„Apie didžiąsias žiemos šventes mūsų šeima galvoja iš anksto. Pasitarę su namiškiais nusprendžiame, kur šiemet švęsime Kūčias, tuomet pradedame planuoti. Svarbiausia įvertinti, kiek žmonių dalyvaus šventėje, nuo to priklauso ir ruošiamo maisto kiekis", – pabrėžia dietistė ir sutinka pasidalinti naudingais planavimo patarimais.

Nereikia persistengti

Apie Kūčias ir šv. Kalėdas dietistės Vaidos Kurpienės šeimoje imama kalbėti iš anksto. Pašnekovė atskleidžia, kad turi tradiciją – Kūčias švęsti pas tėvus, o Kalėdas – namie pasikviečiant tėvelius, kitais metais daryti atvirkščiai. Taip maisto ruošimas ir namų puošimas netenka tik vieniems žmonėms, darbais ir pasiruošimu galima pasiskirstyti.

„Kiekvienų metų šventės ir pasiruošimas joms skiriasi. Manau, planuojant vakarienę, būtina įvertinti žmonių kiekį, apgalvoti, kokius patiekalus labiausiai mėgsta svečiai. Taip pat labai praverčia su šventėje dalyvaujančiais žmonėmis aptarti, ar jie žada pagaminę kažką atsinešti, galbūt ruoš desertą. Taip galima išvengti kurioziškų situacijų – pavyzdžiui, kelių pyragų ant vieno stalo", – sako specialistė.

Anot jos, su vyru svarstyti apie šių metų gaminamus patiekalus jie ima iš anksto. Seniau dietistės šeimoje vyravo tradicija Kalėdoms gaminti vištieną, tačiau pastaraisiais metais šį patiekalą pakeitė kiti. V. Kurpienė sako, kad šiuo metu su vyru pasitarę nutaria gaminti kažką ypatingesnio, brangesnio, ko įprastai kasdien nevartoja. Ji įsitikinusi – maisto nereikia labai daug, mat tai skatina vartoti per daug arba gali tekti išmesti. Tad planuoti verta atsakingai. Geriau orientuotis į kitus dalykus, kurie suteiks džiaugsmo ar naujų patirčių. Planuojant meniu galima apsvarstyti, kokius patiekalus bus galima valgyti ir kitą dieną po Kūčių, koks maistas greitai nesuges.

Svarbu įvertinti šeimos tradicijas

Planuojant galima sutaupyti itin daug laiko. Tuo įsitikinusi pašnekovė, kuri pataria prieš pradedant ruoštis Kūčių vakarienei, susirašyti svarbiausius dalykus. Svarbu atsakyti į klausimus: kiek žmonių dalyvaus šventėje? Kiek kartų bus tiekiamas maistas? Ar šventėje dalyvaus žmonių, kurie nevalgo tam tikro maisto? Kiek bus vaikų?

„Būtina įvertinti ir šeimos tradicijas. Pavyzdžiui, mūsų šeimoje Kūčių vakarienę būtinai turi sudaryti dvylika patiekalų. Atrodytų, kad stalas turėtų lūžti nuo maisto, tačiau taip nėra, man į patiekalų skaičių įeina mandarinai, kisielius, naminė duona. Nerekomenduoju visų dvylikos patiekalų gaminti, visai nereikia tokio kiekio skirtingų silkių ar mišrainių, mat tikrai visko nesuvalgysite", – sako specialistė.

Anot jos, prieš gaminant daugybę patiekalų, vertėtų atsakyti į klausimą: ar tikrai norisi tiek prisivalgyti? Ar švenčių esmė – iki skausmo prikištas pilvas? Jaukiai praleisti laiką ir pabūti su mylimiausiais žmonėmis galima ir neprisivalgant didžiulio kiekio maisto.

