Nors esame įpratę metų laikus skaičiuoti pagal kalendorių, gamta gyvena savu ritmu – ruduo ir visos jo gėrybės pasirodo nebūtinai rugsėjo pradžioje, kaip būtų įprasta, tad labai stebėtis ankstyvu miško derliumi nereikėtų. Juolab, raudonviršiai ir baravykai aktyviai dygti pradėjo kaip tik tuomet, kai vasariniai grybai jau baigia savo sezoną – voveraičių surasite vos vieną kitą.

Raudonviršis kartu su baravyku priklauso tai pačiai grybų šeimai – baravykiniams, tačiau pagal maistinę vertę šiek tiek nusileidžia grybų karaliui. Žinoma, negali pasigirti ir tuo ypatingu visus namus užpildančiu baravykų aromatu. Vis tik grybautojų raudonviršis labai mėgstamas, nes turi tvirtą tekstūrą, ne per daug specifinį skonį ir yra išties naudingas maistinėmis savybėmis.

Vis tik nepamirškite, kad grybus – ne tik raudonviršius ir baravykus – skanauti reikia saikingai. Nors ir sveiki, jie gana sunkiai virškinami, tad gausiau prisikirtę, galite jaustis apsunkę. Mėgstantiems ne tik pavalgyti, bet ir pagrybauti, vertėtų atsiminti, kad seniems grybams krepšelyje ne vieta – grybams senstant, juose gaminasi maistui netinkamos medžiagos. Tokius geriau palikite miškui.

Paskanavus šviežio derliaus – metas ruošti atsargas žiemai

Sočiai atsivalgę šviežių grybų su bulvėmis ar kitu garnyru, skuba vertingų atsargų pasiruošti žiemai. Juk ir Kalėdų stalas be silkės su baravykais sunkiai įsivaizduojamas, o ir į daugybę kitų patiekalų grybai puikiai tinka.

Pagrindinis ir nepamainomas įrankis marinavimui yra indas, kuriame žiemos jūsų gėrybės. Šioje vietoje patariame turėti saiką – į 3 litrų stiklainiuką gal ir galima daug sutalpinti, bet reikėtų pagalvoti apie praktiškumą: tokio grybų kiekio vienu kartu tikriausiai nesuvalgysite, tad geriau pasiruoškite daugiau, bet mažesnių.

Tiek stiklainiai, tiek jų dangteliai marinavimo metu turi būti sterilūs, mat kitu atveju gali pradėti daugintis bakterijos. Tad dangtelius geriausia yra rinktis naujus arba bent jau ypatingai švariai išplautus ir pakaitintus verdančiame vandenyje. Dar svarbiau yra tinkamai paruošti stiklainius. Tam jums reikės didelio puodo, kuriame užvirinkite ¾ vandens.

Užvirus vandeniui, švarius stiklainius sudėkite į puodą ir palaikykite vis dar verdančiame vandenyje apie 5 minutes. Išėmę, būtinai nusausinkite stiklainius ir palikite ant švaraus rankšluosčio tam, kad jie iki galo išdžiūtų. Verta paminėti, kad sausus stiklainius reikėtų kuo greičiau pripildyti gėrybėmis, todėl turiniu reikėtų pasirūpinti iš anksto.

Grybų marinavimo receptas – paprastai, bet labai skaniai

Reikės:

  • 1 litro vandens

  • 50 ml acto (9 proc.)

  • 2 šaukštų cukraus

  • 1.5 šaukšto druskos

  • Lauro lapų

  • Juodųjų pipirų

Vandenį su cukrumi, druska ir prieskoniais užvirinkite, tuomet supilkite actą ir pavirinkite dar porą minučių. Į marinatą suberkite paprastame vandenyje jau apvirtus grybus (pastaruosius geriausia apvirti du kartus: užvirinti, nukošti vandenį, užpilti nauju ir dar kartą užvirinti) ir pavirkite marinate maždaug 5-7 minutes.

Pagalvokite, kaip ruošite grybus: kartu ar atskirai. Jei atskirai, tuomet pasiruoškite du puodus: vieną baravykams, kitą – raudonviršiams.

Karštus grybus supilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius ir greitai užsukite sandariais dangteliais. Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti. O tuomet neškite į rūsį, vėsų sandėliuką arba laikykite šaldytuve.