Tai ne ta pati istorija, kuri aprašoma istorijos vadovėliuose ir enciklopedijose, kur įvykiai baigiasi tuo, jog vienas didis valdovas pasiuntė dešimtis tūkstančių beveidžių karių prieš kitą didį valdovą ir valstybių sienos pasikeitė, o tūkstančiai vyrų baigė savo gyvenimą bevardžiame kape.

Tikroji istorija – tai žmonės. Maži, dažnai nepastebimi, ir kiekvienas slepia didžiulę giminės istoriją, apie kurią, deja, daugelis iš mūsų net nežinome. Sodybos sudegintos „numelioruotos“, apie baudžiavos laikus net nekalbu – rasti dokumentų iš tų laikų labai sudėtinga. Mūsų istorikai ir muziejai vis dar mėgaujasi politine istorija, o paprasti žmonės, kurie ir mirdavo mūšiuose, ir savo milžinišku darbu kūrė šalies ateitį, mažai ką domina. Tikiuosi, kol kas.

Kuo toliau, tuo mažiau lieka giminių sąsajų. Karas ir pokaris bei emigracija sutraukė senus gentinius ryšius. Gyvename šia diena.

Iki šiol vienas ryškiausių mano prisiminimų – tai tetos pasakojimas apie senelio tarnybą smetoninėje Lietuvos kariuomenėje. Paprastas kaimo vyras tarnavo Kaune, ryšių dalinyje, ir girdėjo daugybę to meto elito – karininkų ir vedusių bei nelabai, damų – pokalbių. O pati tarnyba buvo vienas iš geriausių laikotarpių gyvenime, nes vėliau – karas, kariškių sudeginti namai, priverstiniai darbai Vokietijoje, pokaris, kolchozas, melioracija.

Ši mini knyga – tiesiog bandymas parodyti, kaip gyveno žmonės. Čia nebus sekami politiniai procesai ir nedaromos praktiškai jokios istorinės išvados. Tiesiog atskirų žmonių ir valstybės istorijos bei atskiri įvykiai. Kartais reikšmingi, kartais tiesiog detalės, istorinės skeveldros, apie daugumą kurių nerašo istorijos vadovėliai. Nuo katorgininko, virš 40 metų praleidusio žiauriausioje katorgoje, iki prieškario Lietuvos saugumo agentų ir pokario partizanų.

Tekstas – tai skeveldros apie įvairius įvykius ir žmones. Nėra nei bendro stiliaus, nei, kaip jau minėta, jungiančios gijos. Tiesiog atskiri pasakojimai, rašyti skirtingu laiku ir skirtingomis aplinkybėmis. Nuo feisbuko postų iki gana išsamių istorinių tekstų.

Gero skaitymo.

Autoriaus paskyra feisbuke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)