Pirkėjai pamilo ne tik kokybę, bet ir patrauklią kainą

Maisto gurmanai žino, kad skonio kelionė prasideda nuo kokybiškos mėsos, o jos toli dairytis nebūtina – į „Norfos“ parduotuves ji keliauja tik iš atsakingo auginimo tradicijų paisančių Lietuvos ūkių. Šviežia jautiena puikiai tinka aromatingiems troškiniams ar sočioms mėsos sriuboms gaminti, o štai kepsninėje ant grotelių šonus mieliau kaitina brandinti kepsniai – tokie puikūs, kad net išrankiausiems įtinka.

„Anksčiau buvo manoma, kad brandinta jautiena skirta tik gurmanams, o mes pasiryžome šį mitą išsklaidyti ir tikrai nesuklydome. Vos pasirodžiusi lentynose, mūsų pačių parduotuvėse brandinta jautiena dėl patrauklaus kainos ir kokybės santykio kaipmat sulaukė pirkėjų susidomėjimo. Pradėję nuo kelių mėsos brandinimui skirtų kamerų, dabar specialia mėsos brandinimo įranga jau spėjome aprūpinti daugiau nei 30 parduotuvių visoje Lietuvoje“, – pasakoja prekybos tinklo „Norfa“ mėsininkas Dainius Bartošius.

Jautieną brandinant čia pat, prekybos tinklo parduotuvėse, lengviau užtikrinti jos kokybę, nes patyrę mėsininkai nuolatos stebi visą brandinimosi procesą. Jį matyti gali ir patys pirkėjai, nes brangūs, pagaminti vieno lyderiaujančių Europoje brandinimo kamerų gamintojų šaldytuvai stovi šalia mėsos vitrinų.

Jautiena

„Tam, kad mėsa susibrandintų, jai reikalingos tinkamos sąlygos – nuolatos palaikoma apie 1,5 °C temperatūra bei 85 proc. drėgmė. Be abejonės, svarbus ir laikas – sausuoju būdu mėsa brandinama nuo 21 iki 28 dienų.

Priklausomai nuo to, kiek laiko mėsa brandinosi, skiriasi ir jos skoninės savybės. Vertinantys brandintos jautienos kepsnius, pamėgę lengvai brandintą jautieną – ji būna netekusi maždaug 15 proc. pirminio savo svorio, ryškaus skonio ir aromato“, – pasakoja D. Bartošius.

Sausai brandinta jautiena – teisingai iškepta būna tokia minkšta, kad tirpsta burnoje

Brandinta jautiena, anot specialisto, išsiskiria savo minkštumu, sultingumu ir aromatingumu. Ne mažiau svarbu ir tai, kad pagaminti ją kur kas paprasčiau, nei šviežią mėsą – pavyks ne tik grilio profesionalams, bet ir pradedantiesiems grilio entuziastams. O ir vargti ieškant marinatų nereikės – brandintos jautienos skonis toks turtingas, kad prireiks tik šiek tiek druskos, pipirų ir šlakelio alyvuogių aliejaus.

„Sausojo brandinimo metu iš jautienos pašalinama perteklinė drėgmė – kuo daugiau laiko brandinimo kameroje mėsa būna, tuo mažiau drėgmės joje lieka ir tuo pačiu pradeda ryškėti tikrasis jautienos skonis, o natūralių fermentų dėka jautienos jungiamieji audiniai pradeda irti ir mėsa minkštėja“, – sauso brandinimo subtilybes pasakoja mėsininkas.

Svarbu ir tai, kokia jautiena pasirenkama – į „Norfos“ parduotuves brandinimui atvežama Lietuvos ūkiuose užauginta 24 mėnesių amžiaus veislinių jaučių mėsa, o per mėnesį prekybos tinklo parduotuvėse parduodama apie 2,5 tonos sausai brandintos jautienos.

Kaip pastebi D. Bartošius, nors brandintos jautienos privalumus kol kas atradusi tik nedidelė dalis lietuvių, pirkėjų gretos kasmet plečiasi, mat kartą paragavus minkštos, sultingos ir lengvai paruošiamos sausai brandintos jautienos, grįžti prie įprastų kepsnių nebesinori.

Jautiena

Tuos, kurie sausai brandintos jautienos iki šiol patys kepti nebandė, mėsininkas skuba nuraminti – suklysti beveik neįmanoma, jei laikysitės poros svarbiausių taisyklių: kepsite mėsą tik atšildę iki kambario temperatūros ir nelaikysite virš kaitros pernelyg ilgai.

„Kepimo laikas priklauso nuo to, kokią mėsą mėgstate – žalesnę, iškepusią vidutiniškai ar pilnai. Jei mėgstate keptą vidutiniškai, bet su krauju, 300 gramų mėsos kepsnį pakaks virš kaitros palaikyti po 2-3 minutes iš abiejų pusių. Jei renkatės vidutiniškai keptą variantą, kiekvieną kepsnio pusę virš žarijų laikykite 3–5 minutes, o gerai iškepsite mėsą, jei leisite kiekvienai kepsnio pusei ant grotelių pabūti 6–8 minutes“, – sako D. Bartošius.

„Norfos“ mėsininkas taip pat primena svarbią taisyklę – nei šviežios, nei brandintos mėsos prieš kepimą nesūdyti, mat druska ištraukia drėgmę ir iškepusi jautiena būna sausesnė. Geriau druska kepsnį pagardinti pačioje kepimo pabaigoje ar prieš patiekiant ant stalo. Taip pat svarbu leisti iškepusiai mėsai pailsėti – 5 ar 10 minučių palaikykite ją suvyniotą į foliją ar sandariai uždengtą dubenyje, kad sultys tolygiai pasiskirstytų ir neišbėgtų.