Vaiko motina jį paliko dar iki gimstant dukrelei, tai buvo ne šiaip poros nesutarimai. Jauna moteris vėliau minėjo supratusi, kad vyras, kurį ji mylėjo – iš tiesų yra giliai indoktrinuotas, radikalus Rusijos garbintojas, priklausantis vadinamam „anastasijiečių“ judėjimui, kuris veikia ir Lietuvoje. A. Švanys tikino, kad visi žmonės iš esmės yra rusai, su gyvenimo drauge kalbėdavo rusiškai, nors ji šios kalbos gerai nemokėjo, vertė skaityti „anastasijiečių“ guru vadinamo rusų rašytojo ir judėjimo įkvepėjo Vladimiro Megrė knygas originalo kalba, moteris vadino tik „vaikų gimdymo mašinomis“, svarstė, jog dėl Holokausto kalti patys žydai.

Skandalingas pabėgimas: ekologinių idėjų puoselėtojas – prorusiškomis idėjomis įtikėjęs radikalas

Į Rusiją su vaiku pabėgusio A. Švanio istorija davė pradžią „Delfi“ tyrimui „Apgaulingi puslapiai“. Pradėjus gilintis į šio žmogaus veiklą bei pažiūras, jo ryšius, ėmė aiškėti, kad tokių, kaip jis Lietuvoje esama pakankamai daug, po iš pirmo žvilgsnio nekalto ekologinio judėjimo širma slepiasi radikali prorusiška ideologija.

Objektyvumo dėlei būtina pastebėti, kad ne visi Lietuvoje gyvenantys „anastasijiečiai“ – prorusiški radikalai. Nemažai jų tiesiog siekia darnos su gamta, gyvena šiaudiniuose namuose ir valgo ekologiškai užaugintus vaisius bei daržoves.

Visgi, šiame judėjime egzistuoja radikalioji atšaka, kuriai, „Delfi“ žiniomis, priklausė į Rusiją pabėgęs A. Švanys. Tarp asmenų, su kuriais jis palaikė glaudžius ryšius, esama atvirai prorusiškas idėjas skleidžiančių ir dėl to Valstybės saugumo departamento (VSD) akiratyje atsidūrusių veikėjų. Kad protu sunkiai suvokiamos teorijos apie tariamą slavų rasės išskirtinumą ir skirtą misiją valdyti pasaulį nėra tik kelių žmonių subjektyvi nuomonė, paaiškėjo analizuojant Rusijos šaltinius, kuriuose kalbama apie „anastasijiečių“ ideologiją.

Algirdo Švanio ryšiai su Kremliaus propagandos skleidėjais

Vadinamų „anastasijiečių“ bendruomenę iš vidaus pažįstantis vienas „Delfi“ pašnekovų minėjo, kad šių žmonių tinklui tikrai nesvetimas radikalumas, polinkis į „rusiškąjį dvasingumą“, Rusijos sakralizavimas ir bičiuliavimasis su VSD tyrimuose figūravusiais ir tebefigūruojančiais, atvirai prorusiškas idėjas skelbiančiais asmenimis.

Būtent dėl šių priežasčių, anot pašnekovo, „anastasijiečių“ judėjimas gerokai sumenko, nuo jo atsiskyrė ekologinių gyvenviečių idėjų puoselėtojai. Prie šių transformacijų prisidėjo ir Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Gamtoje ramiai norintiems gyventi žmonėms pasirodė nepriimtinas kai kurių bendražygių kategoriškumas, prorusiškumas ir radikalizmas. O vienu tokių radikalų, šaltinio teigimu, ir buvo su kūdikiu į Rusiją pabėgęs A. Švanys.

Visi žmonės – slavai, nors patys to ir nesuvokia?..

Surinkti duomenys rodo, kad už šio fasado esama ir kur kas pavojingesnių apraiškų, tiek „anastasijiečių“ guru V. Megrė, tiek ir jam Lietuvoje atstovaujantys kai kurie asmenys atvirai remia Kremliaus režimą, aukština V. Putiną. Stebint kai kurių judėjimui prijaučiančių asmenų veiklą socialiniuose tinkluose galima rasti pasisakymų prieš skiepus, švietimo sistemą, esą vaikai mokyklose mokomi „genderizmo“, nesvetimos ir vadinamų „suverenų“ ir Lietuvos valstybingumo neigimo idėjos.

