Augalinė mityba – tikras išsigelbėjimas

Dėmesys augalinės kilmės maistui ir valgiaraščiuose vis dažniau atsiduriantys vegetariški bei veganiški patiekalai. Tokias pirkėjų mitybos pokyčių tendencijas pastebi „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Ji taip pat priduria, jog pandemija parduotuvių lankytojus paskatino tiek dažniau ieškoti naujovių virtuvėje, tiek ir labiau rūpintis lėkščių turiniu.

„Pastaruoju metu matome besikeičiančius mūsų klientų mitybos įpročius. Tai rodo ir kintantis prekių krepšelis, ir vykdomos apklausos. Pirkėjai vis dažniau lentynose dairosi augalinės kilmės produktų, ieško alternatyvų mėsos gaminiams, domisi veganams ir vegetarams skirtų prekių asortimentu. Tai skatina ir mus imtis pokyčių bei atliepti klientų poreikius. Vis daugiau dėmesio skirdami šio asortimento plėtrai, siekiame ne tik užtikrinti geriausią kainos bei kokybės santykį, bet ir džiaugiamės augančiu sveikos mitybos populiarumu“, – sako E. Dapkienė.

Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog dalis lietuvių tradicinių produktų atsisakyti yra priversti. Tai įvyksta dėl patiriamų sveikatos problemų, todėl augalinė mityba, tokiu atveju, tampa tikru išsigelbėjimu.

„Sveikatos specialistai pabrėžia, jog pienas bei jo produktai yra vieni pagrindinių visaverčių baltymų šaltinių, tai kartu ir būdas užsitikrinti organizmui reikalingą kalcį. Todėl šiuos gaminius patariama įtraukti į kasdienės mitybos racioną. Tik ne visi juos gali vartoti dėl laktozės netoleravimo. Anot medikų, šis negalavimas dažniausiai pasireiškia pilvo pūtimu, skausmu, spazmais, viduriavimu. Todėl pieno produktų ir laktozės netoleruojantiems žmonėms verta rinktis belaktozes mitybos alternatyvas, pavyzdžiui, naminį saulėgrąžų, sojų, migdolų, kokosų pieną“, – pataria B. Baratinskaitė.

Ta proga maisto ekspertė siūlo pabandyti iš dalies minėtų gaminių paruošti ir lietuvių nacionalinės virtuvės karalių – šaltibarščius. Pasak jos, šis netradicinis, kitoks, bet tikrai gardus patiekalas gali nustebinti tiek veganus ir netoleruojančius laktozės, tiek įprasto maisto mėgėjus.

Saulėgrąžų pieno šaltibarščiai

Reikės: pusės stiklinės saulėgrąžų sėklų, tiek pat anakardžių riešutų, indelio marinuotų burokėlių, vieno šviežio agurko, poros svogūnų laiškų, žiupsnelio krapų, druskos, juodųjų pipirų, 1 citrinos.

Šių šaltibarščių kefyro alternatyvą pasigaminsite smulkintuve susmulkinę per naktį išmirkytas saulėgrąžų sėklas. Taip pat į smulkintuvą sudėkite anakardžius, supilkite išspaustos citrinos sultis, suberkite druską, įpilkite 3 stiklines vandens. Viską gerai suplakite ir supilkite į dubenį. Tuomet sudėkite marinuotus burokėlius, supjaustytus svogūnu laiškus, agurkus, krapus, pagardinkite pipirais. Užpilkite turimą saulėgrąžų, riešutų bei vandens mišinį ir ragaukite.

„Valgyti šaltibarščius su bulvėmis – klasika. Tačiau šį garnyrą galima pasigaminti ir sveikuolišką. Tam prireiks bulvių, druskos, pipirų ir maltos saldžiosios paprikos. Viskas labai paprasta. Įkaitinkite orkaitę, supjaustykite bulves piršto storio šiaudeliais, apibarstykite prieskoniais ir kepkite, kol daržovės taps auksinės spalvos. Toks šaltibarščių garnyras – sveikas, gardus, be blogųjų riebalų ir nereikalingų kalorijų“, – tikina B. Baratinskaitė.

Sojų pieno šaltibarščiai

Reikės: 1 litro sojų pieno, indelio marinuotų burokėlių, 1 šviežio agurko, keleto svogūnų laiškų, žiupsnelio krapų, druskos ir pipirų, indelio graikiško sojų jogurto, 1 citrinos.

Į dubenį supilkite sojų pieną, išspauskite citrinos sultis, viską išmaišykite. Palaukę 5 minutes, kol pienas sutirštės, supilkite jogurtą, sudėkite burokėlius, pjaustytus svogūnų laiškus, agurkus, suberkite krapus, druską bei pipirus. Dar geresnį skonį patiekalui suteiksite jį pašaldę šaldytuve, todėl šiek tiek kantrybės ir ragaukite šiuos veganiškus šaltibarščius.

„Išvardinti jų ingredientai, be sojų produktų, yra jau tradiciniai. Tačiau paįvairinti tokius šaltibarščius tikrai lengva. Užtenka į juos įdėti ridikėlių, avokadų ar netgi konservuotų kukurūzų. Užtikrinu, tikrai nustebsite, koks įvairus gali būti tokių šaltibarščių skonis“, – pažada maisto ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)