Naujas Tuftso universiteto tyrimas atskleidė, kad senstant smegenų veiklai gali pakenkti nepakankamas vieno vitamino kiekis – ypač jei mityboje trūksta žalių lapinių daržovių, tokių kaip špinatai ar lapiniai kopūstai. Mokslininkai nustatė, kad šio svarbaus vitamino trūkumas gali sukelti atminties su...
mityba
2471 straipsnių

Mityba – organizmo veiklos sritis, apimanti apsirūpinimą maisto medžiagomis, pradedant maisto paieška ir/ar medžiokle, jo kramtymą ir rijimą, virškinimą ir įsisavinimą. Žmogaus atveju į mitybą įeina ir maisto produktų paruošimas valgymui, patiekalų gamyba.
Kardinaliai mitybą pakeitęs Arnas per 5 mėnesius numetė 35 kg: dar niekada taip gerai nesijaučiau (14)
Gali būti pripažintas ir tūkstančius sekėjų turintis nuomonės formuotojas, tačiau pirmų kartų virtuvėje neišvengsi. Taip nutiko ir Portugalijoje gyvenančiam maisto tinklaraščio „Skanus žmogus“ kūrėjui Arnui Raulinaičiui. Jis pirmą kartą kartu su mama gamino balandėlius. Tik – be mėsos, mat nuo metų ...
Optimali nauda sveikatai prasideda nuo 70 proc. kakavos – ši koncentracija gerina kraujagyslių būklę ir mažina uždegimą. Šokoladas yra vienas populiariausių skanėstų, tačiau ne visų rūšių šokoladas yra vienodai saugus sveikatai.
„Mano pirma sekundė, kai supratau, kad esu kažkokia kitokia, buvo dar 2000-ųjų metų pradžioje, kai mama parnešė namo pilną vokelį nuotraukų su vasaros atsiminimais. Žiūriu tas nuotraukas ir tada viena iš jų – stoviu prie ežero, siaučiuosi rankšluostį ir ten – mano pilvas… Man atrodo, kad jis per tre...
Turbūt visi nori gyventi ilgai ir kokybiškai – gera žinia ta, kad pasaulyje yra kelios vietos, kuriose gyvena daugiausiai ilgaamžių. Apie tai bus kalbama ir šių metų LOGIN konferencijoje.
Tikriausiai dauguma sutinka,kad subalansuota mityba – tai raktas į sveiką gyvenimą. Tačiau derėtų prisiminti, kad visapusiškas maistas svarbus ne tik mums – žmonėms, bet ir mūsų augintiniams. Tad apie tai, ką turėtų žinoti kiekvienas šeimininkas prieš pripildydamas gyvūno maisto dubenėlį, pasakoja v...
Turite lėtą medžiagų apykaitą? Dietistė Vaida Kurpienė patarė, kaip maitintis, kad ji pagreitėtų. Tiesa, pirmiausia specialistė iškėlė klausimą, iš ko sprendžiama, kad medžiagų apykaita yra sulėtėjusi. „Ar kraujo tyrimai rodo, kad, pavyzdžiui, skydliaukės veikla yra sulėtėjusi? Tuomet reikėtų kreipt...
Šiandien vis daugiau žmonių domisi sveika mityba ir sveiku gyvenimo būdu. Daugelis imasi eksperimentų – atsisako gyvulinės kilmės produktų, baltų miltų ar pridėtinio cukraus. Biochemikė Jessie Inchauspé savo knygoje „Gliukozės revoliucija“ paprastai paaiškino, kaip cukraus kiekio kraujyje svyravimai...
Dietistė sako, kad iki vasaros dar spėsite numesti svorio: įvardijo pagrindines mitybos taisykles ir akcentavo didžiausią daromą klaidą (2)
Dietistė Laura Panavė sako, kad dar nevėlu suimti save į rankas – pradėti formuoti sveikus mitybos bei sporto įpročius ir iki vasaros patobulinti kūno linijas. Anot specialistės, reikia visai nedaug – peržiūrėti racioną, jei reikia, į mitybą įtraukti daugiau baltymų bei gerųjų riebalų, taip pat nepa...