„Pavyzdžiui, grybus galite patiekti vienus, kaip atskirą patiekalą, tačiau jie gali būti ir mišrainės ingredientas. Vis tik, jei turite tradicinius patiekalus, kuriuos gaminate metai iš metų, nereikėtų jų atsisakyti, nors gal jie ir nėra patys sveikiausi. Tradicijos sukuria artumo jausmą, leidžia mums prisiminti jau iškeliavusius mylimus žmones bei perduoti tradicijas vaikams. Jei jūsų šeima gali didžiuotis ilgametėmis patiekalų tradicijomis, kurie visada puikuojasi ant stalo – puiku, juk tai itin svarbu. Dalyvaujant mažesniam kiekiui žmonių, galima ruošti daug skirtingų patiekalų, tačiau mažesniais kiekiais", – pabrėžia V. Kurpienė.

Dietistė pataria, kad planuojant vakarienę galima suskaičiuoti, kiek reikalinga sočių patiekalų, o kiek – užkandžių. Patiekalus, anot jos, galima skirstyti ir į tuos, kuriuose vyraus grybai, kuriuose – žuvis. Ant lapo surašius konkretų reikiamų receptų skaičių ir pagrindinius jiems reikalingus produktus, galima pagal juos suplanuoti ir būsimus patiekalus bei pirkinius parduotuvėje.

Jei Kūčias švęsite namuose

Pagalvokime, kaip patys jausimės šventėje, jei būsime pavargę nuo ruošos, kiek džiugins bendravimas bei buvimas su artimaisiais? Jei šiemet savo namuose lauksite svečių tiek per Kūčias, tiek per šv. Kalėdas, pastarosioms užkandžių nereiktų gaminti apskritai, mano dietistė.

„Gaminant įvairias mišraines ir užkandžius Kūčioms, galima planuoti, kad tie patys patiekalai keliaus ir ant šv. Kalėdų stalo. Tuomet sutaupysite itin daug laiko – Kalėdoms beliks paruošti vieną, pagrindinį patiekalą ir prie jo patiekti keletą garnyrų, kurie gali būti paruošti iš daržovių. Pavyzdžiui, šviežių burokėlių salotos su raugintais kopūstais ir orkaitėje keptos daržovės – puikus pasirinkimas", – itin naudingu patarimu dalinasi pašnekovė.

Taip pat ji sako, kad Kalėdoms tikrai užteks vieno deserto. Juo dietistė rekomenduoja pasimėgauti ne po sočių pietų, o padarius pertrauką – per pavakarius.

Į parduotuvę – su pirkinių sąrašu

Planuoti apsilankymus parduotuvėje naudinga visada, tačiau šis įprotis itin praversti gali per didžiąsias metų šventes. V. Kurpienė sako, kad itin svarbu planuoti ne tik produktus, tačiau ir jų kiekį.

„Primenu, kad reikia įvertinti, kiek žmonių valgys maistą. Galbūt visai nereikia trijų pilnų krepšių produktų, jei patiekalai bus ruošiami vos keletui artimųjų? Ar tikrai manote, kad vienas žmogus per porą dienų suvalgys maišą maisto?", – retoriškai klausia dietistė.

Kuomet apsiperka parduotuvėje šventėms, specialistė pripažįsta akcijų nestebinti, mat konkrečiai žino, kokius patiekalus ruoš, tad improvizuoti nesinori. Į parduotuvę ji keliauja su pirkinių sąrašu, kurie reikalingi šventinei vakarienei. Būtent taip ji išvengia spontaniškų, neapgalvotų bei nelabai reikalingų pirkinių įsigijimo.

„Vis tik, planuojant pirkinius ir atsižvelgiant į tuo metu vykdomas akcijas galima itin daug sutaupyti. Įprastai apsiperkant visada planuoju savaitės meniu pagal tuo metu vykstančias akcijas prekybos centruose, susirašau planuojamus įsigyti produktus bei jų kiekius", – sako ji.

