Marinavimas sveikiau: actą galima keisti serbentais, cukrų – medumi

Vienas geriausiai pažįstamų ir įprasčiausių konservavimo būdų žiemai – marinavimas. Pasak R. Šniolienės, šiuo metu skeptiškai žiūrima į acto, reikalingo produktų marinavimui, naudojimą, tačiau yra alternatyvų. „Tam galima naudoti obuolių ar vyno actą – jie laikomi geraisiais. Tokiu atveju ir marinavimas nėra toks blogas būdas“, – sako ji.

Moters teigimu, obuolių actą ji gamina pati – toks variantas dar sveikesnis. „Reikia turėti didžiulį butelį ir jame gaminti obuolių vyną. Tam tikroje fermentacijos stadijoje tą vyną mes „sugadiname“ – atidarome butelį ir leidžiame skysčiui pakvėpuoti oro. Šioje vietoje vyno fermentacija sustoja ir jis virsta actu“, – apie gamybos procesą pasakoja Renata Šniolienė.

Be to, ji primena ir daugelio šeimininkių primirštą būdą pakeisti actą – vietoj jo naudoti kitą rūgštį: svarainius, rūgščias uogas, pavyzdžiui, raudonuosius serbentus.

Konservai

Kaip sako pašnekovė, marinavimui reikalingas cukrus yra kur kas blogesnis ingredientas už actą. Tačiau, jos teigimu, rafinuotą baltąjį cukrų galima pakeisti tokiais produktais ir marinuoti sveikiau: ruduoju nerafinuotu ar medumi.

Marinavimui reikalingas cukrus yra kur kas blogesnis ingredientas už actą, tačiau, jos teigimu, rafinuotą baltąjį cukrų galima pakeisti tokiais produktais ir marinuoti sveikiau: ruduoju nerafinuotu ar medumi.
Renata Šniolienė

„Marinavimas išlieka pagrindiniu konservavimu būdu, kadangi mes produktui suteikiame ilgą galiojimo laiką: metams ar net dviem. Be to, marinuotus produktus mes labai mėgstame – juk net sumuštiniai gaminami su marinuotais agurkėliais, jelapenais ar svogūnėliais“, – pasakoja Renata Šniolienė.

Tiesa, ji primena, kad prieš marinavimą vertėtų atkreipti dėmesį į kelis svarbius dalykus. „Visų pirma, labai svarbu atkreipti dėmesį į proporcijas: marinuojant yra tam tikras santykis produktų. Čia negalioja populiari gaminimo taisyklė „iš akies“. Jeigu marinatui reikia 1 litro vandens, tai rūgšties privalo būti 100-200 ml. Tačiau ši proporcija gali skirtis, priklausomai nuo rūgšties stiprumo“, – primena konservavimo entuziastė.

Jeigu marinatui reikia 1 litro vandens, tai rūgšties privalo būti 100-200 ml. Tačiau ši proporcija gali skirtis, priklausomai nuo rūgšties stiprumo.
Renata Šniolienė

Ruošiantis marinuoti produktus reikėtų prisiminti ir kitą svarbią taisyklę – šiam konservavimo būdui privaloma naudoti tik naujus dangtelius. R. Šniolienė sako, kad stiklainius mes galime išplauti ir marinavimui naudoti vėl, tačiau senų dangtelių – ne.

„Dangtelių vidinėje pusėje gali būti mums akimi nematoma rūdis. Užsukus tokiu dangteliu rizikuojame apsinuodyti, be to, produktai gali surūgti, o ne būti marinuoti. Toks maistas tampa neskanus ir jo vartoti negalima“, – primena ji.

Vietoj plastikinių dangtelių rauginimui – medvilninė skepetaitė

Pasak tinklaraštininkės, mažiau populiarus konservavimo būdas – fermentacija, geriau žinomas kaip rauginimas. Tačiau, jos teigimu, nereikėtų jo atmesti, mat rauginti galima daugelį produktų.

„Fermentacijai reikia tik druskos ir vandens, jai nereikalinga nei rūgštis, nei cukrus. Turbūt mums geriausiai pažįstamas produktas yra rauginti kopūstai. Jie fermentuojami ne sandariai uždarytuose stiklainiuose, o tiesiog kibiruose arba stiklainiuose, uždengtuose plastikiniais dangteliais, kad į juos patektų nors kiek oro“, – pasakoja R. Šniolienė.

Ji priduria, kad pasirinkus sausą fermentacijos būdą tereikia tik druskos – jai nebereikia net vandens.

Pasirinkus sausą fermentacijos būdą tereikia tik druskos – jai nebereikia net vandens.
Renata Šniolienė

Kaip sako moteris, fermentacijai reikalingas sąlytis su deguonimi – kitu atveju nesąveikauja mieliagrybiai. Dėl šios priežasties rauginant produktus vietoj plastikinių dangtelių galima naudoti ir medvilninę skepetaitę.

Konservavimo entuziastė primena, kad vertėtų nepamiršti, jog raugintų ir marinuotų produktų laikymo laikotarpis skiriasi. Be to, rauginant produktus jie gali pasidengti pelėsiu ar net pradėti pūti. Tad jiems reikalingos geros laikymo sąlygos.

