Gydytoja šiuo metu mėgaujasi motinystės džiaugsmais ir rūpesčiais bei tikina, kad iš anksto susidarytą planą gimus sūnui teko pamiršti.

„Gali įsivaizduoti, kaip viską darysi – dar nė negrįžus iš gimdymo namų jau buvau sudėliojusi savo galvoje, kaip bus. Bet čia ir prasideda iššūkiai – tuo pačiu yra ir labai daug džiaugsmo. Manau, pirmiausia reikia nunulinti savo ego, būti labiau empatiška, suprasti, ko nori vaikas. Su vyru turime dirbti komandinį darbą, jei norime gerai užauginti vaiką. Ir ne tik su vyru, o su visa šeima – reikia prijungti ir močiutes“, – šypsosi laidos viešnia.

Daugiausia dėmesio laidoje skiriama knygai, kuri svarbi kiekvienam paaugliui – būtent tuo metu, anot pašnekovės, atsiranda daugiausiai klausimų, kuriais ne visada patogu kalbėti su artimaisiais.

„Knyga skirta mergaitėms ir berniukas, taip pat jų tėvams. <...> Nuo pačios idėjos iki knygos išleidimo praėjo penkeri metai. Parašėme knygą, atrodė, kad ji puiki. Bet viena psichologė-psichoterapeutė ją peržvelgusi pasakė, kad reikia ir jos pagalbos, – juokiasi D. Žilovič. – Viską norėjome pateikti labai prieinama, paprasta kalba. Norėjome, kad skaitantieji suprastų visas temas, kad būtų lengva ją skaityti.“

Lytiškumo ugdymas, anot ginekologės, Lietuvoje vis dar gana prastame lygmenyje, pastebimos ir spragos. Su bendraautorėmis išleidusi knygą Diana sako tarsi užpildžiusi dalį jų.

„Tai temos, apie kurias nėra lengva kalbėti nei tėvams, nei paaugliams. Ima keistis kūnas, atsiranda mėnesinės – kyla daugybė klausimų. Pakabinome savo baltus chalatus į spintą ir pabandėme suprasti, kokie klausimai kyla, kokios informacijos trūksta, – sako pašnekovė. – Pavyzdžiui, visos mergaitės turi apsilankyti pas ginekologą, kai prasideda mėnesinės. Kodėl? Juk reikia žinoti, kaip teisingai skaičiuoti mėnesinių ciklą, kada kreiptis ekstra tvarka, kai nauji pokyčiai nėra normalūs – galbūt yra infekcija, kiti dalykai, gal tam tikros ligos. Svarbu intymi higiena, kontracepcija – labai gerai žinoti būdus, priemonių patikimumą“.

Diana Žilovič

Knyga, pasak D. Žilovič, aktuali ne tik mergaitėms, kaip daugelis įpratę manyti.

„Kalbame apie berniukų lytinius organus, paliečiami ir psichologiniai aspektai. Tos pačios infekcijos, vakcinacija, kontracepcija – tas ir berniukams labai svarbu“, – šypteli „Mamų virtuvės“ viešnia.

Įvardijo ŽPV vakcinos svarbą

„Mamų virtuvėje“ viešnia užsimena ir apie žmogaus papilomos virusą (ŽPV), nuo kuriuo šiuo metu nemokamai yra skiepijami paaugliai. Gydytoja sako – ši vakcina itin svarbi.

„ŽPV užsikrečia 9 iš 10 lytiškai aktyvių žmonių. Dažniausiai jis plinta lytiniu keliu, infekcija kelių metų bėgyje praeina ir nesukelia jokių simptomų. Bet kai ji lėtinė, gali sukelti pakitimus. Dažnai ji siejama su gimdos kaklelio vėžiniais ir ikivėžiniais pakitimais, tačiau gali sukelti ir kitus negalavimus. Tai gali būti makšties, išorinių lytinių organų, analinio kanalo, vyrams – varpos vėžinių susirgimų priežastis. Pavyzdžiui, Australijoje skiepijasi daugelis žmonių, dėl to ši šalis tampa pavyzdžiu – skiepijami tiek berniukai, tiek mergaitės. Svarbu žinoti, kad tai nėra gydomasis skiepas – jis yra prevencinis“, – pabrėžia gydytoja ginekologė.

Skiepytis patariama iki pradedant lytinius santykius, sako D. Žilovič. Patartina, kad procedūra būtų atlikta 11–12 metų berniukams ir mergaitėms. Skiepas, pabrėžia laidos viešnia, yra nemokamas.

„Moterys Lietuvoje gali skiepytis iki 45-erių, o pasitarusios su savo gydytojais – ir ilgiau“, – teigia ji.

Visą laidą „Mamų virtuvė“ su Diana Žilovič galite matyti vaizdo įraše, esančiame straipsnio viršuje.