„Paaiškėjo nusiteikimas prieš žmones, kurie gyvena miestuose, nepripažįsta jo ideologinio mąstymo, laikosi vakarietiškų požiūrių, nesutinka, kad Sovietų sąjunga buvo „teisinga“. Jis teigė, jog būtina grąžinti „bukvicą“ (senovinį raidyną – red.), kad visi žmonės turi užsiimti žemdirbyste, kurti gausias šeimas“, – kalbėjo pagrobto vaiko motinos advokatas Tomas Ryzgelis.

Tomas Ryzgelis

Teisininkas sakė neabejojantis, kad vaiko pagrobimui ir išgabenimui į Rusiją buvo rengiamasi iš anksto, A. Švanys slapta nuo vaiko motinos sugebėjo parūpinti mažylei asmens dokumentą. Kiti „Delfi“ šaltiniai įtarė, kad jam padėti galėjo Klaipėdos regione gyvenantis A. Švanio bičiulis, taip pat priskiriamas radikaliam „anastasijiečių“ flangui, garsėjantis prorusiškais pasisakymais ir kartu su kitais Rusijos garbintojais teistas už antivalstybinę veiklą.

Vienas „Delfi“ pašnekovų tikino neabejojantis, kad Rusijos pilietybę gavęs A. Švanys buvo užverbuotas šios šalies specialiųjų tarnybų. Įtarimų kelia ir faktas, kad dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo Rusijoje jam buvo skirta itin švelni bausmė. Beje, savo dukrą atgavusią motiną prieš išvykstant į Lietuvą pasienio punkte gana ilgai tardė Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnas, uždavinėjo pačius įvairiausius klausimus.

Portalui „Delfi“ pavyko pabendrauti su šaltiniu, turėjusiu galimybę betarpiškai bendrauti su pačia radikaliausia, prorusiškumo neslepiančia „anastasijiečių“ atšaka.

Anot šaltinio, patys radikaliausi „anastasijiečiai“ veikia Klaipėdos regione, savo gyvenvietės nėra įkūrę, tad gyvena vienkiemiuose. Pasižymi radikalumu, kuris pasireiškia ne tik politinėse pažiūrose, bet ir ekologinio gyvenimo sampratoje. Kai kurie jų į savo valdas negali įvažiuoti automobiliais, tad juos palieka plentų šalikelėse ir eina pėsčiomis. Esą taip apsaugomas ne tik savo žemės sakralumas, bet ir kirminai bei vabzdžiai, kuriuos gali pražudyti automobilio ratai.

Visgi, šis elgesys nublanksta prieš radikalių „anastasijiečių“ politinius įsitikinimus. O jie – tarsi specialiai atkartoja Kremliaus ideologų transliuojamą naratyvą.

„Jie atvirai šlovina Rusiją, rusus bei apkritai slavus, tarsi įtikėję skaityta literatūra apie slavų išskirtinumą, jiems suteikta privilegija valdyti visą pasaulį. Šie žmonės tiki, kad Rusija – tikrasis dvasingumo šaltinis, kuris yra vienintelis išsigelbėjimas nuo „supuvusių“ Vakarų civilizacijos.

Esą viskas, kas vakarietiška, prieštarauja prigimtiniam dvasingumui, pamatinėms vertybėms, o jas geriausiai atskleidžia V. Megrė knygos. Informacijos semiamasi ne tik jose, esama ir kitų informacijos resursų, tiek randamų internete, tiek platinamų knygynuose“, – kalbėjo šaltinis.

Realybė atsivėrė tik po kurio laiko: pirmasis įspūdis – apgaulingas

Būtina pastebėti, jog su „Delfi“ bendravusi moteris šiuo metu nepriklauso „anastasijiečiams“, po dramatiškai susiklosčiusios konfliktinės situacijos atsiribojo nuo šios bendruomenės narių, tačiau iki šiol jaučia tam tikrą grėsmę, kreipėsi į teisėsaugą. Būtent dėl šios priežasties bendrauta su anonimiškumo sąlyga, „Delfi“ įsipareigojo neatskleisti jokių duomenų, galinčių padėti nustatyti pašnekovės tapatybę.

