Socialiniai tinklai – ir nauda, ir prakeiksmas. Nors tai ir yra puiki erdvė bendrauti su kitais, joje tyko daug rimtų pavojų. Nuolatinis lyginimasis su kitais, neapykantos kurstymas ir netinkamas turinys – tai vos keli iš daugybės tokių socialinių tinklų keliamų grėsmių pavyzdžių. Su socialiniais tinklais susiję incidentai sulaukia labai daug visuomenės dėmesio, tad nieko keisto, jog vis daugiau valstybių ieško būdų, kaip internete apsaugoti vaikus, rašo portalas „My Impact“.

Floridoje įsigalios naudojimosi socialiniais tinklais ribojimai


Amerikos Floridos valstijos gubernatorius Ronas DeSantisas pasirašė įstatymo projektą, socialinėje erdvėje numatantį griežtus ribojimus vaikams. Remiantis naujuoju teisės aktu, vaikai iki keturiolikos metų socialiniuose tinkluose negalės susikurti paskyrų, o jau sukurtos bus trinamos. 14-15 metų paaugliai, norėdami susikurti paskyrą socialiniuose tinkluose, privalės gauti raštišką tėvų sutikimą.
Per spaudos konferenciją Floridos gubernatorius akcentavo, kad naujasis įstatymams „suteikia tėvams daugiau galimybių apsaugoti savo vaikus“. „Socialiniai tinkai vaikams kenkia ir kenkia įvairiais būdais“, – pabrėžė R. DeSantisas.

Floridos valstijos Atstovų rūmų pirmininkas, respublikonas Paulas Renneris teigia pritariantis šiam įstatymui.

„Vaikas, kurio smegenys dar tik vystosi, neturi gebėjimų suvokti, jog yra siurbiamas į šias priklausomybę keliančias technologijų žabangas, jis dar negeba suvokti pavojų ir nuo jų atsitraukti. Dėl šios priežasties mes turime įsikišti ir jiems padėti“, – per įstatymo pasirašymo ceremoniją vienoje iš mokyklų sakė P. Renneris.


Socialinių tinklų kūrėjai nesutinka


Technologijų gigantai ketina įstatymą ginčyti teisme. Panaši situacija jau buvo susiklosčiusi Arkanzase ir Ohajuje, kur teismai priėmė technologijų pramonei palankų sprendimą ir įstatymą uždraudė. Vis dėl to, jeigu teismas šį kartą R. DeSantiso iniciatyvą palaikys, naujasis įstatymas įsigalios jau 2025 metų sausio 1 dieną.

Lietuvoje apie tokias iniciatyvas kalbų nebuvo, tačiau ekspertai ragina tėvus riboti vaikų laiką socialiniuose tinkluose. Teisėsaugos institucijos primena saugoti vaikus nuo socialiniuose tinkluose tykančių pavojų. Jie susiję ne tik su priklausomybėmis, bet ir vaikų išnaudojimo atvejais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją