Nesvarbu, laikotės tradicijų ar kuriate savas, prie stalo sės gausus būrys artimųjų ar lėkštė bus tik viena, paprasčiau, o neretai – ir taupiau, dalį šventinių rūpesčių palikti patyrusiems kulinarams.

Štai keletas idėjų, ką, nesugaištant daug laiko ir neišlaidaujant, pasigaminti patiems, o ką parduotuvėje verta įsigyti pagamintą iš anksto.

Gardūs ir gurmaniški patiekalai be streso

Mielinės tešlos kildinimo paslaptis ir tradicinio liežuvio ruošimo taisykles šiemet palikite savo darbą puikiai išmanantiems virtuvės šefams. Tegul jie verda, kepa, mala, pjausto ir rūpinasi, kad nepritrūktų ingredientų, o bulvės baltai mišrainei neprisviltų.

Norėdami per šventes pasilepinti gardžiu ir kokybišku maistu, nepralošite parduotuvėje įsigiję kai kurių klasika jau tapusių Kalėdų patiekalų ar įdomesnių jų alternatyvų.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė, pastebi, kad šventiniu laikotarpiu pirkėjai dažniau renkasi vis gurmaniškesnius valgius: anties paštetus, midijas, tropinius vaisius ir daržoves. Žinoma, savo pozicijų neužleidžia ir tradiciniai patiekalai, mišrainės, saldūs šventiniai kepiniai. Noriai lietuviai į krepšelius deda jau pagamintus patiekalus, o svarbiausia – per šventes vis daugiau laiko stengiasi skirti ne sukimuisi virtuvėje, o sau bei artimiesiems.

„IKI gali pasidžiaugti tikrai dideliu jau pagamintų patiekalų asortimentu, pirkėjus stebinančiu ne tik tradiciniais, bet ir neįprastais skoniais. Mūsų šventiniame meniu galima rasti tiek klasikinės baltos mišrainės, tiek ir itin pamėgtų Kijevo kotletų ne tik su tradiciniu sviesto, bet ir bolivinių balandų įdaru. Pirkėjų patogumui siūlome ir šeimynines pakuotes, juk už Kalėdų stalo dažniausiai susirenka gausus artimųjų būrys. Patogu, skanu ir garantuota, kad patiekalas pasiseks. O svarbiausia – turėsite kur kas daugiau laiko pasimėgauti tikrąja švente", – sako V. Budrienė.

Skaniai ir taupiai savo virtuvėje

Nuo Lietuvos iki Japonijos – Kalėdos kone visame pasaulyje švenčiamos su sultinga, kvapnia paukštiena. Nors ir ją parduotuvėje galima įsigyti jau paruoštą. Jeigu per šventes vis tik norisi bent trumpam šeimininkauti virtuvėje, keptas viščiukas – nebrangus ir kalėdinę nuotaiką namuose garantuotai sukuriantis patiekalas.

Patiekite jį su šventinėmis agurkų eglutėmis – pirštus apsilaižys net išrankiausi svečiai!

Keptai vištai su bruknėmis ir apelsinais reikės:

● 1,5 kg vištos

● 50 g lydyto sviesto

● 2 šaukštelių garstyčių

● 2 šaukštelių medaus

● 2 šaukštelių bruknių tyrės arba uogienės

● 2 šaukštų šviežiai spaustų apelsinų sulčių

● smulkintų šviežių arba džiovintų rozmarinų

● druskos ir pipirų

Dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus ir ištepkite juo vištą. Virvute suriškite vištienos blauzdeles ir perkelkite vištą į kepimo skardą. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie pusantros valandos, vis palaistydami vištą ant skardos varvančiu padažu.


Šaltinis
Temos
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją