Gauti bilietą į rungtynes stadione – nelengva, ko gero, beveik taip pat sunku, kaip pakliūti ryškiausių muzikos žvaigždžių, tokių kaip The Weeknd, Taylor Swift ar Harry Stylesas, koncertą. Vis dėlto skirtumas tarp koncerto ir rungtynių yra tas, kad pastaruoju atveju tenka kalbėti apie kolektyvinę patirtį, kadangi didžiausios emocijos sukyla futbolą stebint tą pačią komandą palaikančių draugų būry.

Vis dėlto kyla klausimas, kokias emocijas „Euro 2024“ sukėlė Z kartos atstovams. Ar juos čempionatas sudomino lygiai taip pat kaip vyresnių kartų atstovus?

„Euro 2024“ prikaustė Rumunijos jaunimo dėmesį

„Niekada nesijaučiau taip, kaip atėjęs į aikštę drauge su kitais sirgti už Rumuniją. Niekada nepatyriau ko nors panašaus“, – portalui VOX sakė vienas Z kartos atstovas, rašo „My Impact“.

Rumunijos futbolininkams „Euro 2024“ tapo tikru proveržiu: jie pademonstravo tokį meistriškumą, kurio neteko matyti ištisus 24 metus. Nacionalinė rinktinė tapo E grupės lydere. Ji įveikė Ukrainą (3:0), pralaimėjo Belgijai (2:0) ir sužaidė lygiosiomis su Slovakija (1:1). Nors vėliau rumunus nugalėjo olandai (3:0), ši nesėkmė nesumažino rinktinės gerbėjų entuziazmo.

„Mes ir toliau palaikysime Rumuniją. Manau, mūsų šalis daugeliu atžvilgių išgyvena pakylėjimą. Ji ir toliau turi eiti šiuo keliu“, – kalbėjo jaunas rumunas.

„Mums maždaug 21 metai ir mes nesame patyrę ko nors panašaus. Galbūt, kai būsime 40-ies, vėl pasitaikys proga panašiai pasijusti. Tai pirmas kartas, kai iš tiesų pajutome, kad Rumunija yra tokia, kokia turėtų būti“, – kalbėjo grupė dvidešimtmečių rumunų.

Iš to, ką sakė jaunosios kartos atstovai, susidarė įspūdis, kad „Euro 2024“ pažadino juose tautiškumo, vienybės jausmą. Pažymėtina, kad po pralaimėtų rungtynių su Nyderlandais Rumunijos žaidėjai sutvarkė rūbinę ir paliko padėkos raštelį.

„Jų dėka išėjome į gatves ir drauge šventėme, o tai svarbiausia pasaulyje“, – pabrėžė viena jauna rumunė.

Bulgarijos jaunimui čempionatas didelių aistrų nesukėlė

Portalo vbox7.com žurnalistai pakalbino jaunimą Bulgarijos sostinės gatvėse. Jaunųjų Sofijos gyventojų buvo teiraujamasi apie tai, kokias emocijas jiems sukėlė Europos futbolo čempionatas. Kitaip nei bendraamžiai iš Rumunijos, jaunieji bulgarai „Euro 2024“ pernelyg nesidomėjo.

„Daugelį rungtynių žiūrėjau kartu su tėčiu“, – pasakė viena mergina.

„Stebėjau Ispanijos rinktinės žaidimą, tik neprisimenu, kas buvo priešininkai“, – prisipažino kita.

„Buvau 100 procentų tikras, kad laimės Vokietija. Man patinka ir Nyderlandai, bet tikėjau Vokietijos pergale“, – nurodė trečias respondentas.

„Bulgarų futbolininkai? Gėda prisipažinti, bet nežinau nė vieno“, – sakė dar vienas paauglys.

Lenkijos jaunimas futbolą vertina įvairiai

Teoriškai futbolas – tai nacionalinis Lenkijos sportas, bet praktiškai jis vertinamas įvairiai. Internete netyla diskusijos, kodėl Lenkijos nacionaline sporto šaka nelaikomas tinklinis, turint omenyje Lenkijos tinklininkų pasiekimus ir tinklinio rungtynių žiūrimumą šalyje? Šis klausimas tebėra neatsakytas, tačiau dabar, Europos futbolo čempionato kontekste, aktualesnė futbolo tema. Keli pakalbinti Lenkijos Z kartos atstovai išsakė gana prieštaringas nuomones.

„Reguliariai futbolo rungtynių nežiūriu, bet visada stebiu Europos ir pasaulio čempionatus. Turbūt mane įtraukia atmosfera. Didžiausią nusivylimą šiais metais sukėlė Italijos komanda. Jie žaidė prastai ir nepasiūlė įspūdingo reginio. Šiaip nebuvau apsisprendusi, ką palaikyti“, – sakė 25-erių Lilka.

„Visai nesidomiu futbolu. Man daug labiau patinka krepšinis arba tinklinis. Neturiu nė mažiausio supratimo, kas vyksta Europos čempionate. Žinau tik, kad Lenkija labai greit iškrito“, – kalbėjo 19-metė Oliwia.

„Esu futbolo aistruolis ir vaikštau į rungtynes, tačiau į „Euro 2024“ bilietų negavau. Vis dėlto mano tikslas buvo pamatyti, kaip žaidžia Ispanija arba Vokietija, o ne Lenkija“, – sakė 23-ejų Kacperas.

„Apskritai, nuo minties, kad teks žiūrėti rungtynes, man darosi baisu, nors pripažįstu, kad kartais žaidimas gali įtraukti. Aišku, pati televizoriaus dėl futbolo nejungiu. Na, Europos ar kokį kitą čempionatą dar sugebu ištverti, bet lygos rungtynės manęs nė kiek nedomina“, – prisipažino 27-erių Maja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją