Per pastaruosius 30 metų lietuvių kasdieniai mitybos įpročiai kardinaliai pasikeitė – tereikia panorėti, ir ant stalo puikuosis iš egzotiškiausių kraštų atvykę vaisiai, gardūs gurmaniški Itališki kumpiai ar ką tik iškepti prancūziški raguoliai.

Turėti pasirinkimą ir valgyti tai, ką norime – puiku, tačiau ar visuomet organizmui palanku? Mitybos specialistai tvirtina, kad naudingiausia organizmui ir bendrai mūsų savijautai yra valgyti šviežius, natūraliai netoliese užaugintus produktus. Kitaip tariant, atsigręžti į sezoninę mitybą, mat natūralus maistas turi daugiau vitaminų ir naudingųjų medžiagų.

Sezoninė mityba padėjo išspręsti sveikatos problemas

Sezoninę mitybą jau kelerius metus praktikuojanti vilnietė Inga Paukštytė pasakoja šia idėja susižavėjusi tuomet, kai intensyvų miesto ritmą iškeitė į gyvenimą kaime.

„Mano močiutė, kuri kaime paleido visą savo gyvenimą, praktiškai visus reikiamus produktus užsiaugindavo pati. Vasarą ir ankstyvą rudenį valgydavo šviežius vaisius ir daržoves, laukuose surinktas ankstyvas žoleles, o žiemai viską marinuodavo – namo rūsio lentynos visuomet būdavo nukrautos gėrybių pilnais stiklainiukais. Močiutė augino vištas, tad visada buvo ir mėsos, ir kiaušinių, o kiaulienos, pieno ar kitų reikalingų gaminių įsigydavo iš kaimynų – kaime visada vyko aktyvūs mainai“, – pasakoja Inga.

Moteris prisipažįsta – kraustytis gyventi į kaimą ją paskatino nuolatinis stresas, nerimas ir su tuo susijusios užklupusios sveikatos problemos. Pabandžiusi pakeisti aplinką vasaros metu, rudenį nusprendė kaime pasilikti visam laikui.

Iki šiol dirbu tą patį didelės atsakomybės reikalaujantį darbą, tad, atrodytų, ir stresas neturėjo niekur dingti. Vis tik gyvenimas kaime teka visai kitokiu ritmu – gamta padeda atrasti balansą. Rankas į žemę sukišu, ir iškart visi rūpesčiai pasimiršta – kažkokią stebuklingą galią turi gamta. Supratusi, kad tolimesnį savo gyvenimą kursiu kaime, nusprendžiau pati užsiauginti visų būtiniausių produktų. Tai natūraliai paskatino atrasti ir sezoninės mitybos privalumus. Pasikeitus požiūriui į mitybą ir pakeitus gyvenimo būdą, išsisprendė ir sveikatos problemos. Neesminis, tačiau papildomas pliusas – be jokių pastangų, tiesiog intuityviai valgydama, atsikračiau beveik 15 kg svorio“, – sako Inga.

Svarbiausia – atrasti balansą

Vadovaujantis sezoninės mitybos principais, valgyti derėtų vietinius šviežius produktus, būdingus tam tikram metų laikui – pavyzdžiui, vietoje atvežtinių ananasų rinktis sode užaugintus obuolius, kriaušes ar slyvas. Vis tik pašnekovė atvira: nors laikosi sezoninės mitybos pagrindų ir stengiasi daugumą produktų užsiauginti savo kieme, aklai jais nesivadovauja.

„Savęs tikrai nevaržau. Gyvename laikais, kuomet galime mėgautis viskuo, ko tik panorėję – kodėl turėtume to atsisakyti? Kieme ananaso užsiauginti aš negaliu, tačiau tai nereiškia, kad apskritai neturėčiau jo valgyti. Tad net ir vadovaudamasi sezoninės mitybos principais, stengiuosi ieškoti balanso. Man sezoninė mityba yra ne apie tai, kad reikia vengti valgyti atvežtinius produktus, o apie tai, kad prioritetą verta teikti vietoje užaugintiems produktams“, – pasakoja Inga.

Tai, kad lietuviai itin vertina vietos ūkininkų užaugintą bei pagamintą produkciją, pastebi ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Jokių abejonių, kad pirkėjai mieliau renkasi lietuvių užaugintus produktus ir visuomet ypatingai laukia šviežio derliaus gėrybių. Galime pasidžiaugti, kad Lietuvos ūkininkų produkcija yra itin aukštos kokybės, o tik nuskintos gėrybės dar tą pačią ar kitą dieną pasiekia parduotuves, taip užtikrinant, kad pirkėjai galės mėgautis šviežiausiais ir didžiausią maistinę vertę turinčiais produktais, net jei užsiauginti šių produktų patys neturi galimybės“, – sako V. Budrienė.

Šaltinis
Temos
Projektas „30 metų iki šiandien“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją