„Gydytojas sakė, kad apie plyšusį implantą suprasti įprastai gana sunku, bet aš būdama kaime pajutau skausmą, sukėlusį įtarimų. Nuėjau pasitikrinti – spėjimas pasitvirtino. Nieko nekėliau sunkiai, nieko nedariau, tiesiog pajutau kairės krūties šone maudimą“, – Delfi pasakoja Čikagoje gyvenanti Ieva.

Gydytojo kabinete moteriai buvo atliktas ultragarsas ir monograma, specialistai ją informavo ir apie kitus pakitimus.

„Specialistas, pas kurį apsilankiau, informavo ir apie atsiradusias drumzles ir neskaidrų implantą, lyginant su tuo, koks jis buvo pradžioje. Tiesą pasakius, tą maudimą jaučiu ir dabar“, – šypsosi Ieva, jau po mėnesio gulsianti po chirurgo skalpeliu.

Ievos Voveris ir Andriaus Voveris vestuvių šventė

Krūtų didinimo operacija Ievai buvo atlikta prieš 16–17 metų. Ji tikina, kad iki šios akimirkos niekada nebuvo jautusi jokio skausmo ar diskomforto.

„Krūtinė buvo net ištinusi, bet po poros savaičių patinimas praėjo. Kurį laiką negalėjau nešioti liemenėlės, nes viena krūtis tiesiog netilpo. Tai per visus tuos ilgus metus buvo tik toks vienas nusiskundimas“, – sako I. Voveris.

Šiuo metu Lietuvoje viešinti Ieva apie savo planus vėl turėti natūralią krūtinę sutuoktiniui pasakė ne iš karto. Čikagoje gyvenanti nuomonės formuotoja neslepia, kad jos vyras Andrius visada bando išlaikyti žmonos grožį ir pataria, kaip tai padaryti geriau. Vis dėlto moteris teigia jo patarimų klausanti ne visada.

„Kad ir kaip bebūtų, tai yra mano kūnas. Aš patarimus išklausau, bet sprendimą priimu pati“, – šypsosi ji.

Apie plyšusį implantą sekėjoms papasakojusi Ieva sulaukė atgarsio – moterys ėmė dalintis ir savo istorijomis bei patirtimis. Buvusi „Olialia“ mergaitė gavo daug asmeninių žinučių, padėjusių jai apsispręsti dėl tolimesnių planų.

Įspūdingų plaukų savininkė Ieva Voveris Kaune surengė įsimintiną vakarėlį / Foto: Loreta Kondratė

„Iš pradžių svarsčiau apie krūtų didinimą riebalais, bet moterys apie šią procedūrą atsiliepė neigiamai. Jos man siuntė nuotraukas, darytas po operacijas – supratau, kad tai tikrai ne išeitis“, – sako I. Voveris.

Vis dėlto Ieva atvirai teigia niekada nesigailėjusi, kad kadaise pasididino krūtinę.

„Esu iš „Olialia“ mergaičių laikų, tai krūtinė buvo privaloma. Tiesą pasakius, atgal nesidairau ir nesigailiu dėl nieko, ką esu padariusi. O dabar – naujas etapas, mano gyvenimas pasikeitė“, – džiaugiasi ji.

Specialistas: turinčios implantus bent kartą per metus privalo atlikti krūtų echoskopiją

„Clinicus Vilnius“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Dainius Daunoravičius Delfi sako, kad pirmasis požymis, leidžiantis suprasti, kad su implantu kažkas negerai – tai pakitusi krūtų forma, stangrumas, deformacija. Vis dėlto skausmo ir diskomforto, anot gydytojo, moteris įprastai nejaučia.

„Tiesa, gali nebūti ir jokių požymių, išduodančių apie silikoninių implantų plyšimą. Ypač, jeigu plyšimas įvyko neseniai, yra labai nedidelis“, – akcentuoja pašnekovas.

Jis ragina implantus turinčias moteris kartą metuose atlikti krūtų echoskopiją. D. Daunoravičius taip pat pažymi, kad šiandien implantai jau yra gerokai patobulinti ir neturintys galiojimo laiko.

„Senesnės kartos implantus, kurie buvo sudėti iki 2020 m., buvo rekomenduojama keisti kas 10 metų, tačiau naujesnės kartos silikono implantai tokių apribojimų neturi. Vis dėlto dar kartą pabrėžčiau, kad labai svarbu periodiškai krūtis tikrinti echoskopu. Šitaip galima sekti implantų būklę“, – tikina jis.

Jeigu implantas vis tik plyšta, juos abu būtina pašalinti – tuomet, pasak gydytojo, lieka laisvesni audiniai, atsiranda tūrio deficitas. Šiuo atveju riebalų persodinimą D. Daunoravičius vadina puikiu būdu iš dalies atstatyti krūtų formą.

„Reikia įsidėmėti, kad prigyja ne visi suleisti riebalai, o tik jų dalis – maždaug 40-60 proc. Tie, kurie prigyja, išlieka visam laikui“, – Delfi sako gydytojas.

Kiek anksčiau „VitkusClinic“ klinikos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Karolis Baužys Delfi yra sakęs, kad implanto plyšimas – itin retas nutikimas.

„Tokia maža rizika yra. Dažniausiai pasitaiko tokia komplikacija dėl implanto gamybinio broko. Implantai prieš pateikiant galutiniam vartotojui yra testuojami ir specialiai patikrinami. Gamybinio broko pasitaiko, bet tai nutinka labai retai. Jei kalbame apie ankstyvą periodą (vieneri, dveji metai) po korekcijos, tai dažniausiai susiję su kokia nors trauma ir fizinio implanto pažeidimu.

Jei implantas plyšta vėlesniu laikotarpiu – rinkoje esantys gamintojai teikia dešimties metų garantiją. Tai tuo vėlesniu laikotarpiu, praėjus dešimt ir daugiau metų – rizika, kad plyš implantas, gali didėti. Praėjus dešimt metų jau reikėtų svarstyti apie implantų keitimą“, – tuomet sakė gydytojas.

Visą straipsnį galite paskaityti čia.