Medikės vardijo šias problemas: išmatų nelaikymą, lytiniu keliu plintančias ligas, skausmą bei kraujavimą, kada analinio sekso metu patiriamos traumos.

Gydytojos Tabitha Gana ir Lesley Hunt pabrėžė – medikai neaptarinėja su moterimis analinio sekso grėsmių, todėl, pasak jų, visa karta moterų neturi supratimo apie galimas problemas. Jų teigimu, „analinė sueitis yra rizikingas elgesys, nes jis siejamas su alkoholiu, narkotikais ir keliais sekso partneriais“.

Anot medikių, popkultūra perkėlė analinį seksą iš pornofilmų į meninę kinematografiją, serialus; pavyzdžiui, seriale „Seksas ir miestas“, analinis seksas pateikiamas tarsi pikantiškas dalykas.

Vis dėlto analinio sekso metu moterims pavojus yra didesnis nei vyrams. „Tai kelia išmatų netoleravimo riziką, be to, gali būti pažeistas sutraukiamasis raumuo. Dėl anatomijos skirtumų, dėl hormonų, nėštumo ir gimdymų poveikio dubens dugno raumenims moterims išmatų nelaikymo rizika – didesnė nei vyrams. Moterų analinis sutraukiamasis raumuo yra mažiau standus, todėl didesnė sužalojimų sueities metu rizika“, – rašoma „British Medical Journal“ straipsnyje.

Britanijoje atliktas tyrimas parodė – 16–24 m. heteroseksualūs jauni žmonės dažniau užsiima analiniu seksu – per pastaruosius kelis dešimtmečius jo padaugėjo nuo 12,5 iki 28,5 proc. JAV analinio sekso padaugėjo nuo 30 proc. iki 45 poc.

T. Ganos ir L. Hunt teigimu, „analinis seksas nebelaikomas ekstremaliu elgesiu, priešingai – jis liaupsinamas kaip malonumo teikianti patirtis“.

Pasak šių gydytojų, gydytojai neįspėja moterų dėl galimų analinio sekso rizikų, kadangi nenori pasirodyti smerkiantys ar homofobai.

Britų Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos teikiama informacija apie analinio sekso riziką yra neišbaigta, kadangi minimas tik lytiniu būdu plintančių ligų pavojus, bet neužsimenama „apie anuso traumas, išmatų nelaikymą, jau nekalbant apie psichologinę savijautą, jei analinis seksas įvyksta prievarta“.

Britų seksualinės sveikatos ir ŽIV klausimų asociacijos (angl. BASHH) narė gydytoja Claudia Estcourt pritaria minėtų dviejų medikių raginimui gydytojams, kad šie atvirai kalbėtų apie analinį seksą. „BASHH palaiko raginimą dėmesingai, nesmerkdami pasiteirauti moterų dėl analinio sekso, jei skundžiamasi kokiais nors anuso ar pan. simptomais. <...> Tikrinant sveikatą moterims pateikiami klausimai apie jų propaguojamą seksą, kad remiantis šia informacija būtų galima išanalizuoti ir įvertinti simptomus bei jų priežastis“, – teigė ji ir pridūrė, kad svarbu paaiškinti pacientėms, kodėl užduodami tam tikri klausimai, taip pat skirti laiko atsakyti į klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)