18
Kitas

Koks oligarchų vaidmuo?

C. Bildtas, net jau ir nebeužimdamas jokių valstybinių postų, išliko svarbiu balsu, telkusiu Vakarus V. Putino režimo keliamoms grėsmėms atremti. Jis taip pat įtrauktas į Ukrainos tarptautinę reformų tarybą, todėl jo sutikimas konsultuoti vieną turtingiausių Rusijos oligrachų Michailą Fridmaną bei jo kolegas iš šios šalies verslo imperijos „Alfa group“ natūraliai iškėlė klausimą, kurį bene tiksliausiai savo „Twitter“ paskyroje suformulavo Lietuvoje gerai žinomas užsienio politikos apžvalgininkas Vykintas Pugačiauskas: „Ar C. Bildtas seka G. Schroderio pėdomis?“.

Didesnės diskusijos šiuo klausimu tarptautinėje arenoje, kaip minėjau, taip ir neprasidėjo. Tačiau C. Bildto sprendimo bent jau netiesiogiai ginti stojo vieni žinomiausių ir mano paties gerbiamiausių Rusijos ekspertų Edwardas Lucasas ir Andersas Aslundas.

E. Lucasas savo „Twitter“ paskyroje į C. Bildto poelgio lyginimą su buvusio Vokietijos kanclerio darbu Rusijos dujų bendrovės „Gazprom“ vadovybėje reagavo taip: „Yra skirtumas: „Gazprom“ yra putinistinio verslo įkūnijimas. „Alfa“ – tai, kas Rusijoje yra arčiausia prie normalaus verslo“ .

A. Aslundas suformulavo dar kategoriškiau: „Alfa“ pasitraukė iš Rusijos ir nesikišo į politiką. Ką ir kokiu būdu blogo padarė Carlas Bildtas?“
Carlas Bildtas


18
Kitas

Koks oligarchų vaidmuo?