Naujos knygos autoriai siekia įrodyti: mažai angliavandenių turinti mityba – ir skanu, ir nebrangu (1)
Naujas mitybos vadovą ir receptų knygą „Maistas be kainos“ išleidę žurnalistė, mažai angliavandenių turinčios mitybos ekspertė Živilė Povilaitytė-Buzaitė ir maisto technologas Donatas Šapolas sako, kad jų knyga skirta nuolat skubančiam, taupančiam savo laiką ir pinigus žmogui, norinčiam išsivaduoti ...
Mada yra ne tik aprangos, bet ir mitybos pasaulyje. Keto dieta, baltyminė dieta, maitinimas pagal spalvų įvairovę, sezoninė mityba, intuityvusis valgymas. Visų nei neišvardinsi. Apie visas šias dietas nežinojo mūsų protėviai. Ar tikrai jie valgė riebiai, kaloringai ir netinkamai? Dietistė įvertino s...
Norintiems sulieknėti – 2 esminės mitybos specialisto taisyklės: niekada nebeturėsite problemų dėl svorio (8)
Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Mantas Liekis daugiausia sulaukia klientų, norinčių atsikratyti nereikalingų kilogramų. Nors tarp šių yra ir nepilnamečių, ir sportininkų, vis tik dažniausiai į specialistą kreipiasi moterys, kurios išsako norą numesti apie 10–12 kilogramų. Svorio metimo ek...
Ruginė duona neužleidžia savo pozicijų duonos valgytojų krepšelyje. Būtent ją dažniausiai renkasi Lietuvos pirkėjai. 6 iš 10 tyrimo dalyvių vartoja ruginę duoną ne rečiau kaip kelis kartus per savaitę. Dažniausiai – pusryčiams. Baltos duonos valgoma kiek rečiau.
Medžiagų apykaita – organizme vykstantis procesas, kurio metu maistas paverčiamas energija. Pasak tyrėjų, ją iš dalies lema genetika ir kiti veiksniai, kurie priklauso nuo mūsų gyvensenos pasirinkimų. Įdomu tai, jog medžiagų apykaitos sutrikimus liudija toli gražu ne vien padidėjęs svoris – esama ir...
Kai kurie maisto produktai padeda pagreitinti medžiagų apykaitą, sumažinti riebalų sankaupas pilvo srityje ir net skatina ilgaamžiškumą. Pažymėtina, kad šių produktų dažnai galima rasti bet kurioje virtuvėje. Apie tai rašo „Mirror“.
Ar žinojote, kad cholesterolis yra tarsi tylusis mūsų kūno draugas – jis reikalingas gerai savijautai, tačiau sukelia mums rūpesčių, kai jo pasidaro per daug? Daugeliui šis žodis asocijuojasi su rizika ir sveikatos problemomis, tačiau, iš tiesų, cholesterolis yra būtinas kiekvienai mūsų kūno ląstele...
Mitybos specialistai stebisi paradoksalia situacija: nors informacijos apie sveiką mitybą gausu, europiečiai, o ir lietuviai, sveikatai nepalankių kasdienių mitybos įpročių keisti nenori. Ekspertai pataria: pradėkite mažais žingsneliais.
Augant Alzheimerio atvejų skaičiui – viltinga žinutė: keista, kad nepasinaudojame nemokamu būdu prailginti gyvenimą (1)
Kas 3 sekundes pasaulyje diagnozuojamas dar vienas Alzheimerio atvejis. Šiuo metu pasaulyje šia liga serga daugiau nei 55 mln. žmonių. Iškalbinga statistika pasidalijusi psichologė Milda Cibulskytė sako, kad Alzheimerį lemia ne viena priežastis. Vis dėlto kai kuriais faktais galima ir pasidžiaugti –...
Kasdienis skubėjimas, nuolatinis stresas ir laiko stoka turi negrįžtamos įtakos mūsų visų sveikatai ir net lėtinių ligų vystymuisi. Tuo įsitikinęs mokslininkas dr. Tomas Vaičiūnas, kuris sako, kad tik nuo mūsų pačių kasdienių įpročių priklauso, kaip mes jausimės ir kokia bus mūsų sveikatos būklė, ra...
Naujo tyrimo metu mokslininkai nagrinėjo hipotezę, kad augalų įvairovės padidėjimas galėjo tapti stambesnių žolėdžių atsiradimo priežastimi. O kai atsirado didesnių žolėdžių, susidarė palankios sąlygos ir didesniems plėšrūnams išsivystyti. Tyrimo išvados publikuojamos žurnale „Nature“.