Pasak moters, su V. Megre knyga „Anastasija“ ji susipažino pakankamai anksti, ieškodama savo identiteto studijavo pačią įvairiausią literatūrą. Ji neneigė: perskaityta knyga palikusi labai stiprų įspūdį, imponavo joje puoselėjamos tvaraus santykio su gamta idėjos. Galiausiai ji susipažino su šios knygos skaitytojais, vadinamais „anastasijiečiais“, tačiau jų bendruomenės nare netapo.

Tai įvyko kiek vėliau, užsimezgus romantinei draugystei su vienu šio judėjimo atstovų, kuris, kaip paaiškėjo, tapo bene labiausiai indoktrinuotu ir radikaliu Rusijos bei rusiškojo dvasingumo garbintoju.

„Pradžioje man jis daug ko nesakė, informaciją atskleisdavo palaipsniui, ją pateikdavo nedidelėmis dozėmis. Dabar manau, kad jis buvo specialiai apmokytas taip elgtis, kad neišgąsdinti. Labai panašu, kad jis buvo užverbuotas Rusijos saugumo tarnybų“, – svarstė pašnekovė.

Moteris minėjo, pažinties pradžioje daug ko negalėjusi vertinti objektyviai, nes dominavo romantiniai jausmai. Tik po kurio laiko, susiduriant su naujais partnerio įsitikinimais ir propaguojamu gyvenimo būdo modeliu, ji nusprendė santykius galutinai nutraukti.

„Anastasijiečiai“ – ypatinga įtaiga pasižymintys, iš pažiūros labai mieli ir taikūs žmonės. Jie deklaruoja siekį gyventi harmonijoje su gamta, kurti laimingas šeimas, auginti ir patys auklėti vaikus, gyventi laisvų žmonių gyvenimą.

Po kurio laiko supratau, kad iš tiesų čia esama labai daug įvairių taisyklių ir ribojimų. Tada ėmiau mąstyti, kad jų laikantis gyvenimas toli gražu netampa laisvas, gal tik dar labiau suvaržytas“, – portalui „Delfi“ sakė radikalios „anastasijiečių“ atšakos tarpe gyvenusi pašnekovė.

Maistas – tik pačių užaugintas, prekybos centruose jis – „užnuodytas“ globalistų

Ji akcentavo, kad „anastasijiečių“ tarpe esama nemažai žmonių, kurie niekaip nesusiję su prorusiška ideologija, neturi supratimo, kuo užsiima jų guru vadinamas knygų autorius V. Megrė, o tiesiog susižavėję progresyviomis ekologinėmis idėjomis siekia gyventi harmonijoje su gamta.

Visgi, pašnekovės teigimu, radikalioji „anastasijiečių“ atšaka tiki įvairiomis sąmokslo teorijomis, šlovina Rusiją ir rusų kultūrą.

„Man buvo iš tiesų didžiulė nuostaba, kai buvo paaiškinta, jog prekybos centruose negalima pirkti jokio maisto, valgyti tik tai, ką pats užsiaugini savo ūkyje.

Šventės Grišino ekogyvenvietėje, Rusijoje, akimirkos

Esą vyriausybė, mus valdantys globalistai į maistą specialiai deda kažkokių medžiagų, kurių pagalba kontroliuoja visuomenę. Norint išvengti šios kontrolės, vienintele išeitimi lieka pramoniniu būdu pagamintų maisto produktų atsisakymas“, – sakė pašnekovė.

Ji pripažino šią mitybą išbandžiusi praktiškai, kurį laiką maitinosi tik tuometinio partnerio užaugintomis daržovėmis. Deja, racionas buvo itin skurdus, vyras sugebėjo užauginti itin skurdų derliaus asortimentą.