Specialistė pabrėžia, kad įsigyjant ilgai galiojančius produktus įmanoma sutaupyti 30 ar daugiau procentų.

Ruoštis galima jau vasarą

Visi šiais laikais nori sutaupyti laiko ir pinigų. Jei turite nuosavą žemės lopinėlį, auginant daržoves galima pasvarstyti ir apie Kūčių vakarienę, sako dietistė.

„Įvairios marinuotos daržovės, rudenį surinkti grybai ir mišrainės – puikus pasirinkimas Kūčių vakarienei. Naminės daržovės gali puikiai tikti Kalėdoms prie sočių patiekalų arba būti įdėtos į gražų indą ir tapti vienu iš dvylikos patiekalų per Kūčių vakarienę. Taip pat marinuotos daržovės gali pagardinti grūdų ar ankštinių patiekalus bei šviežių daržovių salotas", – sako pašnekovė.

Įvairias daržoves ar namines uogas galima ir šaldyti, taip jos puikiai pasitarnaus ruošiant Kūčių patiekalus, ruošiant ir puošiant desertus.

Ką daryti su maisto likučiais?

Suplanuoti vakarienę taip, kad maisto visiškai neliktų – misija įmanoma, nors nebūtina ir daugeliui sunkiai įgyvendinama. Šių metų tikslas, anot dietistės, galėtų būti paruošti mažiau maisto, tačiau daugiau pasimėgauti lėtu valgymu ir bendravimu. Jei maisto liko daugiau nei planuota, pašnekovė rekomenduoja jau kitą dieną patiekalus, kurie gali būti užšaldyti, suskirstyti porcijomis bei sudėti į šaldiklį.

„Patariu nelaikyti likusio maisto ilgiau nei dvi paras šaldytuve, taip jis tiesiog rūgsta ir genda, be to, daugumai žmonių pilnas šaldytuvas yra lyg paskatinimas valgyti daugiau, galvojant, kad „juk suges". Geriau antrąją Kalėdų dieną suplanuoti, kiek maisto dar bus suvalgoma, o likusius patiekalus sušaldyti. Itin užimtą dieną turėsite „paruoštukų" pietums", – sako ji.

Ruoštis galima jau dabar

Planuojant šventes, daug nesklandumų galima išvengti pasidarius kelis sąrašus: kokių dovanų reikia, kokius darbus iki švenčių vertėtų pasidaryti, koks bus šventinis meniu bei kokių ingredientų patiekalams reikia įsigyti. „Maxima LT" Rinkodaros departamento direktorė Renata Kežionienė sako, kad konkretūs sąrašai padės ne tik nepasiklysti detalėse, bet ir sutaupyti pinigų. Iš anksto žinant reikalingus pirkinius, juos bus galima įsigyti atsižvelgiant į akcijas ir nuolaidas.

„Kuriant šventinį meniu, verta koncentruotis į kelis puikiai pavykstančius patiekalus, kurie galėtų tapti vaišių ašimi. Nėra būtina viską gaminti patiems – parduotuvių asortimentas gruodį yra ypač gausus ir kruopščiai atrinktas, kad būtų galima įsigyti daug puikių ir kokybiškų jau paruoštų patiekalų", – teigia įmonės atstovė.

Anot jos, šiemet, prieš šventes „Meistro kokybės" patiekalų įvairovė buvo praplėsta daugiau nei pusšimčiu patiekalų – nuo lietuvių pamėgtų mišrainių, užkandžių ir vyniotinių iki įdarytų žuvų, keptos anties ir ypač šventiškų desertų.

„Vis daugiau žmonių rūpindamiesi savo sveikata renkasi veganiškus produktus, tad šiais metais ir jie asortimente ras dar daugiau jiems tinkančių patiekalų: baltąją mišrainę, „Medučio" tortą, juodojo šokolado desertą", – vardija pašnekovė.

