„Aš vadovaujuosi Karlo Jungo apibrėžimu: libido – tai nesąmoninga ir instinktyvi biologinė jėga, užkurianti mūsų kūrybingumą. Libido labai dažnai tapatinamas tik su seksualumu, ir todėl prarandame didžiąją dalį supratimo apie šią galią. Seksualumas – tik geismo gyventi, arba libido, dalis“, – atsiųstame pranešime pasakoja W. de Dreu, šį savaitgalį šalia Vilniaus vesianti libido seminarą, kurį padeda organizuoti sąmoningo šokio bendruomenė „Conscious Dance Lithuania“.

Anot W. de Dreu, žmonės turi geismą gyventi, kai jų energija teka laisvai. Jos tėkmę užblokuoja įvairios traumos ir jų palikti psichologiniai randai.

Willemijn de Dreu

„Mes gyvename laikais, kai labai koncentruojamasi į traumą, daug apie tai kalbama. Traumas būtina gydyti. Tai darant svarbu prisiminti, kad gyvybinei energijai tekėti reikalingas džiaugsmas. Gebėjimas džiaugtis savo kūnu, jį atgauti per judesį, šokį ir mėgavimąsi. Juk tai – mano kūnas, mano seksualumas!“ – kalba W. de Dreu.

Ji pasakoja, kad žmogus gyvybinę ir seksualinę energiją turi visuomet, net kai yra naujagimis ar šimtametis senukas. Bet jos tėkmė dažnai sutrikdoma. Pavyzdžiui, kai į vaiką, tyrinėjantį savo kūną, sureaguoja suaugusieji, ar kai visuomenė primeta savo normas (pavyzdžiui, kad berniukams ar vaikinams mėgautis seksualiniu gyvenimu – „kieta“, o mergaitėms – nešvanku, negražu).

„Deja, mes visi vienu ar kitu būdu esame sutrikdyti šioje srityje, ir nedaug žmonių turi sveiką seksualumą, rodantį ir sveiką jų gyvybinės energijos tėkmę“, – pripažįsta judesio terapeutė.

Kas tas sveikas seksualumas? Ji įvardija, kad sveikai seksualūs žmonės turi savo kūno savasties jausmą, žino ir sugeba nustatyti savo ribas, jaučiasi saugūs savame kailyje. „Ribos atsiranda iš saugumo jausmo, nesaugiai besijaučiantis žmogus nesijaučia pajėgus jas nustatyti ir neleisti kitiems jų peržengti“, – pastebi W. de Dreu.

Willemijn de Dreu

Žmonėms, kurių seksualumas sutrikdytas, seksualinė sritis, o dažnai ir net atviras kalbėjimasis apie ją sukelia gėdos jausmą ar diskomfortą, baimę. Kitiems gali kilti pykčio, frustracijos jausmai. Dar kiti gali sakyti, kad nieko nejaučia, būti atitrūkę nuo savo jausmų.

Tad kaip atrakinti savo sveiką seksualumą ir gyvybinę energiją? „Šokite, – juokiasi W. de Dreu. – Tai – visiškai kūniškas patyrimas, todėl kalbėti apie tai labai sudėtinga. Kai pati atradau libido temą šokio praktikose pas „OpenFloor“ įkūrėją Andrea Juhan prieš 21 metus, manyje tai atrakino didžiulius energijos ir džiaugsmo klodus. Ėjau į kiekvieną seminarą šia tema, kiek tik galėjau – ir per šokį atsisveikinau su didele dalimi savo gėdos, baimių, išsiplėtė supratimas apie tai, kiek turiu galimybių. Gyvenimas tapo daug sultingesnis ir žaismingesnis.“

Willemijn de Dreu

Norintiems atrakinti savo gyvybinę energiją W. de Dreu siūlo atkreipti dėmesį į tai, kas malonu, ir sąmoningai jausti tuos potyrius. „Labai vertinga patyrinėti save ir savo kasdienybę iš teigiamos pusės. Jei jums patinka maistas – skirkite dėmesio skaniam maistui, mėgavimuisi juo. Jei mėgstate pasivolioti ant žolės – prašom. Patirkite tuos fizinius potyrius, kurie vyksta kūne, kai jaučiate malonumą. Tai – pirmas žingsnis, atveriantis vis daugiau“, – kalba ji.

W. de Dreu sako, kad kelionė į jautimąsi saugiai savo kūne yra labai individuali ir grįsta praktika, padedančia atgauti pasitikėjimą savo kūnu.

„Kai žengėte pirmą žingsnį – jaučiatės saugiai, mokate mėgautis – tuomet jau galima būti žaismingu. Ir sąmoningai rinktis. Kuo sveikesnis mūsų seksualumas, tuo aiškiau žinome, kad turime pasirinkimą, kad galime rinktis tai, kas mums patinka. Man, pavyzdžiui, užtruko, kol supratau, kad jei man kažkas patinka – sakykime, kuri nors spalva man labai graži – tai nereiškia, kad ji visiems graži. Kai jau sugebame be kaltės ir gėdos išreikšti, kas mums patinka, net jei kiti turi kitokią nuomonę – pasidaro taip gera!“ – dalijosi W. de Dreu.

Willemijn de Dreu

Ji sako, kad per savo seminarus labiausiai nori pasidalinti žinia, kad gyvenimas gali būti geras, žmogus gali pasikeisti ir pasveikti, kurti ir mėgautis.

W. de Dreu praktikuoja „5 ritmų“ (5 rhythms) judesio meditaciją, aštunto dešimtmečio pradžioje sukurtą niujorkietės Gabrielle Roth, kuri apjungė pirmykščių bendruomenių, šamanizmo tradicijas su ekstatiniu šokiu ir Rytų filosofijos, tarpasmeninės psichologijos bei geštalto terapijos principais. Ši praktika padeda per judesį atpalaiduoti protą ir išlaisvinti vidines galias.