Dievina Rusiją ir rusus, „laisvus žmones“ ir juos palaikančią valdžią

„Man buvo kalama į galvą, jog Rusija – tikrojo dvasingumo šaltinis, o patys rusai, slavai – išskirtinė tauta, kuriai lemta valdyti visą pasaulį. Pernelyg nesidomėjau politika, tačiau visa tai skambėjo gana keistai“, – sakė moteris.

Ji prisiminė partnerį kalbėjus, esą mes visi – slavai, tačiau patys to nesuvokiame.

„Man buvo bandoma įteigti, jog esu rusė. Niekaip negalėjau su tuo sutikti, nes neturiu jokių rusiškų šaknų, esu lietuvė. Tada jis tikino, kad pagal veido bruožus ir charakterio savybes esu tikrų tikriausia rusė.

Nors rusų kalbą moku itin paviršutiniškai, tik tiek, kiek jos mokiausi mokykloje, jis mane vertė rusų kalba skaityti V. Megrė knygą apie Anastasiją. Taip pat tikino, kad tik ją skaitant originalo, rusų kalba, galima visapusiškai suprasti tai, kas joje rašoma.

Mane jis vertė mokintis rusiškai, aiškino, kad ją išmokus mes galėsime tarpusavyje bendrauti rusų kalba, o tai bus tarsi visai kitas, aukštesnis lygmuo“, – prisiminė moteris.

Pašnekovė prisiminė, kad jos tuometinio partnerio bei jo bendraminčių tarpe dominavo itin kritinis požiūris į Lietuvą, Europos Sąjungą bei NATO.

„Buvo nuolatos kalbama, kad mus valdo režimas, ribojama žmonių laisvė, už viso to stovi globalistai. Tačiau Rusijoje, ypač Baltarusijoje – viskas atvirkščiai. Kalbėta, kad ten gyvena laisvi žmonės, valdžia nevaržo jų laisvių. Kažkodėl jiems ypač imponavo Baltarusija“, – prisiminė „Delfi“ šaltinis.

Netrūko ir antisemitinių idėjų, kalbėta, jog dėl Holokausto esą kalti patys žydai, tarsi tai yra jų likimas. Antisemitinės nuostatos randamos ir vienoje V. Megrė knygų, ten aiškinama, esą žydai valdo pasaulį, jų tikslas – kontroliuoti visus pinigus, o tai daryti jiems puikiai sekasi. Esą dėl to ir vyksta žydų pogromai, leidžiant suprasti, kad dėl to jie patys kalti. Esama ir kitos teorijos, jog pasaulį valdančius žydus iš tiesų valdo senosios žynių levitų kastos palikuonys, būtent jie investavo savo pinigus į Kristaus mokymo skleidimą, nes matė galimybę religijos dėka pavergti ištisas tautas, žmones paverčiant biorobotais.

Šie teiginiai randami ir į lietuvių kalbą išverstuose ir laisvai platinamuose V. Megrė veikaluose. Rusiškuose interneto resursuose „Delfi“ žurnalistams pavyko rasti slavų viršenybės naratyvą patvirtinančių teiginių.

Analizuojant „anastasijiečių“ įsitikinimus akcentuotas ne tik slavų rasės aukštinimas, teiginiai, jog visa žmonija kilusi iš rusų tautos, bet ir kiti, sunkiai protu suvokiami svaičiojimai. Vienas jų, kad juodaodžius į žemę atgabeno ateiviai ir jie yra tarsi blogio tarnai, taip tarsi paaiškinama, kodėl žemėje yra juodoji rasė, nors visi žmonės, pasak „anastasijiečių“ – slavai, kurie nėra juodi.

Rusijos šaltiniuose taip pat galima sutikti jau minėtą teoriją, esą pramoniniu būdu gaminamus ir prekybos tinkluose parduodamus maisto produktus specialiai „užkrėtė“ globalistai, kad nuodytų ir kontroliuotų visuomenę. Esama net teorijos, kad jokiu būdu negalima pirkti raide „E“, žyminčia konservantus, paženklintų produktų. Esą ši raidė – šėtono simbolis, nes ją pavertus 45 laipsnių kampu, galima įžvelgti jūrų dievybės Neptūno laikomo skeptro trišakį.

Vaikai ir moterys – tarsi įkaitai

Apie gyvenimą radikalios „anastasijiečių“ atšakos tarpe kalbėjusi moteris sakė, kad nutraukti santykius su šiam judėjimui priklausiusiu partneriu ją galutinai pastūmėjo suvokimas, kas iš tiesų dedasi šeimose.

O patirtis, pasak jos, buvo tikrai šokiruojanti, kažkuo primenanti viduramžiškus įsitikinimus ar Afganistano tamsybininkų mąstymą.

„Mačiau šeimą, ten viską valdė ir dominavo vyras. Iš pažiūros – tarsi viskas gražu, sutvarkyta buitis, laksto daugybė vaikų. Tačiau man į akis krito visiškai suvargusi, darbo nualinta, tarsi prie krosnies numesta moteris. Kai jos paklausiau, ar ją tenkina toks gyvenimas, išgirdau, jog „taip reikia“, – prisiminė „Delfi“ pašnekovė.

Ją taip pat nustebino aplankytos šeimos vaikų suvokimas. Apie 4 – 7 metų mažyliai viešnios klausinėjo ir kur ši atvykusi, tačiau išgirdę atsakymą negalėjo suvokti, kur ta vietovė yra.

„Susidarė įspūdis, kad tie vaikai tiesiog nepažįsta pasaulio, kuris yra už jų sodybos ribų, tarsi ten yra nežinomos žemės. Jie nežino, kas yra miestas, Vilnius, Kaunas ar Klaipėda jiems nieko nesako, panašu, žino tik tai, ką jiems pasakojo tėvas“, – sakė „Delfi“ šaltinis.

Ji prisiminė, „anastasijiečių“, su kuriais jai teko betarpiškai bendrauti, šeimose vyrauja aiškiai išreikštas patriarchatas, savitas vyro, kaip šeimos galvos kultas, kur moters nuomonės niekas neklausia.

„Man buvo aiškinama, kad čia vyras sprendžia, kada kūdikiui nutraukti maitinimą krūtimi, o moteris – tik maistas vaikui.

Jie įsivaizduoja sukūrę šeimas ir susilaukę kuo daugiau vaikų esantys tarsi nuosavos karalystės valdovai, kur visi paklūsta jų valiai“, – sakė moteris.

Ji pasakojo ne kartą girdėjusi teiginius, kad vaikų šeimoje turi būti ne mažiau septynerių. O tai aiškinta rusų kalboje esančio žodžio „šeima“ interpretacija . Esą rusiškas žodis „semja“ iš tiesų yra sudurtinis ir susideda iš dviejų – „septyni“ ir „aš“. Šis aiškinimas iš tiesų nėra klaidinantis: rusiškai žodis „sem“ reiškia septynis, o „ja“ – aš.

Šventės Grišino ekogyvenvietėje, Rusijoje, akimirkos

Nors itin dramatiškomis aplinkybėmis pašnekovei pavyko nutraukti ryšius su radikaliais „anastasijiečiais“, ji teigia, kad indoktrinuotos bendruomenės įkaitėmis yra nemažai moterų.

„Jos būna suviliojamos gražiomis kalbomis apie ramų ir taikų gyvenimą harmonijoje su gamta, prisiskaito V. Megrė knygų, kur iš pažiūros nėra jokio negatyvo, tik šios idėjos. Tačiau paskui susiduria su realybe, vyro dominavimu, kai moters funkcija – tik gimdyti vaikus ir dirbti visus ūkio darbus.

Ištrūkti iš tokios padėties – labai sudėtinga. Ypač, kai gimta vaikai, o moterys neturi jokio materialinio pagrindo, iš esmės neturi kur eiti. Žinau atvejį, kai moteris su penkiais vaikais tiesiog išėjo į niekur. Panašu, jog padėtis buvo itin sunki, kad ji priėmė tokį sunkų sprendimą. Yra ir daugiau moterų, kurios norėtų pasitraukti, tačiau tam neturi nei valios, nei lėšų“, – reziumavo „Delfi“ pašnekovė.

