Neturėjo jokios empatijos

„Savo gyvenimą susiejau su žmogumi galimai psichopatu. Jis buvo labai agresyvus, bet kurį laiką sėkmingai maskavosi, nuslėpdavo nuo manęs savo elgesį su vaikais. Prieš mane naudojo psichologinį smurtą, nuolat žemino, menkino. Kai manęs nebūdavo namie, vaikus mušdavo į veidą, į galvą, diržu. Įtampa namuose buvo didžiulė. Bet vaikai buvo prigąsdinti man to nepasakoti. Daug dalykų sužinojau tik neseniai, kai vaikams sukako 14-16 metų. Vyras neturėjo nei sąžinės, nei empatijos jausmo. Kriko mano psichika, pradėjau jausti, kad santuokoje nėra jokios partnerystės, meilės, palaikymo. Net pasakiau jam, kad jaučiuosi kaip prostitutė, kurios kūnu yra naudojamasi. Šitam žmogui niekas nerūpėjo. Jis tik dar labiau trumpino pavadėlį, kontroliuodamas mus ir izoliuodamas nuo kitų. Ilgainiui pasijutau viena, net ir mano broliai ir seserys jo buvo atmesti kaip nevykėliai. Aš buvai juo įtikėjusi, jis man buvo autoritetas“, – pasakojo moteris.

Po 15 metų santuokoje Karolina suprato, kad sutuoktinis nepasikeis, ir ryžosi skyryboms. Deja, žala vaikams ir pačiai Karolinai jau buvo padaryta didžiulė. „2020 metais, kai visi įkritome į karantino bangą ir buvome priversti izoliuotis namuose, prasidėjo pragaras. Gyvenome 7 asmenų šeima 2 kambarių bute. Vienas mūsų sūnus nuo mažens elgėsi kaip tėvas – smurtavo. Per karantiną aš tris vaikus palikdavau namie, o su dviem eidavau į darbą. Tėvo nebūdavo, nes jo darbas – komandiruotėse. Kartą grįžau namo ir viena iš dukrų, 10 metų mergaitė, tik man pravėrus duris, verkdama ir apsikabindama, sako: „Gelbėk mane, brolis muša“. Bandžiau nuraminti, kalbėti su sūnumi. Bet jo pozicija buvo tokia, kad pati provokuoja. Jis neturėjo empatijos, jokios užuojautos, jokio kaltės jausmo. Suklusti mane privertė vyriausioji dukra, kuri nufilmavo mažesnės sesės kankinimą. Nebegalėjau likti abejinga, nes supratau, kad gali išaušti diena, kai galiu rasti vaiką nužudytą. Tuo metu statėmės užmiestyje namą, pasakiau vyrui, kad reikia skolintis pinigų, kad įsirengtume, prasiplėstume erdves ir vaikai galėtų gyventi atskirai. Maniau, kad jei sūnus turės atskirą kambarį, situacija bus kontroliuojama. Vyras nesutiko. Jis norėjo išlaikyti mano kontrolę“, – pasakojo moteris.

Smurtas artimoje aplinkoje

Apsigyveno gerovės centre

Karolina savo jėgomis surado lėšų ir pradėjo tvarkyti namą. „Tą sužinojęs vyras pradėjo manipuliuoti vaikais, papirkinėti juos. Vieną dieną, kai grįžau, jis pasakė, kad galiu susirinkti daiktus ir keliauti į tą namą gyventi viena. Man buvo šokas. Kreipiausi į Vaikų teisių tarnybą, kad atimtų vaikus dėl psichologinio ir fizinio smurto. Vyras buvo iškviestas į pokalbį, bet kadangi jis yra puikus melagis, viską suvartė taip, kad smurtautoja neva esu aš. Vyriausiosios dukros pasakojimai buvo visiškai ignoruojami. Man buvo pranešta, kad vaikai negali grįžti į namus, nes ten jiems yra nesaugi aplinka. Tėvas su keturiais vaikais apsigyveno šeimos ir gerovės centre. Negalėjau susitaikyti su tokia neteisybe“, – pasakojo Karolina.

Anot jos, vaikams prasidėjo psichologinės sveikatos sutrikimai. „Dukros, prieš kurią sūnus smurtavo, sutriko psichinė sveikata, ji nevaldė savo emocijų, krisdavo ant grindų, šaukdavo. Vyras sakė, kad tai paauglystė, gerovės centras – irgi. Ketvirtam vaikui, dar mažesnei dukrai irgi prasidėjo panašūs procesai, prasidėjo nekontroliuojamas šaukimas, emocijų nevaldymas. Mažasis sūnus, kaskart man atėjus verkdavo apsikabinęs, kad tėvas jį muša, kad pasiimčiau jį. Sūnus, kuris smurtavo, pasitraukė į nuošalį, vaikščiojo tokios depresinės nuotaikos. Ten jie gyveno 3,5 mėnesio, po to buvo priimtas sprendimas, kad vaikai liks gyventi su tėvu. Aš su vyriausia dukra persikėliau į namą, o jie grįžo į butą, kur tęsėsi smurtas. Ketvirtas vaikas, dukra, man skambino, sakė, kad tėvas ją muša, skriaudžia, mačiau mėlynes ant jos rankų. Tai buvo pretekstas, kad ji liktų pas mane. Trečiasis vaikas kentėjo sukandęs dantis. Bijojo tėvo. Po mokyklos negrįždavo namo, eidavo pas močiutę. Vieną dieną ji atvažiavo pas mane, paklausiau kaip jaučiasi. Išsiaiškinau, kad vaikas tėvo buvo daužomas į sieną, kai nepaklūsdavo, o vyriausias sūnus mėgavosi tuo vaizdu, ir sakydavo, kad jei neklausai, taip ir priklauso. Mažojo sūnaus elgesyje irgi ėmė ryškėti pykčio priepuoliai. Galiausiai, kai vyras pamatė, kad nebeišlaiko vaikų, atėjo pas mane bandyti klijuoti šeimą. Daviau jam paskutinį šansą, tikėjau, kad gal po gyvenimo gerovės centre jis pasikeis. Bet vieną dieną jis smogė sūnui taip, kad reikėjo vaiką gaivinti. O dukrą numetė nuo laiptų. Vaikai pradėjo šaukti, kad daryčiau ką nors, kad jo nebeliktų namuose. Tada pirmą kartą per penkiolika metų iškviečiau policiją. Taip baigėsi vyro kelionė mūsų namuose, bet pasekmės liko“, – pasakojo Karolina.

Smurtas šeimoje

Kovos iki galo

Vaikams prireikė intensyvios psichologų pagalbos. Šiandien po tų įvykių praėjo jau dveji metai, bet be palaikomojo gydymo, neapsieinama. „Vaikai dar turi atkryčių po patirtų traumų. Sūnui, kuris smurtavo kaip ir tėvas, nustatytas nesocializuoto elgesio sutrikimas. Turėjome intensyvią psichologo pagalbą, kuri teikiama ir šiandien. Ketvirtam vaikui, jei pradžioje nebuvo tokie ryškūs emociniai sutrikimai, po pusmečio irgi prireikė pagalbos. Mažajam sūnui prasidėjo pykčio priepuoliai. Bijojau, kad nenutiktų taip, kaip su vyriausiuoju, bet psichologė sakė, kad tai tik emocinė krizė. Vyriausiai dukrai buvo sutryptas pasitikėjimas savimi, nes tėvas ją menkino. Vaikui prireikė ne mažesnės psichologo pagalbos nei kitiems“, – pasakojo moteris.

Keturi vaikai šiandien gyvena su mama, tik vyresnėlis liko su tėvu. „Po to pranešimo policijai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tėvui paskirtos kardomosios priemonės. Bet su sūnumi jis toliau bendravo. Galiausiai parašė prokurorui, kad aš neva smurtauju prieš sūnų psichologiškai. Man paskambino Vaikų teisės ir pranešė, kad sūnus jau šiandien negrįš į namus, nes jam čia nesaugu gyventi. Man nutirpo visas kūnas. Sukaupusi paskutines jėgas, nuvažiavau į Vaikų teisių skyrių. Taip ir nesupratau, kodėl buvo paimtas vaikas. Galėjau tik numanyti, kad Vaikų teisės negalėjo nereaguoti į prokuroro pranešimą“, – pasakojo pašnekovė. Vaikas atsidūrė bendruomenės centre. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, kardomosios priemonės vyrui panaikintos, paskirta probacija. Teismo posėdžio metu buvo nuspręsta, kad sūnus gyvens su tėvu.

Smurtas šeimoje

„Dabar kovojame, kad toks sprendimas būtų pakeistas. Praradau pasitikėjimą institucijomis, bet kovosiu iki galo. Jei reikės, eisiu tiesiai pas prezidentą“, – sakė mama.

Kaip atpažinti sociopatą?

Psichoterapeutė Dalia Puidokienė pasakojo, kad sociopatai dažniau įvardijami kaip antisocialios arba dar vadinamos psichopatinės asmenybės. Tačiau kiekviena jų turi savų specifiškumų. „Sociopatijos terminas, bent jau šiuolaikinių mokslininkų, tyrinėjančių asmenybės struktūros klausimus, laikomas pasenusiu, atgyvenusiu terminu. Taigi siūlyčiau vartoti antisociali asmenybė (psichopatija yra visas antisiocialumo spektras, kaip ir narcizinei asmenybei yra būdingas kraštutinumas – psichopatija). Kitaip tariant, apibūdinant asmenį kaip antisocialų, turima omeny tai, kas matosi išoriškai, iš šalies, kas kalba apie asmens socialines pasekmes. Kai kurie mokslininkai, tyrinėjantys šias asmenybes, skiria pichopatus (tikruosius) nuo antisocialių polinkių turinčių žmonių“, – teigė psichologė.

Paklausta, kaip atpažinti tokią asmenybę, specialistė teigė, kad, visų pirma, svarbu pastebėti, kad antisocialios asmenybės turi esminį prisirišimo trūkumą ir labai primityvias gynybas (kalba eina apie gynybos mechanizmus, kuriuos mes visi turime). „Kadangi mokslininkai, psichikos sveikatos specialistai skiria asmens antisocialumą pagal tam tikrus raidos lygius – aukštesnį arba žemesnį (priklausomai nuo turimų psichopatinių požymių). Tokiems žmonėms būdingas gana gerai integruotas tapatumas, tikrovės vertinimas, bet jų antisocialumas atsiskleidžia per jų socialumą, mąstyseną ir elgesį. Jie gali būti gana abejingi tam, kas vyksta aplinkui, gali atrodyti gana stiprios asmenybės (stiprus ego), tačiau tuo pačiu būti nejautrūs kitam, būti taip vadinamais „kietaširdžiais“, stokojančiais rūpestingumo. Jie gali būti gana išnaudotojiški kito atžvilgiu, manipuliuojantys arba tiesiog agresyvūs, smurtaujantys, t.y. demonstruojantys savo galią prieš kitą, kas ir yra jų pagrindinis tikslas „peržengti kitą“. Esam girdėję tokių žmonių apibūdinimų, kaip „jis/ji moka lipti per kitų galvas“. Tokie asmenys pasižymi nepastovumu, visagališka kontrole, pataikavimu, emociniu nesupratimu, veidmainiavimu bei išnaudotojišku elgesiu. Toks asmuo darys viską, kad tik nepasirodyti kitiems silpnu“, – pasakojo psichoterapeutė.

Tokiems žmonės reikalinga pagalba

Anot pašnekovės, tikėtis, kad toks žmogus pasikeis be niekieno pagalbos, būtų naivu. „Visų pirma, reikalinga kvalifikuota, kompetentinga specialisto pagalba, ilgalaikė, priklausomai nuo asmens patirties, motyvacijos, noro keistis, asmeninių savybių, kurios jau yra susiformavusios per ilgą laiką. Psichoterapinį poveikį galima pasiekti, bet tam gali prireikti ne vienerių metų, nors tarp specialistų egzistuoja tokia nuostata, kad tokio charakterio tipo asmenybės sunkiai pasiduoda pokyčiui. Ne kiekvienas specialistas imasi tokios nelengvos užduoties. Tačiau kad ir nedidelė pažanga tokio asmens žmogiškuose santykiuose, jau laikytina reikšmingu pokyčiu ar kaip ypač svarbus žingsnis pirmyn“, – aiškino psichologė.

Psichoterapeutė dr. Dalia Puidokienė

Ar toks elgesio tipas gali būti paveldimas, pašnekovė negalėjo vienareikšmiškai atsakyti. „Svarbu remtis moksliniais tvirtinimais. Mes visi tikriausiai žinome gana dažnai girdimą tezę, jog „smurtas gimdo smurtą“. Ir tai tiesa, įrodyta daugybės įvairių smurtą tyrinėjančių mokslininkų, psichikos sveikatos specialistų, jog smurtaujančioje aplinkoje augantys vaikai perima elgesio, mąstymo modelius ir pradeda elgtis taip, kaip matė ar mato savo artimoje aplinkoje. Herman (1992,1997), viena žymiausių pasaulyje traumų tyrėjų, ilgą laiką dirbusi su smurtą patyrusiomis moterimis, teigia, jog vaikai, kurie auga ir vystosi „smurto viešpatavimo klimate, patalogiškai prisiriša prie tų, kas juos išnaudoja ir apleidžia; šį prieraišumą jie stengsis išsaugoti net paaukodami savo pačių gerovę, savo pačių realybę ar gyvybę“. Ir praktika tą patvirtina. Neretai matome, kaip vaikas, tėvų skyrybų atveju, pasirenka gyventi su vienu iš tėvų, deja, ne su nesmurtavusiu asmeniu, bet priešingai – su smurtavusiu prieš jį ir kitus šeimos narius. Jei iš šalies kitiems tai atrodo kaip sunkiai suprantamas ar paaiškinamas reiškinys, vaikui tai gali atrodyti kaip normalus dalykas, nes smurtinėje aplinkoje augęs vaikas gali negebėti (jei su juo nėra dirbama tuo klausimu) pavadinti ar identifikuoti grėsmes, kuri tvyro toje aplinkoje. Tiesiog jie prisitaiko prie tokios grėsmės klimato prisiderindami prie smurtaujančio asmens būsenų. Bendravimas tokioje aplinkoje yra automatiškas ir už sąmoningo suvokimo ribų. Sunkiausia tai, kad specialistams tą pamatyti reikia tinkamos kompetencijos, nes jie negyvena su ta šeima, jie nemato kasdienio šeimos bendravimo, o smurtaujantis asmuo dažnai nesielgia agresyviai viešumoje, prie įvairių šeimą stebinčių specialistų (nebent išskirtiniais atvejais, kada tiesiog neatlaiko savo paties smurto strategijos ir „pratrūksta“). Taigi vaikas, siekdamas išsaugoti bent bet kokį jo/ jos prisirišimą prie tėvų, išstumdamas smurtą iš sąmoningo suvokimo srities ir pasitelkdamas įvairias gynybas, neigia, sumažina arba pateisina smurto faktą. Tokiu būdu realybė pakeičiama vaiko sąmonėje, nes gyvenime jis/ ji buvo nepajėgus to pakeisti. Toliau vaikas taip ir užauga, fragmentuota, susiskaldžiusi, neišsprendusi savo autonomijos, pasitikėjimo savimi problemų. Kitaip tariant, vaikas, vaikystėje gyvenęs smurtinėje aplinkoje, ypatingai nuolatinėje ir tuomet, jei laiku negavo jokios kvalifikuotos, kompetentingos pagalbos iš tinkamo specialisto (būtent, labai svarbu, kad pagalbą teikiantis specialistas gerai išmanytų smurto reiškinio visus ypatumus ir specifiškumus), iš šio smurto kalėjimo taip ir lieka neištrūkęs“, – teigė psichoterapeutė.

Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Specializuotos pagalbos centrų sąrašas ir kontaktai pagal savivaldybes:
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris El. adresas Darbo laikas
„Pagalbos moterims linija“ +370 800 66366 pagalba@moteriai.lt kasdien visą parą
„Vilties linija“ 116 123 vilties.linija@gmail.com kasdien visą parą
„Linija Doverija“ (pagalba paaugliams ir jaunimui teikiama rusų kalba) +370 800 77277 II-VI 16:00-20:00
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba +370 800 10 800 Pirmadieniais – ketvirtadieniais: 8.00-19.00 val.
Penktadieniais: 8.00-18.00 val.
SPC kontaktai:
Specializuotos pagalbos centrų, 2017 metais teikiančių specializuotą kompleksinę pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims, sąrašas pagal savivaldybes
Savivaldybė Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Akmenės r. Moterų veiklos inovacijų centras +370 652 24232 mvic@splius.lt
Alytaus m. Alytaus miesto moterų krizių centras +370 645 45287 ammkc@aktv.lt
Alytaus r. Alytaus miesto moterų krizių centras +370 645 45287 ammkc@aktv.lt
Anykščių r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras +370 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Birštono Moterų teisių asociacija (buv. Kauno moterų draugija +370 603 89833 mota.mums@gmail.com
Biržų r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius +370 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Druskininkų Alytaus miesto moterų krizių centras +370 645 45287 ammkc@aktv.lt
Elektrėnų Moterų informacijos centras +370 5 2629003 8 650 95216 spc@lygus.lt
Ignalinos r. Visagino šeimos krizių centras +370 699 20069, +370 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Jonavos r. Moters pagalba moteriai +370 618 40044 vinfo@moters-pagalba.lt
Joniškio r. Moterų veiklos inovacijų centras +370 652 24232 mvic@splius.lt
Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras +370 446 61565, +370 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kaišiadorių r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ +370 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kalvarijos Marijampolės apskrities moters veikos centras +370 343 59525, +370 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras +370 679 31930 kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ +370 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Kazlų Rūdos Marijampolės apskrities moters veiklos centras +370 343 59525, +370 633 55007 spc.mar@gmail.com
Kelmės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras +370 446 61565, +370 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Kėdainių r. Moters pagalba moteriai +370 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Klaipėdos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras +370 46 350099, +370 650 60094 kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras +370 445 78024, +370 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kretingos r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras +370 445 78024, +370 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Kupiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius +370 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Lazdijų r. Alytaus miesto moterų krizių centras +370 645 45287 ammkc@aktv.lt
Marijampolės Marijampolės apskrities moters veiklos centras +370 343 59525, +370 633 55007 spc.mar@gmail.com
Mažeikių r. Telšių krizių centras +370 609 02636, +370 682 29459, +370 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Molėtų r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras +370 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Neringos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras +370 46 350099, +370 650 60094 kmn@moteriai.lt
Pagėgių Koordinacinis centras „Gilė“ +370 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Pakruojo r. Moterų veiklos inovacijų centras +370 652 24232 mvic@splius.lt
Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras +370 46 350099, +370 650 60094 kmn@moteriai.lt
Panevėžio m. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius +370 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Panevėžio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius +370 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Pasvalio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius +370 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Plungės r. Telšių krizių centras +370 609 02636, +370 682 29459, +370 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Prienų r. Asociacija „Kauno moterų draugija“ +370 603 89833 kmd.asoc@gmail.com
Radviliškio r. Moterų veiklos inovacijų centras +370 652 24232 mvic@splius.lt
Raseinių r. Raseinių krizių centras +370 657 87475 info@kriziucentras.eu
