Pasakodamas apie prancūziškas desertų tradicijas, T. Lauvray juokauja: svarbiausia, kad desertas nebūtų per daug kaloringas ir ragaujantys nejaustų kaltės jausmo, tik malonumą. Tad tikri prancūzai į desertų gamybą žvelgia itin preciziškai: naudoja tik aukščiausios kokybės ingredientus, o tobulą skonių balansą siekia išgauti natūraliais produktais.

Pasak prekybos tinklo „Iki“ konditerio, Prancūzijoje, Belgijoje ir Šveicarijoje „Buche de Noel“ tortą žino visi – jis laikomas tradiciniu šventiniu desertu, patiekiamu per Kalėdas bei Naujuosius metus. Matyt, ne tik dėl ypatingo skonio, bet ir itin paprasto pagaminimo. Teliks pasitelkti savo fantaziją bei išmonę ir tortą dailiai dekoruoti šviežiomis ar liofilizuotomis uogomis, vaisiais, šokolado drožlėmis ar kitais jums patinkančiais ingredientais.

Thierry Lauvray

Biskvitui pagaminti reikės:

  • 100 gramų miltų
  • 100 gramų cukraus
  • 10 gramų kepimo miltelių
  • 3 kiaušinių
  • 1 kiaušinio baltymo

Biskvito gaminimo eiga

1. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymo. Trynius sumaišykite su cukrumi ir plakite plaktuvu, kol gausite baltą ir purią masę. Suberkite kepimo miltelius ir miltus.
2. Atskirame inde išplakite kiaušinių baltymus iki standžios tekstūros.
3. Abi mases lėtai ir atsargiai sumaišykite, kad kuo mažiau sukristų išplakti baltymai.
4. Gautą masę tolygiai paskirstykite ant kepimo popieriaus ir 10 minučių kepkite įkaitintoje orkaitėje, 2000 C temperatūroje.
5. Pusei dienos palikite biskvitą kambario temperatūroje tam, kad jis suminkštėtų.

Kremui paruošti reikės:

  • 100 gramų cukraus pudros
  • 2 kiaušinių
  • 1 kiaušinio trynio
  • 125 gramų juodojo šokolado
  • 1 puodelio espreso kavos
  • 200 gramų minkšto sviesto

Kremo paruošimo eiga

1. Į nedidelį puodą sudėkite juodą šokoladą ir supilkite espreso kavą. Ant mažos ugnies, lengvai pamaišydami ištirpinkite šokoladą.
2. Į atskirą indą supilkite ištirpintą šokoladą su kava, sudėkite 2 kiaušinius ir 1 trynį, suberkite cukraus pudrą ir viską išplakite mikseriu iki purios, lengvos tekstūros.
3. Į gautą masę sudėkite minkštą sviestą ir išmaišykite iki vientisos tekstūros.

¾ kremo masės tolygiai paskirstykite ant biskvito. Biskvitą susukite kaip paprastą vyniotinį. Likusią kremo masę užtepkite ant susukto vyniotinio šonų ir perbraukite šakute. Tortą apibarstykite cukraus pudra ir papuoškite mėgstamais ingredientais. „Torto papuošimui nenaudokite produktų, kurių sudėtyje yra saldiklių, konservantų ir dirbtinių priedų. Jie kardinaliai keičia skonį ir tokio gaminio nepalyginsi su desertu, kuriame naudojami švieži vaisiai ar jų tyrės“, – pataria T. Lauvray.