Tačiau mityba įtakos turi ne tik mūsų kūno vidui – ji taip pat gali padėti išsaugoti jaunatvišką veido odos būklę.

Leidinys „Fabulous“ pasikalbėjo su Londone dirbančia mitybos specialiste Sophie Trotman ir išsiaiškino penkis svarbiausius maisto produktus, kurie padeda stabdyti odos senėjimo požymius.

Riebi žuvis

Visi žinome, kad riebi žuvis yra naudinga mūsų sveikatai, tačiau ji taip pat yra reikalinga mūsų odai – taigi pats metas čiupti tą riebią skumbrę.

„Omega-3 riebalų rūgštys, kurių turi riebios žuvys, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė, ančiuviai, silkė ir sardinės, yra labai svarbios odos sveikatai“, – sakė Sophie.

„Šios riebalų rūgštys palaiko natūralų odos riebalinį barjerą, drėkina odą ir užkerta kelią smulkių raukšlelių atsiradimui.“

Omega-3, anot jos, taip pat turi priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti sumažinti odos paraudimą ir sudirgimą.

Mitybos specialistė priduria, kad norint pajusti šių sveikųjų riebalų naudą, per savaitę reikėtų suvalgyti bent dvi porcijas riebios žuvies.

Avokadai

Dehidratuota oda yra vienas pirmųjų senėjimo požymių, tačiau, laimei, šis supermaistas puikiai drėkina odą iš vidaus.

„Avokaduose gausu mononesočiųjų riebalų, kurie padeda išsaugoti odos drėgmę ir elastingumą“, – aiškina mitybos specialistė.

Avokadai taip pat turi daug vitamino E – antioksidanto, padedančio apsaugoti odą nuo oksidacinės pažaidos.

Pasak „Healthline“, oksidacinė žala ir stresas gali sukelti uždegimą, diabetą, aukštą kraujospūdį ir vėžį.

Avokadą galite valgyti šalia daugumos patiekalų, tepti ant skrebučio ar sutrinti į padažą.

Uogos

„Mityba, kurioje gausu uogų, padeda atkurti odos būklę ir sumažina su amžiumi susijusius pažeidimus“, – sako Sophie.

Šie maži ir kvapnūs skanumynai yra pritvinkę antioksidantų, pavyzdžiui, flavonoidų, polifenolių ir vitamino C, kurie kovoja su oksidaciniu stresu – vienu iš pagrindinių odos senėjimo veiksnių.

„Vitaminas C taip pat yra labai svarbus organizmui gaminant kolageną – baltymą, suteikiantį odai struktūrą ir elastingumą“, – priduria ji, o mes visos žinome, kiek jaunatviška oda yra priklausoma nuo kolageno.

Riešutai ir sėklos

Šaukštas riešutų gali apsaugoti nuo gydytojo arba bent jau kosmetologo.

Įvairūs riešutai, pavyzdžiui, migdolai ir graikiniai riešutai, suteikia organizmui vitamino E, baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, sako mitybos specialistė ir priduria, kad jie taip pat turi ir kitų gyvybiškai svarbių mineralų, pavyzdžiui, cinko, kuris padeda atsinaujinti odai.

„Linų sėmenyse ypač daug alfa-linoleno rūgšties, vienos iš omega-3 rūšių, kuri laikui bėgant taip pat pagerina odos išvaizdą“, – priduria Sophie.

Saldžiosios bulvės

Mums dažnai sakoma, kad bulves vertėtų keisti saldžiosiomis bulvėmis, ir ne veltui.

„Šios bulvės turi daug beta karotino – antioksidanto, kuris mūsų organizme virsta vitaminu A. Vitaminas A atlieka svarbų vaidmenį palaikant odos vientisumą ir skatinant ląstelių atsinaujinimą“, – aiškino mitybos žinovė.

Be to, ryškiai oranžinę spalvą šiai daržovei suteikia karotinoidai, kurie iš tiesų gali prisidėti prie švytinčios odos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją