Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė sako, kad šį rudenį tarp prekybos tinklo pirkėjų yra pastebimas kur kas didesnis įsigyjamų vaisių ir daržovių kiekis, o tam įtakos turi rudeninio derliaus gėrybių gausa bei noras gyventi sveikiau.

„Sveika gyvensena šiai laikais tampa vis svarbesniu faktoriumi, o atėjęs ruduo, kai galima pasimėgauti šviežiomis vietos ūkininkų užaugintomis bulvėmis, morkomis, svogūnais ar obuoliais, yra tas metas, kai daržovių ir vaisių suvartojame išties daug. Pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir cukinijos, patisonai ar moliūgai, kurie yra naudojami įvairiuose patiekaluose bei mums primena apie atėjusį rudenį“, – sako maisto ekspertė.

Išvaizda – dar ne viskas

Prekyviečių vietas ir prekybos tinklų lentynas nuklojus rudeninėms gėrybėms, išsirinkti skaniausią ir šviežiausią vaisių ar daržovę kartais tampa nemenkas iššūkis. Tad nors prekinė išvaizda ir yra pagrindinis svertas, kuriuo vadovaujasi pirkėjai, rinkdamiesi produktą, tikrai ne vien tik į ją reikėtų atkreipti dėmesį.

Pavyzdžiui, jei vaisius ar daržovė turi kažkokių pažeidimų: nulūžęs kampelis ar įbrėžimai paviršiuje, tai dar nereiškia, kad jis yra nevalgomas ir pasenęs, tačiau gali signalizuoti, jog toks produktas laikys trumpiau. Jei kalbame apie žaliąsias daržovės, tokia, kaip brokoliai, lapinės salotos, žalumynai neturėtų būti praradę ryškios savo spalvos, nesuvytę. O štai renkantis šaknines daržoves, tokias, kaip bulvės, morkos batatus, – reikėtų atkreipti dėmesį į jų odelę. Jei jis susiraukšlėjusi, tai parodo, kad daržovė nėra šviežia ir ją vertėtų apeiti.

Tuo metu renkantis vaisius, pavyzdžiui, rudeninius obuolius, didžiausias signalas, kad vaisius nėra šviežias – parudusi jo odelė. Tai parodo, kad jo vidus gali būti sutrintas ar rudas. Tas pats galioja ir kriaušėms, ir bananams, tačiau, pavyzdžiui, pastaruosius mėgstantiems panokusius, saldžius ir kvapnius, vertėtų rinktis vos minkštus, pilnai geltonos spalvos, o tiems, kuriems patinka kiek žalesni, reikėtų rinktis tvirtus, geltonus bananus su žalsvais galiukais.

Kalbant apie citrusinius vaisius, čia šviežumui nustatyti svarbiausi faktoriai yra produkto tvirtumas ir svoris, bet tikrai ne išvaizda. Jei vaisius yra labai minkštas, tai reiškia, kad jis jau yra gerokai pernokęs, o jei labai kietas – dar nesunokęs. Tačiau norint išsirinkti ne tik šviežią, bet ir sultingą vaisių, reikėtų įvertinti ir jo svorį. Sunokę produktai visada bus sunkesni, nes juose yra daugiau sulčių. Tinkamiausias būdas tai patikrinti – paimti į rankas du panašaus dydžio vaisius ir palyginti jų svorį.

Laikymo sąlygos

Visgi, kartais įsigiję vaisių ar daržovę, neskubame iškart jo suvartoti, tačiau svarbiausia yra žinoti, kad skirtingoms daržovėms yra reikalingos ir skirtingos laikymo sąlygos.

Štai, pavyzdžiui, kai kurie vaisiai ir daržovės tiesiog negali būti laikomi kartu. Sunokę vaisiai išskiria etileno dujas, kurios paskatina šalia esančių daržovių nokimą ir jos gali greičiau gesti. Tarkime, svogūnų ir bulvių kartu laikyti nepatartina, nes svogūnai skleidžia tam tikras medžiagas, nuo kurių greičiau vysta bulvės.

Nesunokusius vaisius derėtų laikyti kambario temperatūroje, kad jie iki galo prinoktų. Tokį procesą dar labiau paspartinsite, jeigu įdėsite juos į paprasčiausią popierinį maišelį. Ši taisyklė galioja kalbant ir apie kivius, mangus, abrikosus, persikus ar slyvas. Taip pat, jeigu norite kuo greičiau sunokinti avokadą ir nenorite laukti, kol jis sunoks savaime, – į popierinį maišelį kartu su avokadu įdėkite ir bananą.

Iki šiol daugelis pomidorus vis dar deda į šaldytuvą, tačiau juos ten laikant, jie įgauna miltinę tekstūrą ir praranda dalį skonio. Pomidorai išliks sultingesni ir geresnio skonio, jei paliksite juos kambario temperatūroje.

IKI šviežio derliaus daržovės

Šaldytuvas yra puiki vieta laikyti obuolius, kriaušes, agurkus, morkas, kopūstus ar brokolius. Šaldytuve šios gėrybės ilgiau išlieka traškios, išlaiko savo šviežumą ir tekstūrą. Šaldytuve laikomi ir įvairiausių rūšių grybai. Daugelis pomidorus taip pat deda į šaldytuvą, tačiau ten jie įgauna miltinę tekstūrą ir praranda dalį skonio. Pomidorai išliks sultingesni ir geresnio skonio, jei paliksite juos kambario temperatūroje.

Svogūnus, česnakus, bulves ar moliūgus rekomenduotina laikyti vėsioje, sausoje vietoje. Taip pat ir baklažanus. Jų dėti į šaldytuvą nepatartina, nes tai gali pakenkti jų tekstūrai.