Ideologiją skleidžia VSD akiratyje atsidūrusi leidykla

Lietuvoje rusų rašytojo V. Megrė knygas apie taigoje gyvenančią ir žmones dvasingumo mokančią mitinę būtybę Anastasiją leidžia ir platina leidykla „Baltosios gulbės“.

Tai – skandalingai pagarsėjusi, ne tik įvairią ezoterinę, bet ir atvirai prorusišką literatūrą platinanti leidykla, kuri jau figūravo Valstybės Saugumo departamento (VSD) ataskaitoje apie grėsmes nacionaliniam saugumui. Tąkart ekspertų dėmesį patraukė sovietų diktatorių Josifą Staliną aukštinančios, jo nusikaltimus neigiančios knygos, jas nuspręsta uždrausti ir išimti iš prekybos. V. Megrė knygų serija „Skambantys Rusijos kedrai“, kurioje dėstoma „anastasijiečių“ ideologija, tąkart ekspertų dėmesio nesulaukė.

„Baltųjų gulbių“ leidyklos išleista knyga apie Staliną

Oficialiai ši leidykla vadinasi „Daktaro Sinelnikovo draugų klubas „Baltosios Gulbės“, jai vadovauja Lietuvos piliete save vadinanti Natalija Erkelenz.

Pažvelgus į šios moters paskyras socialiniuose tinkluose, ypač rusų pamėgtame „Vkontakte“, galima susidaryti nuomonę, kad ji – atvira stalinistė, neslepia simpatijų sovietinei santvarkai, o SSRS žlugimą vadina didžiausia istorine klaida.

N. Erkelenz veikla neapsiriboja tik „anastasijiečių“ judėjimo pagrindu tapusių V. Megrė knygų leidimu ir platinimu. Ši moteris, panašu, palaikė to paties V. Megrė knygų skaitytojų Rusijoje įkurtą V. Putiną rėmusį politinį judėjimą „Gimtoji partija“, lankosi Rusijoje ir Baltarusijoje, susitinka su V. Megrė idėjų sekėjais.

Natalija Erkelenz su „Gimtosios partijos“ atributika

Rusijos interneto resursuose galima rasti vaizdo įrašų, kuriuose N. Erkelenz kalbina skandalingai pagarsėjęs veikėjas, draugauti su Rusijos ir Baltarusijos režimais kviečiantis, šiuo metu kartu dėl pagalbos veikiant prieš Lietuvą kartu su Erika Švenčioniene teisiamas Kazimieras Juraitis.

Panašu, kad jis net tik propaguoja bei populiarina „anastasijiečių“ ideologiją, bet ir yra glaudžiai susijęs su „Baltųjų gulbių“ veikla. Vienoje šios leidyklos paskyrų nurodomas kontaktinis adresas su vardu bei pavarde, kuris atitinka vieno K. Juraičio vaikų asmens duomenis.

Sovietų santvarkos garbintoja piktinosi Lietuvos pareigūnais

Viešojoje erdvėje, rusiškose interneto platformose galima rasti viena vieną vaizdo įrašą, kuriame K. Juraitis propaguoja „anastasijiečių“ idėjas, su N. Erkelenz lanko šio judėjimo atstovus Baltarusijoje.

Viename vaizdo įrašų užfiksuota, kaip K. Juraitis kartu su N. Erkelenz iš Lietuvos vyksta į Kaliningrado sritį. „Baltųjų gulbių“ vadovė rusiškai pasakoja, esą jau nuo 2015 metų susidurianti su problemomis, nes keliaujant į Rusiją mūsų šalies pareigūnai klausia pas ką ir kur ji vykstanti, prašo nurodyti maršrutus bei adresus.

Esą ta pati situacija kartojasi grįžtant atgal į Lietuvą, klausiama, su kuo ji buvo susitikusi, kodėl taip ilgai užtrunkanti Rusijoje, guodėsi, kad Lietuvos pasieniečiai itin uoliai tikrina jos automobilį.

„Aš – Lietuvos pilietė, pasą gavau 1989 metais. Lietuvoje su pertraukomis gyvenu nuo 1979 metų, tik 11 metų praleidau Vokietijoje“, – K. Juraičiui rusiškai pasakojo N. Erkelenz.

