Svarbiausia salotų žvaigždė – sultinga ir burnoje tirpstanti jautiena
Tam, kad šios gaivios vasariškos salotos atsiskleistų visu savo gražumu, pirmiausia reikia išsirinkti tinkamą mėsą – prekybos tinklo „Norfa“ vyriausias mėsininkas Dainius Bartošius rekomenduoja atkreipti dėmesį į sausai brandintą jautieną. Ji išsiskiria ypatingu skoniu ir tekstūra, nes brandinimo proceso metu įgyja intensyvesnį aromatą ir tampa itin sultinga ir minkšta – tiesiog tirpstanti burnoje.
Norintiems paragauti sausai brandintos jautienos kepsnių, anksčiau įprastai tekdavo dairytis jos specializuotose parduotuvėse, tačiau jau kelis metus šio išskirtinio produkto pirkėjai gali rasti ir „Norfos“ parduotuvėse.
„Smagu, kad vis daugiau pirkėjų dairosi vietiniuose ūkiuose užaugintos lietuviškos mėsos, domisi, iš kur ji atvykusi. Manau, daugelis jau žino, kad į „Norfa“ parduotuves mėsa atkeliauja išskirtinai tik iš auginimo technologijų paisančių Lietuvos ūkių ir visuomet yra šviežia, nes lentynose nesandėliuojama – „Rivonos“ mėsinėje jos paruošiama tik tiek, kiek reikia pagal iš parduotuvių gaunamus užsakymus“, – pasakoja D. Bartošius.
Norintiems iškepti burnoje tirpstančius brandintos jautienos kepsnius, mėsininkas siūlo įsiminti kelis paprastus patarimus:
Sausai brandintos jautienos kepsnius visuomet kepkite tik atšildę iki kambario temperatūros – jei dėsite virš kaitros ką tik ištraukę iš šaldytuvo, mėsa gali iškepti netolygiai, būti sausesnė.
Negardinkite mėsos druska prieš kepimą – ji ištraukia drėgmę, todėl kepsnys gali būti mažiau sultingas.
Kepimo laikas priklauso nuo to, kokį kepsnį mėgstate – norintiems kepsnio su krauju, pakaks virš kaitros palaikyti po 2–3 minutes iš abiejų pusių, vidutiniškai iškepsite kiekvieną kepsnio pusę virš žarijų palaikę 3–5 minutes, o gerai kepsnys iškeps, jei leisite kiekvienai mėsos pusei ant grotelių pabūti 6–8 minutes.
Iškepto kepsnio neskubėkite pjaustyti – bent 5 minutes jis turi pailsėti suvyniotas į foliją ar uždengtas gilesniame inde. Tai leis sultims tolygiai pasiskirstyti ir mėsa bus minkštesnė.
Vasariškos nektarinų salotos su jautiena
Ingredientai:
1/2 puodelio perlinių kruopų
2 maži baklažanai
Purškiamas alyvuogių aliejus
1 valgomasis šaukštas citrinpipirių
1 valgomasis šaukštas smulkiai tarkuoto šviežio imbiero
1 česnako skiltelė, smulkinta
1,5 valgomojo šaukšto sojų padažo
1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
1 arbatinis šaukštelis cukraus
2 valgomieji šaukštai mėgstamo aliejaus
6 sausai brandintos jautienos kepsniai
3 geltoni nektarinai, supjaustyti skiltelėmis
60 g jaunų špinatų lapų
1/2 raudonojo svogūno, plonai supjaustytas
Mėgstamos žolelės (pvz., šviežia kalendra, mėtos, petražolės, bazilikas)
Gaminimo eiga:
Pusę puodelio perlinių kruopų suberkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite pagal nurodymus ant pakuotės, kol kruopos taps minkštos. Nusausinkite ir atidėkite atvėsti. Baklažanus supjaustykite riekelėmis ir lengvai apipurkškite alyvuogių aliejumi. Apibarstykite citrinpipiriais, kepkite keptuvėje arba ant grilio, kol baklažanai taps minkšti ir šiek tiek paskrus. Leiskite jiems atvėsti. Iškepkite sausai brandintą jautieną pagal „Norfa“ vyriausio mėsininko Dainius Bartošiaus rekomendacijas. Kol mėsa ilsisi, mažame dubenėlyje sumaišykite sojų padažą, citrinos sultis, cukrų, imbierą ir aliejų. Gerai išmaišykite, kad cukrus ištirptų.
Dideliame dubenyje sumaišykite virtas perlines kruopas, baklažanus, špinatų lapus ir raudonąjį svogūną. Užpilkite padažu ir gerai išmaišykite. Ant viršaus sudėkite supjaustytus nektarinus ir keptą bei supjaustytą sausai brandintą jautieną. Pabarstykite mėgstamomis šviežiomis žolelėmis. Patiekite nedelsiant, kad galėtumėte mėgautis šviežių ingredientų skoniu ir tekstūra.
Šios lengvai pagaminamos salotos puikiai tiks pietums ar vakarienei, suteiks gaivumo ir leis prisiminti geriausias vasaros akimirkas net ir šaltuoju metų laiku.