Ji primena, kad nemažai namuose gaminamų patiekalų galima paruošti net prieš kelias savaites ir saugiai užšaldyti. Juk nieko neatsitiks įvairiems padažams ar net maltinukams, jei juos pagaminsime anksčiau ir saugiai padėsime į šaldiklį. Tokiu atveju paruoštus gaminius tereikės šventės išvakarėse išimti iš šaldiklio ir pašildyti iki reikiamos temperatūros.

Naudingi būdai sutaupyti

Iš anksto paruoštas pirkinių sąrašas – vienas efektyviausių būdų taupyti tiek laiką, tiek pinigus. Spalio mėnesį „Maximos" užsakymu „Spinter Research" atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad parduotuvėje griežtai sudaryto pirkinių sąrašo laikosi 12 proc. žmonių.

„Pastebime, kad sąrašus žmonės dažniau susidaro ne eiliniam apsilankymui parduotuvėje, o besirengiant vaišėms kokia nors proga: Velykoms, Joninėms, ilgiesiems savaitgaliams. Ruošiantis Kūčioms ir Kalėdoms sąrašas ypač gelbsti, kadangi žmonės paprastai ruošia kelis ar net visus 12 patiekalų, tad atsiminti visų jų ingredientus parduotuvėje būtų nelengva užduotis. Primename, kad šiemet tęsiame tradiciją žiemos švenčių metu trumpinti darbo valandas ir savo darbuotojams suteikti daugiau laisvo laiko pabūti su artimaisiais. Tad kviečiame pirkėjus susidaryti būtinų pirkinių sąrašą ir pagal jį iš anksto įsigyti produktus, kad jų namuose nieko nepritrūktų", – sako R. Kežionienė

Kūčių stalas

Žmonių noras taupyti suprantamas, tad pastebimas ir didesnis akcijų sekimas, pirkinių planavimas. Juk išankstinis apsirūpinimas reikalingais produktais gali padėti geriau valdyti savo laiką ir išlaidas.

„Visgi svarbu atsiminti, kad dėmesį kreipti reikėtų ne tik į produkto galiojimo terminą, bet ir į laikymo sąlygas. Laikomi netinkamai net ir ilgesnio galiojimo produktai gali prarasti savo vertę. Pavyzdžiui, netinkamai laikant miltus ar kruopas atsiranda rizika, kad jie nebebus tinkami vartoti. Tuo tarpu actas, kurį dažnas laiko spintelėje kambario temperatūroje, ten palaipsniui praranda savo savybes – verčiau jo butelį įdėti į šaldytuvą", – pataria specialistė.

Lietuviai renkasi sveikus produktus

Prekybos tinklo Rinkodaros departamento direktorė R. Kežionienė teigia, kad populiariausių gruodžio mėnesį įsigyjamų prekių topuose – universalūs produktai, tinkantys įvairių patiekalų gamybai, taip pat tie, kurie yra tapę neatsiejama šventinio laukimo dalimi.

„2020 m. gruodžio mėnesį populiariausia mėnesio preke buvusius mandarinus pernai išstūmė kopūstai, tačiau dažniausiai pirktų prekių krepšelis keitėsi nedaug. Jame – bananai, bulvės, morkos, pienas, vaisvandeniai ir vanduo, svogūnai bei kvietiniai miltai. 2021 metais pastebimai šoktelėjo persimonų populiarumas, kurių naudingąsias savybes ir skonį atranda vis daugiau lietuvių", – vardija ji.

Specialistė pastebi, kad pirkėjai vis noriau dalį maisto gamybos perleidžia profesionalams. Anot jos, spalio mėnesį prekybos tinklo užsakymu „Spinter Research" atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad net 52 proc. lietuvių šių metų šventiniam stalui ketina įsigyti jau paruoštų pyragų ir tortų. Kas trečias pirkėjas planuoja įsigyti jau paruoštą silkę, penktadalis žmonių planuoja pirkti ir užkandžius bei žuvies patiekalus.