Kiekvienas kraštas turi savas tradicijas
Nuo seno Suvalkijos kraštas garsėja išskirtinai kokybiškais mėsos gaminiais: rūkytais kumpiais, dešromis, naminiu skilandžiu. Sakoma, kad kiekvienas suvalkietis vadovaujasi taisykle – valgyti nedaug, tačiau sočiai. Tad nenustebkite, jei ragaudami suvalkietiškos baltosios mišrainės, joje rasite kvapnaus naminio rūkyto kumpio, rūkytos vištienos gabaliukų ar virto liežuvio, suteikiančio ne tik sotumo, bet ir naujų skonių.
Keliaujant į Dzūkijos kraštus, be abejonės, iškart pagalvojame apie grybus. O kaip gi be jų! Sočias mišraines dzūkai gardina kelmučiais, voveraitėmis, džiovintais ar marinuotais baravykais, svieste keptomis rudmėsėmis. Dzūkijoje mėgstamos grybų mišrainės įprastai gardinamos riebia grietine, tad Kalėdos dzūkams būna išties sočios.
Ant tradicinio aukštaičių stalo galima išvysti ne tik klasikines, bet ir įvairias keptų daržovių mišraines. Aukštaičiai – darbštūs žmonės, tad šventiniam meniu įprastai panaudoja dar vasarą užaugintus ir išsaugotus moliūgus, svogūnus, česnakus. Tačiau bene svarbiausias dalykas tradicijų besilaikantiems šio krašto gyventojams – šalia mišrainės patiekti šviežios, ką tik iškeptos ruginės duonelės.
Žemaičiai šventėms įprastai renkasi tradicines, daugumos jau pamėgtas mišraines, tačiau itin daug dėmesio skiria kokybiškam skoniui: gardina jas savo pačių kruopščiai surinktomis ir sudžiovintomis prieskoninėmis žolelėmis. Nenustebkite, jei net ir tradicinėse mišrainėse atrasite netikėtų poskonių – gvazdikėlių, cinamono, maltų imbierų ar anyžių. Kadangi Žemaitijoje nuo senų laikų gaminamas tradicinis kastinys, neretai prie pamėgtų mišrainių su šviežia duona siūloma paragauti ir šio patiekalo.
Populiariausių trejetuke karaliauja baltoji mišrainė
Kad ir kokia mišrainių įvairovė karaliautų mūsų kraštuose, tikriausiai nereikia spėlioti, kokia mišrainė ant šventinio stalo pati populiariausia visoje Lietuvoje. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, baltoji mišrainė tarp pirkėjų visais metų laikais yra viena perkamiausių, o prieš šventes – ypatingai, juk suktis laiko virtuvėje turi ne kiekvienas, o be baltosios mišrainės Kalėdų stalas vargiai įsivaizduojamas.
Ant lietuvių stalo ne rečiau puikuojasi ir klasikinė krabų lazdelių mišrainė, dažnas Kalėdoms gamina ir skoniu užburiančią, tačiau itin paprastai pagaminamą burokėlių mišrainę. Tad per šių metų didžiąsias šventes kviečiame prisiminti tradicinius skonius.
Baltoji mišrainė
Reikės:
- 6 bulvių;
- 2 morkų;
- 4 kiaušinių;
- 2 raugintų agurkų;
- 1 šviežio agurko;
- 200 g konservuotų žaliųjų žirnelių;
- 1 svogūno;
- 6 šaukštų rapsų aliejaus.
Padažui:
- 4 v. š. majonezo;
- 2 v. š. natūralaus jogurto;
- 0,5 a. š. druskos;
- 1 a. š. cukraus;
- Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų.
Išvirtas bulves ir morkas palikite atvėsti. Kol daržovės verda, kietai išvirkite kiaušinius ir perliekite juos šaltu vandeniu – taip lukštas lengviau atsiskirs. Svogūną supjaustykite smulkiais vienodo dydžio kubeliais ir apkepkite įkaitintame aliejuje. Atvėsusias bulves ir morkas supjaustykite kubeliais, ant daržovių pilkite atvėsusius kepintus svogūnus ir viską išmaišykite. Supjaustykite atvėsusius kiaušinius, taip pat – raugintus ir šviežius agurkus, suberkite konservuotus žirnelius.
Padažui sumaišykite visus ingredientus, tačiau juo mišrainę gardinkite prieš pat pateikimą – taip daržovės nespės prisigerti padažo ir nesuminkštės.
Krabų lazdelių mišrainė
Reikės:
- 3 kiaušinių;
- 200 g konservuotų kukurūzų;
- 4 vnt. agurkų;
- 10 vnt. krabų lazdelių.
Padažui:
- 2 šaukštų majonezo.
Kiaušinius išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Nukoškite konservuotus kukurūzus. Smulkiai supjaustykite agurkus ir krabų lazdeles. Viską sumaišykite su majonezu.
Burokėlių mišrainė
Reikės:
- 2 vnt. burokėlių;
- 2 vnt. bulvių;
- 450 g konservuotų pupelių;
- 2 vnt. raugintų agurkų;
- 1 svogūno;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio pipirų;
Atskiruose puoduose išvirtas bulves ir burokėlius palikite atvėsti. Nulupkite svogūną, jį susmulkinkite kubeliais ir pakepkite įkaitintame aliejuje. Atvėsusias bulves, burokėlius ir raugintus agurkus supjaustykite kubeliais, sudėkite į bendrą dubenį. Ten pat suberkite konservuotas pupeles, atvėsusius kepintus svogūnus. Mišrainę pagardinkite druska ir pipirais.