Rietavo Telšių krizių centras +370 609 02636, +370 682 29459, +370 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Rokiškio r. Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius +370 699 86866 paramosnamai@gmail.com
Skuodo r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras +370 445 78024, +370 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Šakių r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras +370 343 59525, +370 633 55007 spc.mar@gmail.com
Šalčininkų r. Moterų informacijos centras +370 650 95216, +370 5 2629003 spc@lygus.lt
Šiaulių m. Moterų veiklos inovacijų centras +370 652 24232 mvic@splius.lt
Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras +370 652 24232 mvic@splius.lt
Šilalės r. Koordinacinis centras „Gilė“ +370 610 10715 koordinaciniscentras@gmail.com
Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras +370 445 78024, +370 605 82331 kretingosmoterys@gmail.com
Širvintų r. Moterų informacijos centras +370 5 2629003, +370 650 95216 spc@lygus.lt
Švenčionių r. Moterų informacijos centras +370 5 2629003, +370 650 95216 spc@lygus.lt
Tauragės r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras +370 446 61565, +370 616 55877 taurage@moterscentras.w3.lt
Telšių r. Telšių krizių centras +370 609 02636, +370 682 29459, +370 444 74282 kriziucentras@gmail.com
Trakų r. Moterų informacijos centras +370 5 2629003, +370 650 95216 spc@lygus.lt
Ukmergės r. Moters pagalba moteriai +370 618 40044 info@moters-pagalba.lt
Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras +370 615 45464 anyksciumoterys@gmail.com
Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras +370 645 45287 ammkc@aktv.lt
Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras +370 343 59525, +370 633 55007 spc.mar@gmail.com
Vilniaus m. (išskyrus Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijas) Vilniaus m. (Naujininkų, Grigiškių, Naujosios Vilnius seniūnijos) Vilniaus moterų namai Moterų informacijos centras +370 5 2616380 vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus r. Moterų informacijos centras +370 5 2629003, +370 650 95216 spc@lygus.lt
Visagino r. Visagino šeimos krizių centras +370 699 20069, +370 686 60657 viltisvskc@gmail.com
Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras +370 699 20069, +370 686 60657 viltisvskc@gmail.com
SVARBU. bukstipri.lt - Vidaus reikalų ministerijos administruojama internetinė svetainė, skirta žmonėms, susidūrusiems su smurtu artimoje aplinkoje.
Bendrojo pagalbos centro numeris – 112.
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Akmenės r., Joniškio r.,Pakruojo r., Radviliškio r., Šiaulių m., Šiaulių r. Moterų veiklos inovacijų centras +370 652 24232
mvic@splius.lt
Alytaus m., Alytaus r., Druskininkų sav., Lazdijų r., Varėnos r. Alytaus miesto moterų krizių centras +370 645 45287
info@ammkc.lt
Anykščių r., Molėtų r., Utenos r. Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras +370 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Birštono sav., Kaišiadorių r., Kauno r., Prienų r. Moterų teisių asociacija +370 603 89833
mota.mums@gmail.com
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Pasvalio r., Rokiškio r. Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius +370 699 86866
paramosnamai@gmail.com
Elektrėnų sav., Šalčininkų r., Širvintų r., Trakų r., Švenčionių r., Vilniaus m.(Naujininkų, N.Vilnios, Grigiškių seniūnijos), Vilniaus r. Moterų informacijos centras +370 650 95216
skpc@lygus.lt
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų r. Visagino šeimos krizių centras +370 699 20069
viltisvskc@gmail.com
Jonavos r., Kėdainių r., Ukmergės r. Kauno moterų linija +370 618 40044
skpc@moterulinija.lt
Tauragės r., Kelmės r., Jurbarko r. Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras +370 616 55877
taurage@moterscentras.w3.lt
Marijampolės sav., Kalvarijos sav., Kazlų Rūdos sav., Šakių r., Vilkaviškio r. Marijampolės apskrities moters veiklos centras +370 63355007
spc.mar@gmail.com
Kauno m. Kauno apskrities moterų krizių centras +370 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Klaipėdos m., Neringos m., Palangos m. Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras +370 650 60094
kmn@moteriai.lt
Kretingos r., Klaipėdos r., Skuodo r., Šilutės r. Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras +370 605 82331
kretingosmoterys@gmail.com
Telšių r., Mažeikių r., Plungės r., Rietavo sav. Telšių krizių centras +370 671 16590
spc.telsiai@gmail.com
Šilalės r., Pagėgių sav. Koordinacinis centras "Gilė" +370 610 10715
koordinaciniscentras@gmail.com
Raseinių r. Raseinių krizių centras +370 428 52177
info@kriziucentras.eu
Vilniaus m.(išskyrus Naujininkų, N. Vilnios, Grigiškių seniūnijas) Lietuvos moterų teisių įtvirtinimo asociacija +370 664 31207
pagalba@skpcpagalba.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)