Braškes valgyti, aišku, mėgstate, tačiau, ką žinoti apie šias uogas? Tikriausiai, prekybos centre ar turguje rinkdamiesi indelį braškių, net nesusimąstėte, kad jos – netikros uogos. Kaip, pavyzdžiui, mėlynės ar net vynuogės. Teoriškai uogos sėklos yra vidinėje pusėje, tačiau braškių – išorinėje. Botanikai mano, kad kiekviena braškės sėkla yra lyg atskiras vaisius. Taigi, tai tikrai išsiskirianti uoga.

Braškių augalas yra daugiametis. Tai reiškia, kad jei pasodinsite dabar, tai derlius „grįš“ kitais metais ir dar po metų ar dvejų. Gali būti, kad braškių krūmelis vaisių neduos iškart, tačiau kai tik pasiseks, jis išliks produktyvus maždaug penkerius metus.

Gali būti, kad braškių krūmelis vaisių neduos iškart, tačiau kai tik pasiseks, jis išliks produktyvus maždaug penkerius metus.

Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad nors mažamečiai vaikai neretai neskiria vieno ar kito vaisiaus, daržovės, uogos, tačiau braškes pažįsta bene visi. Na, o Belgijoje yra net muziejus, skirtas braškėms. „Le Musée de la Fraise“ (Braškių muziejus) dovanų parduotuvėje galite nusipirkti visko, kas susiję su šiomis raudonskruostėmis: pradedant braškių uogiene ir baigiant alumi.

Braškės

Tradicijos ir braškės? Taip, yra šalių, kur jos turi ypatingą reikšmę. Prancūzijoje braškės laikomos afrodiziaku, todėl jos jaunavedžiams patiekiamos per tradicinius vestuvių pusryčius kreminės saldžios sriubos pavidalu.

Sveikos mitybos specialistai irgi vieningi: kol braškių sezonas – valgykite šių uogų į valias (jei nesate alergiški). Manoma, kad braškės padeda sumažinti širdies ligų ir tam tikrų vėžio formų riziką. Jie turi mažai kalorijų ir turi daug vitaminų C, B6, K, ląstelienos, folio rūgšties, kalio ir amino rūgščių. Braškėse yra daug nitratų. Įrodyta, kad tai padidina kraujo ir deguonies srautą į raumenis. Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie prieš mankštą valgo braškes, yra ištvermingesni ir sudegina daugiau kalorijų.

Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie prieš mankštą valgo braškes, yra ištvermingesni ir sudegina daugiau kalorijų.

Visgi, reikia žinoti kelias taisykles, kad nuskintomis braškėmis galėtume mėgautis kuo ilgiau. Pirma – jei iškart neplanuojate jų suvartoti, neplaukite ir nenuskinkite kotelių. Jei norite, kad šios uogos kuo ilgiau būtų tinkamos valgyti, laikykite jas vėsiai, geriausia – šaldytuvo nulio laipsnių zonoje. Kai uogas plausite – tai darykite po vėsiu vandeniu.

Braškės atrodo „pavandenijusios“, pavytusios ar kitaip praradusios „prekinę išvaizdą“? Jokiais būdais jų neišmeskite. Tai ženklas, kad laikas jas panaudoti naujai. Štai keli būdai.

Šaldymas. Jei norite ir žiemą prisiminti tikrą braškių aromatą, skonį – pats metas bent keletą maišelių užsišalti. Jei tai darysite šaldymui skirtuose indeliuose – žiemą galėsite iš šaldiklio išsitraukti ir kelias uogas bei jomis pagardinti košę. Jei vakuumuosite – iškart skirstykite tokiais kiekiais, kuriuos suvalgytumėte vienu kartu.

Jei braškes šaldysite tam skirtuose indeliuose – žiemą galėsite iš šaldiklio išsitraukti ir kelias uogas bei jomis pagardinti košę. Jei vakuumuosite – iškart skirstykite tokiais kiekiais, kuriuos suvalgytumėte vienu kartu.

Uogienės. Tai vaikystės maistas, be kurio neįsivaizduojami blynai, vafliai, lietiniai. Net jei stengiatės mažinti pridėtinį cukrų savo mityboje, vieną ar kelis stiklainius uogienės per metus vis tiek suvalgote.

Braškių padažas

Padažas. Jei braškes sutrinsite ir pakaitinsite iki virimo su šiek tiek cukraus – turėsite nuostabaus skonio braškinį padažą, kuris gali pagardinti daug skirtingų patiekalų. Beje, jis tiks ne tik desertams ar kitiems saldiems patiekalams, tačiau ir prie mėsos (ypač paukštienos) patiekalų.

Sutrintos braškės. Jei šios uogos atrodo išties prastai – trinkite jas. Tokia braškių masė puikiai tiks kokteiliams, glotnučiams. Trintą masę užsišaldykite, ir šaltuoju sezonu mėgaukitės kvapniais kokteiliais.

Ledai. Braškių, bananų ir natūralaus jogurto ar grietinėlės masė, sušaldyta specialioje formoje, bus tobulo skonio, sveikesni naminiai ledai. Tokius ypač mėgsta vaikai. Įtraukite juos į gaminimo procesą, leisite patiems maišyti ingredientus, juos supilstyti.

Braškiniai ledai

Marinatas. Mes dažnai tiesiog nepagalvojame apie mėsos ir vaisių maišymą, tačiau kai kurie vaisiai yra puikūs minkštikliai. Vištienai ir kiaulienai labai tinka vaisių marinatas (maišykite braškes ir kivius). Tai pat – tai ir puikus padažas prie šių, keptų, mėsos patiekalų.

Mes dažnai tiesiog nepagalvojame apie mėsos ir vaisių maišymą, tačiau kai kurie vaisiai yra puikūs minkštikliai. Vištienai ir kiaulienai labai tinka vaisių marinatas (maišykite braškes ir kivius).

Ne tik desertai. Vasaros mėgstamiausias daugelio patiekalas – salotos. Jos gaivios, lengvos, nekaloringos ir greitai pagaminamos. Su ožkos sūriu, braškėmis, špinatais, skrudintais pekano riešutais ir vištiena – tai jau klasika tapęs vasaros skonis. Prinokusios braškės prideda netikėtą saldumą, kuris tikrai pagyvina salotas, suteikia joms egzotiškumo.

Vaisinis vanduo. Vasaros metu, ypač per karščius, netenkame labai daug skysčių. Deja, ne visiems patinka ir patinka reguliariai juo mėgautis, o kasdienės bent pusantro litro normos – pasiekti nepavyksta. Išeitis – vandens gardinimas. Tam idealiai tinka uogos, tokios kaip braškės, vaisiai, mėtos lapeliai, žalioji ir geltonoji citrina, rozmarinas, levandos ir t.t.

Braškių tortas

Pyragai. Šiek tiek braškių ir jūsų pyragas gali virsti pačiu tobuliausiu vasarišku desertu. Šios uogos tiks tiek tradiciniam, trupininiam, sviesto pyragui, tiek įvairiems nekeptiems sūrio tortams.

Sveiki džiovinti užkandukai vaikams. Džiovinti obuolius esame pratę, tačiau, išties, sudžiovinti galime beveik viską. Jei didesnes braškes supjaustysite riekelėmis, jas taip pat galėsite išdžiovinti specialioje, džiovinimui skirtoje, krosnelėje arba tiesiog orkaitėje. Aišku, tai ne liofilizavimas, kai vaisiai ir uogos išsaugo didžiąją dalį vitaminų, tačiau tokie užkandukai tikrai patiks vaikams.

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)