Kazimieras Juraitis kalba apie anastasininkų ideologiją, dešinėje – Vladimiro Megrė knygos

Tikėtina, jog vaizdo įrašas darytas tikintis užfiksuoti kokį nors „Baltųjų gulbių“ leidyklos vadovei nepriimtiną Lietuvos pareigūnų elgesį, tačiau kirsti valstybės sieną pavyko be didesnių trikdžių.

Tiesa, Lietuvos pilietė piktinosi, kad jaunas pasienietis ją bandė „priversti“ kalbėti lietuviškai, su ja bendravo valstybine kalba.

„Gerai, kad šalia buvo pavojingo verslo partneris Kazimieras, jis tapo vertėju. Galvoju, ką reikėtų daryti be jo“, – karalienės Luizės tiltu automobiliui įvažiuojant į Rusijos teritoriją K. Juraičiui kalbėjo VSD dėmesio sulaukusios leidyklos vadovė N. Erkelenz.

„Delfi“ telefonu susisiekus su N. Erkelenz, Lietuvoje gyvenanti moteris sutiko bendrauti tik rusų kalba. Į klausimus apie sąsajas su „anastasijiečių“ judėjimu, V. Megrė knygų leidybą ir priklausymą Rusijoje veikusiai bei V. Putiną rinkimuose rėmusiai „Gimtajai partija“ moteris nesutiko kalbėti.
„Aš leidžiu knygas, politika nesidomiu“, – teigė „Baltųjų gulbių“ vadovė.

Vladimiro Megrė ryšiai su Kremliaus ideologijos platintojais Lietuvoje

Ji kelis kartus klausė, kas ta „Gimtoji partija“, nors nuotraukose ne kartą užfiksuota su jos atributika, panašu, dalyvaujanti šios partijos renginiuose.

„Anastasijiečių“ guru: Europoje kasmet išprotėja po 10 proc. gyventojų

Rusijoje gyvenantis „anastasijiečių“ guru V. Megrė pastebimai vengia aštresnių idėjų propagavimo, sukuria gana liberalaus žmogaus įspūdį. Taip apie ezoterinį mokymą sukūrusį veikėją pasakoja įvairius religinius judėjimus nagrinėjantis rusų tinklaraštininkas Michailas Lidinas. Tai aiškinama tuo, kad vadinamas guru savo mokymą siekia pritaikyti kuo didesniam žmonių ratui, taikosi į plačią auditoriją.

Tačiau kokios iš tiesų yra ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje, taip pat kitose Europos šalyse nemažai pasekėjų turinčio V. Megrė pažiūros galima sužinoti peržiūrėjus jo viešus pasisakymus. Rašytojas bei tarpininkas tarp magiškų galių turinčios Sibiro atsiskyrėlės Anastasijos ir žmonijos remia V. Putiną, Kremliaus režimą, aukština Rusiją.

Pavyzdžiui, 2014 metais kalbėdamas apie Rusijos pradėtą karą Donbase jis teigė, kad karas siekiant pergalės nieko neduos, siūlė ukrainiečiams ne kariauti ginant savo šalį, o užsiimti kad ir kastuvų gamyba.

Rusiją bei jos dvasingumą aukštinantis V. Megrė turi savo nuomonę apie Europą bei jos gyventojus. „Anastasijiečių“ judėjimo „Skambantys Rusijos kedrai“ rusiškoje „Youtube“ paskyroje galima rasti su sveiku protu prasilenkiančius šio veikėjo teiginius.

„Kiekvienais metais Europoje 10 procentų padidėja išprotėjusių žmonių skaičius“, – teigė V. Megrė.

Jis taip pat aiškino, jog europiečiai masiškai išprotėja dėl to, nes gyvena tarsi biorobotai, kaip užsukti nuo ryto iki vakaro dirba.

„Būna atvejų, kai tėvas išžudo savo šeimą ir pats žūsta. O kodėl? Juk pakaktų jam pasitraukti iš šio roboto kelio... jis pasimeta, nežino ką daryti“, – apie tariamą Europos gyventojų „kasdienybę“ kalbėjo rusas V. Megrė.

Pripažinęs, kad Europos šalių medicina ženkliai aukštesniame lygyje nei Rusijos, V. Megrė rado būdą parodyti, kad iš to mažai naudos. Jis pareiškė, kad susirgimų onkologinėmis ligomis skaičius toks pat didelis pasiturinčių ir skurdžiau gyvenančių žmonių tarpe, tad „anastasijiečių“ guru daro išvadą, kad šioje situacijoje jokie pinigai nepadeda.

Gyrėsi reklamuojantis V. Putiną

Kad V. Megrė – lojalus Kremliaus režimui liudija tai, kad 2018 metais vykstant rinkimams jis tiek asmeniškai, tiek ir savo sekėjų įkurtos „Gimtosios partijos“ vardu rėmė V. Putiną.

2022 metų gruodį jis viešai kreipėsi į Rusijos lyderį, deklaravo palaikymą, gyrėsi reklamuojantis V. Putiną dalyvaudamas užsienio šalyse vystančiuose renginiuose.

Esą jo knygų skaitytojai Baltijos šalyse, Vokietijoje, JAV, Čekijoje rinkosi pilnutėlėse salėse, kad išgirstų, kaip sekasi kurti naują civilizaciją Rusijoje.

„Jie pavydėjo Rusijai, daugelis klausė, kaip judėjimą vertina Rusijos prezidentas ir plodavo, kai pasakodavau apie sprendimą Tolimuosiuose Rytuose skirti hektarą žemės (giminės sodyboms statyti – red.). Jie plojo Rusijos prezidentui, suprasdami, kas jis palaiko judėjimą „Skambantys Rusijos kedrai“, – teigė „anastasijiečių“ guru V. Megrė.

Pati patriotiškiausia Rusijos sekta

Įvairius kultus analizuojantis rusų tinklaraštininkas Michailas Lidinas šiam veikėjui paskyrė visą tinklalaidę, o pačius „anastasijiečius“ vadino „pačia patriotiškiausia Rusijos sekta“.

Teigiama, kad pats V. Megrė – iš tiesų 1959 metais Ukrainoje gimęs Vladimiras Puzakovas, kuris priėmė žmonos pavardę Megrė ir po skyrybų pasiliko ją sau.

Ilgą laiką dirbęs fotografu, ėmus byrėti Sovietų sąjungai jis ėmėsi verslo, kol galiausiai sukūrė istoriją apie taigoje sutiktą mitinės vedrusų rasės atstovę vardu Anastasija ir 1996 metais išleido pirmąją savo knygelę.

Liaudies kultūros festivalio, vykstančio Grišino ekogyvenvietėje Rusijoje, dalyvis

M. Lidinas pastebi, jog populiarėjant V. Megrė idėjoms, jam rašant vis naujas knygas ir plečiantis sekėjų ratui, apie 2000 metus „anastasijiečiai“ pasiekė savotišką populiarumo piką ir susidūrė su nemenku pasipriešinimu. Prieš išgalvotos atsiskyrėlės Anastasijos mokymą mūru stojo stačiatikių bažnyčios hierarchai bei konkurenciją pajutę kitų religinių krypčių atstovai.

Tačiau V. Megrė pavyko išlaviruoti, vieną knygą po kitos leidžiantis, M. Lidino grafomanu vadinamas rusas sugebėjo sukurti ir pelningą verslą. Jo šeimai priklauso ne tik leidybos teisės, bet ir internetinės prekybos sistemos, kur galima įsigyti kedrų aliejaus, įvairių Sibiro gamtos „gėrybių“, kitų preparatų, kuriuos, suprantama, jis pats ir reklamuoja.

Tinklaraštininkas M. Lidinas „anastasijiečių“ sėkmę Rusijoje aiškina tuo, kad jie kartu su pačiu V. Megrė visada deklaravo ištikimybę valdžiai. Niekada neprotestavo, tačiau organizavo maršus V. Putinui remti, todėl šį judėjimą rusų tinklaraštininkas vadina „pačia patriotiškiausia Rusijos sekta“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)