banga nuvilnys per visą pasaulį ir atkreips dėmesį į karo metu vykdomus nusikaltimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Dalintis
Nuomonės