Svarbiausia – tinkamas šaltis

AB „Pieno žvaigždės“ technologė Vitalija Masiulienė pasakojo, kad nauji ledų skoniai gimsta nuo idėjos. „Nuo ledų idėjos iki įgyvendinimo visas procesas užtrunka maždaug metus. Pirmiausia darbas vyksta laboratorijoje, ten kuriami receptai, parenkami ingredientai, vyksta daug degustacijų. Kai surandame tobuliausią variantą, bandymai persikelia į gamybą. Ne viskas, kas sukurta laboratorijoje, lengvai įgyvendinama, reikia vieningo komandos darbo, sprendimų ieškojimo. Turime įvertinti maisto saugos reikalavimus, gaminti tausodami gamtą. Jei viską sugebame suderinti, būna nuostabus jausmas. Gimsta kūrinys, kuris yra visų mėgiamas“, – pasakojo pašnekovė.

Kai idėja išgryninta ir receptas sukurtas, prasideda tikrasis ledų gaminimas. „Viskas prasideda nuo pieno pristatymo į įmonę. Jį gauname iš ūkių. Iš pieno ir grietinėlės ruošiamas ledų mišinys. Jis sumaišomas su kitais ingredientais, šildomas, pasterizuojamas, tada šaldomas, brandinamas. Subrandintas ledų mišinys keliauja į frizerį, kur yra plakamas ir šaldomas vienu metu. Tada jis jau gali būti dozuojamas į ledų formas ir šaldomas dideliu šalčiu – maždaug -45 laipsnių temperatūroje. Labai svarbu, kad ledai būtų sušaldomi kuo greičiau, tada jų struktūra būna kremiškesnė. Sušalę ledai glaistomi, Apglaistytos ledų formos keliauja į pakuotę. Supakuotos porcijos sudedamos į kartonines dėžes ir talpinamos į šaltį, kad baigtų stingti“, – pasakojo V. Masiulienė.

Paklausta, kaip apibūdintų lietuvius pirkėjus, specialistė sakė, kad jie vertina kokybę. „Metams bėgant padaugėjo lietuvių, vertinančių sveikesnius produktus, tokius, kurie gaminami tausojant gamtos išteklius. Jei kalbėsime apie skonius, vyrauja trys pagrindiniai: vanilė, šokoladas ir braškės. Visi kiti – kaip mados pasaulyje – ateina, gyvuoja kelerius metus ir paskui jį keičia kitas. Būna, kad naujai atėję skoniai gerai įsitvirtina, tarkime, mangų ledai – anksčiau buvo naujiena, dabar neatsiejama viso asortimento dalis“, – sakė technologė.

Nauji skoniai

Naujų skonių ledai išleidžiami kasmet. Šiemet – ne išimtis. „Šiemet turime keletą naujienų. Visų pirma, „Pasaka“ ledai su sūria karamele, padengti belgišku šokoladu ir migdolais. Kita naujiena – maskarponės ledai su vyšnių rūgštelė, vyšnių gabalėliais, grietinėlė ir belgišku šokoladu. Dar viena naujiena – braškiniai ledai „Nykštukas“ su zefyrų įdaru vafliniame indelyje. Kita naujiena – kondensuoto pieno plombyras su šokolado gabalėliais. Dar viena – kaktusų ir žaliųjų citrinų ledai, sukomponuoti su grietininiais ledais ir padengti glaistu su traškiais braškių gabalėliais“, – apie naujus skonius pasakojo V. Masiulienė.

Iš viso per parą sezono metu pagaminama daugiau nei pusė milijono ledų. „Ne sezono metu šis skaičius būna mažesnis, bet šiaip jis labai priklauso nuo oro: vos oras prastesnis, ledų perkama mažiau. Mūsų įmonė gamina ledus jau 60 metų ir visada susiduriame su ta pačia problema – kaip nuspėti, koks bus oras“, – šypsojosi ledų pardavimų vadovas Alvydas Alunderis.

Jis džiaugėsi, kad lietuviškus ledus pamėgo ne tik tautiečiai, bet ir kitų šalių gyventojai. „Pieno žvaigždžių“ ledai keliauja į tokias šalis kaip Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Izraelis, JAV, o šiemet – net ir ir Australija. „Jei kalbėsime apie Lietuvos rinką, be abejo, vienas didžiausių pirkėjų yra „Maxima“. Su ja bendradarbiaujame jau ilgus metus ir esame labai patenkinti rezultatais“, – sakė vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)