„Delfi“ tyrimą inspiravo beprecedentis atvejis, kai 2023 metų rugpjūčio 27 dieną pagrobęs krūtimi žindomą dukrą 37 metų Algirdas Švanys gumine valtimi perplaukė upę ir pabėgo į Rusijos Federaciją, Kaliningrado sritį. Iki to jis buvo žinomas kaip ne vienoje užsienio šalyje studijavęs mokslininkas, įvairių ekologinių iniciatyvų autorius, skleidęs harmoningo sugyvenimo su gamta idėjas, aktyviai veikęs „anastasijiečių“ bendruomenėje, organizavęs renginius.

Pradėjus gilintis į šio žmogaus veiklą bei pažiūras, jo ryšius, ėmė aiškėti, kad tokių, kaip jis – Lietuvoje esama pakankamai daug, po iš pirmo žvilgsnio nekalto ekologinio judėjimo širma slepiasi radikali prorusiška ideologija, deklaruojanti rusų viršenybės prieš kitas tautas idėją. Ekspertų vertinimu, rusų bei slavų aukštinimas turėtų būti vertinamas kaip dar viena rasizmo forma.

„Paaiškėjo, kad A. Švanys vadovavosi tam tikra ideologija, „dvasingosios Rusijos“ idėjomis, kurios aprašytos rusų rašytojo Vladimiro Megrė knygose, vėliau plačiai paplito ir įkvėpė vadinamąjį „anastasijiečių“ judėjimą mūsų šalyje. O dukrą į Rusiją jis išsivežė todėl, kad tikėjo, jog Rusijoje gyvenimas geresnis – ten nėra persekiojimų, cenzūros, ir jis galės ten įsikurti. Buvo daug ženklų, kad jis buvo šio judėjimo pasekėjas.

Jis turėjo savo tinklaraštį internete, kuriame skleidė V. Megrė idėjas ir aptarinėjo, kaip jas įgyvendinti. Jis turėjo tam tikrų įsitikinimų apie vaikų auklėjimą, kad tėvas turėtų būti atsakingas už vaiko auklėjimą, kad vaikas neturėtų lankyti mokyklos ir kad tėvai turėtų perduoti jam tam tikrą gyvenimo patirtį“, – kalbėjo „Delfi“ rubrikos „Melo detektorius“ redaktorė Aistė Meidutė.

Aistė Meidutė

Delfi.ru redaktorius O. Jerofejevas atkreipė dėmesį, kad ir pirmo žvilgsnio šis judėjimas tarsi neturi nieko bendra su Rusijos aukštinimu, propaguoja progresyvias idėjas. Juo labiau, kad viena šių dienų tendencijų yra darnus vystymasis. Daug dėmesio skiriama ekologijai, subalansuotai mitybai. Ir žvelgdami iš šios pusės, galime sakyti, kad sveikas gyvenimo būdas nėra nieko blogo.

Pasak „Delfi“ žurnalisto Nerijaus Povilaičio, tai yra tarsi fasadinė, reprezentavimui skirta judėjimo pusė, ta, kurią nariai akcentuoja bendraudami su kitais žmonėmis. Pasigilinus į jų propaguojamas idėjas galima rasti atvirą Rusijos aukštinimą, ji pristatoma kaip vienintelė reali alternatyva „žlungančiai Vakarų civilizacijai“. Be to V. Megrė knygose esama atvirų antisemitinių tezių, taip pat slavų aukštinimo ir rasizmo apraiškų.

„Nustebino dar vienas dalykas – egzistuojantis įsitikinimas, kad mes visi esame rusai, tik to nesuvokiame, bet iš tikrųjų esame rusai, slavai. Jie taip pat rado paaiškinimą, iš kur žemėje atsirado tamsiaodžiai žmonės. Ten aiškinama taip, kad tamsiaodžiai žmonės yra prakeikta rasė, kurią užaugino ateiviai, tai skamba it kokia rasistinė tautosaka“, – minėjo N. Povilaitis.

Nerijus Povilaitis

Kokia galima šio judėjimo įtaka Lietuvos visuomenės raidai ir šalyje vystantiems procesams, turint omenyje, kad tai iš Rusijos kilęs judėjimas, kurio ideologas atvirai palaiko ir remia V. Putiną?

„Turime nepamiršti, kad gyvename demokratinėje šalyje, kurioje egzistuoja nuomonių ir religijos laisvė. Ir visi su mumis bendravę ekspertai pabrėžia ir atkreipia dėmesį į šių laisvių egzistavimą. Nemanau, kad turėtume imtis labai ryžtingų priemonių tokiems judėjimams apriboti, bet turėtume stebėti šią veiklą, žiūrėti, kaip viskas vystosi, kokie ryšiai, santykiai, kaip atsiskleidžia ši ideologija“, – kalbėjo „Melo detektoriaus“ redaktorė A. Meidutė.

„Delfi“ žurnalistas N. Povilaitis akcentavo būtinybę šviesti visuomenę, paaiškinti, kaip ir iš kur atsiranda tam tikros idėjos. Juolab, tai gana nišinė tema, nes toli gražu ne kiekvienas yra skaitęs bei analizavęs V. Megrė knygas.

„Taip pat ne visi yra susipažinę su šiose knygose sutinkamais antisemitiniais naratyvais, kurių ištakos glūdi caro ochrankos suklastotuose „Siono išminčių protokoluose“. Jei žmonės turės daugiau informacijos, galės kritiškiau vertinti tokius judėjimus, tai, ką išgirsta apie rasinį išskirtinumą, ar tam tikrą Gebelso retoriką. Manau, kad tik švietimas gali padėti, nes bet kokie ribojimai ar draudimai, kaip pažymėjo mano kolegė, jau yra kelias į autoritarizmą“, – minėjo N. Povilaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją