Prieš ketverius metus tinklaraštį „Pusryčiams“ pradėjusi rašyti ir savo receptais su skaitytojais besidalinanti Gabrielė Žutautaitė šiandien gali save vadinti tikra pusryčių eksperte. Merginos „Instagram“ profilį seka dešimtys tūkstančių žmonių, ji kuria vizualinį ir tekstinį turinį įmonėms bei bendradarbiauja su prekybos tinklu „Iki“. Pašnekovė pasakoja, kad idėja savo veiklą sieti su maistu ir pusryčiais kilo natūraliai – dar studijų metais, kai mokslus tekdavo derinti su darbu, o laiko eksperimentams virtuvėje likdavo tik rytais.

„Dažnai atsikeldavau anksčiau, kad galėčiau pasigaminti ką nors įdomaus ir skirti bent kiek ramaus laiko sau. Rezultatais kartais pasidalindavau su draugais, kurie vis juokaudami paklausdavo, kada išleisiu receptų knygą ar pradėsiu rašyti tinklaraštį. Juokai virto realybe ir pasirinkau pastarąjį“, – prisimena G. Žutautaitė.

Skanu ir sveika

Sunku patikėti, tačiau kiekvieną rytą maisto tinklaraštininkės stalas atrodo būtent taip, kaip jos nuotraukose, o dėliodama savo pusryčių lėkštę, ji dažniausiai stengiasi atkreipti dėmesį į tai, kad joje netrūktų ne tik maistingų, bet ir skanių ingredientų.

„Įvertinu, kad pusryčiuose būtų visų pagrindinių maisto grupių – angliavandenių, baltymų, riebalų, skaidulų. Pavyzdžiui, jeigu jau renkuosi saldžius ar angliavandenių kupinus pusryčius, šalia nepamirštu ir gerųjų riebalų ar baltymų, pavyzdžiui, riešutų ar jų sviesto, natūralaus jogurto. Jeigu lėkštė atrodo nuobodžiai, ją papildau skonio suteikiančiais priedais – įvairiausiais sūriais, žolelėmis, prieskoniais, sėklomis, traškučiais ar net ančiuviais“, – pasakoja mergina.

Tinklaraštininkė sako pastebinti, kad pusryčių mados lietuvių tarpe keičiasi į gerąją pusę – klasikiniai sumuštiniai su sūriu ar kumpiu nebėra tai, ką įprastai valgome rytais.

„Žmonės vis dažniau įsileidžia įvairovę į savo pusryčių meniu. Pavyzdžiui, jeigu anksčiau daugelis rinkosi klasikines saldžias košes, šiandien jau nebijo išbandyti sūrių variacijų su keptais kiaušiniais, žuvimi, daržovėmis. Tas pats ir su sumuštiniais. Šie nebūtinai turi būti su juoda duona ar servelatu – sumuštinį galima tepti ir ant bagetės ar kruasano“, – sako pašnekovė.

Kruasanai – alternatyva įprastiems sumuštiniams

Nors kruasanai Prancūzijoje išpopuliarėjo dar XIX a. viduryje, į Lietuvą jie atkeliavo gerokai vėliau. Šviežutėlius, ką tik iš krosnies ištraukus ir pagal originalų receptą gaminamus kruasanus vienas pirmųjų lietuviams pristatė prekybos tinklas „Iki“. Ne vieną šio kepinio receptą išbandžiusi ir net pati sukūrusi G.Žutautaitė prisipažįsta, kad yra tikra kruasanų gerbėja, tad jų visada stengiasi turėti savo namuose.

„Kruasanas yra puiki duonos alternatyva, kurią renkasi daugybė pusryčių gerbėjų. Jų sumuštinius galima gaminti ir su sūriais, ir su saldžiais priedais. Pavyzdžiui, jeigu norisi saldžiau, džemus ar uogienes galima derinti su kreminiais ar minkštaisiais sūriais. Sūriems variantams rekomenduoju nepamiršti ne tik kumpio, sūrio ar žuvies, bet ir daržovių, salotų, daigų“, – pasakoja maisto tinklaraštininkė.

Pasak jos, tikri kruasanai visada turi būti purūs, gražiai apskrudę ir traškūs, o saldūs kruasanai – tikrai ne visada nuodėmingas pasirinkimas. „Aš linkusi galvoji, kad nė vienas patiekalas nėra „nuodėmingas“, jei jis yra valgomas su saiku“, – teigia G.Žutautaitė bei ragina nebijoti išbandyti naujų skonių ir taip praturtinti savo pusryčių stalą.

Norintiems paįvairinti kasdieninius pusryčius, tinklaraštininkė rekomenduoja du labai skanius kruasanų receptus.

Kruasanas su plaktu kiaušiniu ir pesto


1 porcijai reikės:

  • 1 kruasano;
  • 1 kiaušinio;
  • 1 a. š. graikiško jogurto arba grietinės;
  • 0,5 a. š. pesto;
  • gabalėlio mėgstamo kumpio (galima ir nedėt);
  • gabalėlio sūrio;
  • šaukštelio sviesto;
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

Įpjaunate kruasaną iki pusės, vidų patepate pesto padažu, padengiate kumpiu. Tuomet dubenėlyje gerai išplakate kiaušinį, ant įkaitintos keptuvės įdedate gabalėlį sviesto, įpilate kiaušinį ir mentele maišote jį iki tol, kol šis šiek tiek pradeda kietėti. Vos jam pradėjus kietėti, užberiate druskos, pipirų ir dedate nedidelį šaukštelį graikiško jogurto. Pusiau iškeptą kiaušinį dedate į kruasaną, ant jo patarkuojate sūrio ir viską pašaunate į įkaitintą orkaitę. Kai sūris išsilydo ir kruasanas pašyla, ištraukiate iš orkaitės ir mėgaujatės puikiais pusryčiais.

Kruasano skrebutis su rikotos sūriu, pomidorais ir klevų sirupų


1 porcijai reikės:

  • 1 kruasano;
  • 1-2 v. š. rikotos sūrio;
  • šviežių, įvairiausių formų mėgstamų pomidorų;
  • druskos;
  • klevų sirupo;
  • mėgstamų riešutų.

Gaminimas:

Kruasaną perpjaunate išilgai pusiau. Ant įkaitintos orkaitės paskrudinate abi jo puseles, ant kurių užtepate rikotos sūrį, dedate supjaustytą pomidorą. Viską apibarstote druska, apšlakstote klevų sirupu, apibarstote riešutais. Pagardinimui ir papuošimui puikiai tiks ir žalumynai, pavyzdžiui, baziliko lapeliai. Skanaus!