Iš visų aplankytų vietų parinkome penkias skirtingas vietas, kurias verta aplankyti kitos kelionės Latvijoje metu. Vienos iš jų prabangios, kitos – nebrangios, bet visos – įsimintinos.
Silene Resort & SPA dvigubas restoranas
Silenės miestelio kurorto restoranas sudarytas iš dviejų – „Silenes Terases“ ir „Itāļu Restorāns“. Visa gastronominė patirtis čia susieta su įspūdinga supančia gamta – vaizdai tiek pro prabangaus restorano langus, tiek iš terasos yra atimantys žadą – aplink vien brandūs miškai ir tyvuliuojančio ežero ramybė. Čia verta atvažiuoti sočių šeimos pietų arba romantiškos vakarienės. Meniu restorane sukurtas konsultuojantis ir bendradarbiaujant su šefais iš Italijos Ligūrijos regiono, be to, maistas gaminamas iš ekologiškų ūkių produkcijos. Tiesa, šiame dvigubame restorane rasite ne tik itališkos virtuvės, bet ir tradicinių latviškų – žuvies, mėsos – patiekalų.
Patiekalų kainos – nuo 4,5 euro už užkandžius iki 29,50 už pagrindinius patiekalus. Patiekalų kokybė, skonis, pateikimas ir estetika atitinka kainą ir nenuvilia. Tiesa, vyno korta čia didelio įspūdžio nepaliko, nes kai kurie siūlomi vynai yra tokie patys, kokius galima rasti kasdieniškuose prekybos centruose.
Lielbornės dvaro restoranas
Visai netoti yra kita, visiškai priešingą, bet ne prastesnę emociją sukurianti vieta pavalgyti. Tai Lielbornės dvaro restoranas, kuriame pasijusite lyg namuose.
Į rytus nuo Daugpilio, ant Dauguvos upės slėnio įsikūręs ir šiuo metu atnaujinamas Lielbornės dvaras – jauki, kaimiška, be jokios pompastikos vieta puikiai praleisti laiką ir skaniai pavalgyti. Virtuvė čia – lyg namuose. Maistas – natūralus, paprastas, labai kokybiškas. Jei kelionės metu pasiilgote naminio maisto – lyg pas mamą – tuomet verta čia atvažiuoti. Dvare šeimininkauja ir dvaro reikalais rūpinasi nepaprasto svetingumo moteris – Nora Poiša. Kaip sako šeimininkė, gamindami maistą jie naudoja tik vietinius ekologiškus produktus ir ypatingą dėmesį skiria natūraliems ingredientams.
Abejonių čia dėl maisto kokybės ir žaliavų nekyla, o maistas iš tiesų paglosto skrandį ir gomurį. Jei nuvyksite, įsitikinsite patys. Čia išbandėme veršienos troškinį su orkaitėje keptų bulvių sluoksniuočiu, plaktų kiaušinių trynių, grietinėles ir uogų desertą, naminių ledų su trintų braškių tyrele ir prie jų – kavos. Patiekalų kainos – priklausomai nuo sezono ir meniu ir yra vidutiniškos – apie 5-15 eurų.
Pakelės kavinė – „Grāmatnīca“
Biblioteka, arba „Grāmatnīca“ latviškai – unikali vieta papietauti ar pavakarieniauti keliaujantiems. Ši vieta yra įsikūrusi Varaklianiuose, kelyje tarp Rėzeknės ir Jėkabpilio. Nuotaikinga aplinka čia nuteikia neįpareigojančiai – pasirinkome pietauti lauke, didžiulio medžio paunksmėje, prisėdę ant medinių suolių prie rąstinio stalo. Virtuvė – paprasta, šiek tiek kaimiškai latviška, be didžiulių staigmenų, tačiau įsimenanti. Be to, pavalgyti šioje vietoje galima sočiai ir nebrangiai, nes maisto porcijos – didelės, o kainos neištuština piniginės.
Čia rasite paprastų kepsnių, šonkauliukų, latviškos naminės sriubos, natūralių desertų su uogomis ir varške. Patiekalų kainos čia – nuo maždaug 2-3 iki 6-7 eurų. Tad idealiai tinka keliaujantiems su šeima. O ir valgyti nebus nuobodu – žmonių čia lankosi į valias, nors vieta – pakelės miestelyje. Be to, aplinka tokia, kad norisi fotografuotis – ant namo sienos prie kavinės „Grāmatnīca“ nupiešta didžiulė, jauki ir graži lapė.
Restoranas „Ferma“ Rygoje
Restoranas „Ferma“ įsikūręs netoli Art Nouveau rajono, pačioje Rygos širdyje, Ramiajame centre. Restoranas žymus patiekalais, paruoštais iš vietinių ūkininkų augintų arba laukinių produktų. Šis restoranas – prabangus, tačiau jame nepasijausite suvaržytai, nes tai labiau „bistro“ tipo vieta. Interjere vyrauja XX a. vidurio funkcionaliajam modernizmo ir rafinuotas art deco stilius.
Meniu rasite laukinės elnienos, Baltijos lašišos, Latvijoje užaugintų krevečių ar eršketo, sausai brandintos latviškos jautienos ir kitų Latvijos kulinarinio paveldo patiekalų. Patiekalai restorane – ypatingi, įmantriai paruošti, įsimintinų skonių derinių. Laukiant užsisakytų patiekalų patiekiamas šefo komplimentas. Vyno korta – taip pat apgalvota ir išskirtinė, galima rinktis tiek paprastenius, tiek ir prabangius vynus iš viso pasaulio. Aptarnavinas – aukščiausios klasės – nuo pasitikimo manierų iki pagalbos renkantis vyną prie patiekalų.
Bene įsimintiniausia akimirka lankantis šiame restorane – užsisakyto troškinto, parūkyto eršketo nukaulinimas. Ant stalo patiektą didžiulį eršketą padavėjas pavertė idealiu file – visas procesas vyksta čia pat, prie akių. Restorano aplinka – urbanistiška, tačiau jauki ir netrikdanti mėgautis puikiai paruoštais patiekalais. Patiekalų kainos – nuo 9 iki 35 eurų.
Restorano virtuvei vadovaja šefas Māris Astičs – vienas žymiausių Latvijos žuvies virtuvės meistrų.
Restoranas „Zoltners“
Visai šalia Lietuvos sienos, netoli Tervetės gamtos parko, kiek pavažiavus nuo pagrindinio kelio Aucė – Jelgava, yra įsikūręs restoranas ir viešbutis „Zoltners“. Aplinka būdinga Šiaurės Europai, minimalistiška, tačiau su išsaugotu istoriniu unikalumu. Restorane siūlomi išskirtiniai patiekalai, pagaminti rankomis iš šviežių, vietoje užaugintų sezoninių produktų. Svarbiausios idėjos restorane – artimumas gamtai ir paprastumas. Meniu rasite mėsos, žuvies, grybų, daržovių patiekalų, kuriuos restorane rekomenduojama derinti su alumi, mat čia pat yra įsikūrusi maža ir tik vietiniam vartojimui įrengta alaus darykla.
„Zoltners“ patiks tiems, kad nori pabėgti nuo miesto šurmulio į kaimų ramybę ir pamiršti kasdienybės skubėjimą. Restorano virtuvei vadovauja šefas Nauris Malāhovs. Jo gastronominis požiūris – Šiaurės Europai būdingi deriniai, tikėjimas vietiniais produktais ir skonių esencija, kurią siūlo kiekvienas metų sezonas.
Be šių penkių vietų Latvijoje, kuriose galima pavalgyti ir tuo pačiu parsivežti gražių atsiminimų, siūlome susipažinti ir su kitais, ne mažiau įspūdingai restoranais Latvijoje kelionių cikle „Atrask Latviją su šeima“:
Daugiau Meškių šeimynos nuotykių Latvijoje skaitykite reportažų cikle „Atrask Latviją su šeima“.
„Atrask Latviją”: Instagram ir Facebook