Pradėjusi projektą Edita negalvojo, kad jis taps tikra vasaros tradicija. Moteris prieš šešerius metus tikėjosi suburti tik savo bičiules ir moteris, dalyvavusias jos mokymuose ar praktikose. Vis dėlto vietoj planuotų šimto moterų jau pirmaisiais metais iššūkiu susidomėjo beveik 1500.

„Buvau labai maloniai nustebinta, sulaukiau didžiulio atgalinio ryšio. Dabar moterys prisipažįsta, kad kai kurioms jų prireikė ir kelerių metų, kad prisijaukinti mintį būti be liemenėlės“, – šypsosi ji.

Edita teigia maniusi, kad laikui bėgant iniciatyva išsisems arba moterims, esančioms šioje „Facebook“ grupėje, vaikščioti be liemenėlės taps įprasta.

„Vis tik moterys ėmė atvirai ir dažnai dalintis savo patirtimi. Jos pasakojo, kad jų gyvenimai apvirto aukštyn kojomis – o atrodo, kad tik atsisakė liemenėlės. Moterys ėmė rinktis kitus drabužius – mažiau suvaržančius, laisvesnius. Keitėsi ir pats mąstymas – iniciatyvos dalyvės ėmė domėtis sveikatingumu, meditacijomis, emociniu pasauliu. Jos pamatė, kiek daug baimių ir gėdos patiria nusiėmusios liemenėlę – tuomet ėmė analizuoti, kodėl taip yra? Smagu girdėti apie jų vidinius virsmus ir dėkingumą – tai ir skatina projektą tęsti“, – sako Delfi pašnekovė.

Ji neslepia, kad išties daug moterų būdamos be liemenėlės jaučia gėdos jausmą. Edita pabrėžia – ši jausena kyla ne tik iš fiziologinių paskatų.

„Iš pradžių moterys sako, kad be liemenėlės būti nepatogu – joms reikia laiko, kokios savaitės, kad galėtų priprasti. Viena tokių moterų buvo ir mano kolegė, versli, veikli moteris. Ji turi didesnę krūtinę, tad anksčiau net miegodavo su liemenėle. Ji teisindavosi, kad dalyvauja oficialiuose renginiuose, tad negali nedėvėti liemenėlės, o būdama be jos jaučia didžiulį diskomfortą. Prireikė dvejų metų, kol bičiulė adaptavo savo drabužius, gyvenimo būdą į buvimą be liemenėlės“, – pasakoja Edita.

Edita Esenku Šimkutė

Vis tik pagrindinės priežastys – psichologinės. Pašnekovė teigia, kad daugelį kausto baimė ir visuomenės nustatytos normos.

„Paauglystėje, dar mokantis mokykloje tėvai jaunai merginai nuperka liemenėlę. Sako – jei nedėvėsi liemenėlės, krūtinė nusileis, nutįs. Tad liemenėlę dėvėti tampa tarsi privaloma, nors paauglystėje jos nė vienai nėra patogios. Vis dėlto mes priprantame, aš irgi buvau pripratusi. Ryte užsidėdavau liemenėlę ir su ja būdavau, nesvarbu, ar planuodavau kažkur eiti, ar likdavau namuose. Mums tarsi įdiegta, kad jeigu išeini kažkur be liemenėlės – esi tarsi nuoga. Bet tai visiškai skirtingi dalykai. Akcentuočiau, kad svarbiausia yra teisingai pasirinkti drabužį. Štai mano minėta versli bičiulė, kurios aplinkoje nemažai vyrų, nedėvi liemenėlės – ir niekas nepastebi, kad ji be jos. Teisingai parinktas audinys, fasonas, spalvos, raštas išgelbėja situaciją“, – tikina sveikos gyvensenos lektorė.

Anot jos, jei moteris apsirengia drabužį, kuris pagamintas taip, kad būtų dėvimas su liemenėle – pavyzdžiui, permatomus marškinėlius – nepadoru kitų atžvilgiu atrodyti iššaukiančiai, o ir pati moteris jaustųsi nepatogiai, tad liemenėlę dėvėti reikėtų. Visais kitais atvejais jos galima atsisakyti.

„Didžiausia baimė – ką pasakys kiti. Moterys bijo sulaukti negatyvaus žvilgsnio, replikų. Savo smegenis derėtų pratinti prie to, kad gali taip ir nebūti. Moterys, dalyvaujančios iššūkyje, gali patvirtinti, kad ta baimė beveik niekada taip ir nepasitvirtino“, – akcentuoja pašnekovė.

Liemenėlė

Didelę krūtinę turinčios moterys jaučia didesnį diskomfortą būdamos be liemenėlės – ypač kitų žmonių atžvilgiu, sako Edita. Anot jos, šiuo atveju moterys labiau baiminasi sulaukti kritikos.

„Kai krūtinė itin didelė – tokie dydžiai, kaip G, H ir kt. – logiška, kad joms reikia papildomos paramos. Dažnai jos renkasi sveikesnes liemenėlių alternatyvas, nešioja sportines liemenėles, marškinėlius su petnešėlėmis, drabužius, kurie prilaiko krūtis, kad jos pernelyg nejudėtų į šonus. Kai krūtinė itin didelė, jos prilaikymas yra tikrai svarbi dalis. Antra vertus, mano projektas nėra skirtas uždrausti ar atimti liemenėles. Mano tikslas – atkreipti dėmesį. Juolab, kad atsiranda sveikesnių liemenėlių alternatyvų – be lankelių, be pakietinimų. Yra tokių versijų, kurios mažiau jaučiasi jas dėvint, yra mažiau žalingos“, – pasakojo moteris.

Edita Esenku Šimkutė

Edita liemenėlės atsisakė prieš 10 metų – norėjo, kad ji netrikdytų limfotakos, kraujotakos, či gyvybinės energijos judėjimo.

„Esu žmogus, kuris medituoja. Vėliau pamačiau, kad yra šiuolaikinių mokslinių tyrimų holistinės medicinos kontekste, kurie kalba apie negatyvią liemenėlės įtaką moters kūnui. Pati pradžia buvo kelionės į Tailandą metu. Buvau mokymuose, tai buvo pagalba adaptuotis nedėvint liemenėlės. Ne veltui projektą „30 dienų be liemenėlės“ taip pat nusprendžiau organizuoti šiltuoju metu – nors kai kurios moterys sako, kad žiemą joms paprasčiau nedėvėti liemenėlės, nes tuo metu jos apsirengia daugiau sluoksnių drabužių. Vis dėlto aš manau, kad kur kas lengviau tai daryti vasarą – šilta, mažiau apdarų, mažiau suvaržymų, daugiau laisvės“, – šypteli dao praktikų instruktorė.

Pati pašnekovė tikina ne tik nedėvinti, bet ir apskritai neturinti liemenėlės. Vieną medvilninę liemenėlę Edita nešiojo pereinamuoju laikotarpiu, nedrįsdama atsisakyti jos visiškai.

„Vis dėlto prieš kelerius metus išmečiau ir ją. Neturiu poreikio liemenėlei – mano kūno sudėjimas vidutinis, taip pat turiu vidutinio B dydžio krūtinę. Jaučiuosi puikiai! Vienintelis dalykas, kurį dėviu – tai maudymosi kostiumėlis, kuris yra be lankelių ir formavimo“, – sako E. Esenku Šimkutė.