Fermentacijai reikalingas sąlytis su deguonimi – kitu atveju nesąveikauja mieliagrybiai. Dėl šios priežasties rauginant produktus vietoj plastikinių dangtelių galima naudoti ir medvilninę skepetaitę.
Renata Šniolienė

„Jiems reikia žemos temperatūros – jeigu yra vietos šaldytuve, juos galima laikyti ten. Jeigu turite rūsį, tai raugintus produktus galite laikyti ten“, – sako Renata Šniolienė.

Moteris sako, kad ji raugina ir marinuoja įvairias daržoves – ne tik agurkus ir pomidorus. Tinklaraštininkė sako, jog atrado ir įdomų konservavimo būdą – juostomis. „Tai ypač veiksmingas būdas rauginant produktus. Juostos daug greičiau rūgsta. Pavyzdžiui, su plačiu daržovių skustuku supjaustykite morkas ar burokėlius, užraukite mažame stiklainyje ir po trijų dienų jas jau galite valgyti. Jas vartoti galėsite 2-3 savaites, jeigu laikysite šaldytuve“, – neįprastu būdu dalijasi ji.

Rauginti galima ir produktus, apie kuriuos, galbūt, nepagalvotumėte – pavyzdžiui, bulves.
Renata Šniolienė

Rauginti galima ir produktus, apie kuriuos, galbūt, nepagalvotumėte – pavyzdžiui, bulves. R. Šniolienės teigimu, šios daržovės negalime marinuoti, tačiau galima fermentuoti dieną prieš jas kepant. Taip gaminant bulves jos sugeria mažiau aliejaus ir tampa traškesnės.

Mišinys daržovėms žiema – „reanimatorius“

Renata Šniolienė dalijasi savo atradimu – ypatingu žolelių mišiniu, kuris žiemą daržovėms suteikia naują skonį. „Surinkite krapų žiedynų, vyšnių ir juodųjų serbentų lapų. Tokį mišinį užšaldykite šaldiklyje – jį galima naudoti visus metus“, – receptu dalijasi ji.

Tinklaraštininkė sako, kad šį mišinį ji vadina reanimatoriumi. „Kartais žiemą iš parduotuvės parsinešus pomidorus jie būna tarsi plastikinio skonio. O šis mišinys reanimuoja jį – tereikia pomidorus įpjauti kryžiuku, kad išbėgtų šiek tiek sulčių, pasūdome (vienam kilogramui pomidorui reikia vieno valgomo šaukšto druskos), įdedame šviežio česnako ir žiupsnį šio mišinio. Sekančią dieną galite valgyti sausai raugintos pomidorus, kurie bus tikro ir šviežaus skonio“, – tikina konservavimo entuziastė.

Ji dalijasi ir kitais savo konservavimo receptais, kurie padės jums ilgiau daržovėmis mėgautis visą šaltąjį metų sezoną.

Sausas agurkų ir pomidorų rauginimas

Sausam agurkų rauginimui jums prireiks:

1 kg agurkų

1 v. š. rupios nejoduotos druskos

6 didesnių juodųjų serbentų lapų

12 vyšnių lapų

2 krapų „skėčių“

6 skiltelių česnako

Agurkams nupjaustykite galus ir per visą ilgį įbrėžkite peiliu – taip greičiau susigers prieskoniai. Tada agurkus nuplaukite po tekančiu vandeniu.

Tada nuplaukite lapus, stipriai pamaigykite tarp delnų ir supjaustykite juostelėmis. Tą patį padarykite ir su česnakų skiltimis. Krapų skėčius galite suplėšyti tiesiai į puodą, kartu suberkite druską. Viską uždenkite dangčiu ir kelis kartus per dieną puodą smarkiai papurtykite – geriausia t1 daryti bent tris kartus per dieną.

Agurkai įrūgsta per 2-3 dienas.

Sausai raugtų pomidorų gamyba skiriasi tik vienu procesu – juos reikėtų įpjauti kryžiuku, o česnakų skilteles skaičiuokite pagal pomidorų skaičių: kiek pomidorų, tiek ir skiltelių.

Jeigu pomidorai didesni, rūgimo procesas gali užtrukti ilgiau. Tiesa, jeigu norisi greito efekto, rekomenduojama juos prieš raugiant nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti.

Raugintos agurkų juostos žiemai

Šiam produktui paruošti jums reikės vos kelių ingredientų:

Agurkų

1 l šilto vandens (apie 40 laipsnių)

3 v. š. rupios druskos

3-4 skiltelių česnako

saujos krapų žiedynų, vyšnių ir juodųjų serbentų lapų mišinio

Norimą kiekį agurkų nulupkite, pjaukite į keturias dalis ir išimkite sėklas. Supjaustykite maždaug 2 centimetrų juostomis ir sudėkite į gilesnį indą. Juos užpilkite vandeniu, berkite druską ir vėl užpilkite vandens – juostos turėtų panirti skystyje.

Tada supjaustykite česnaką, sudėkite delnuose pagniaužytus lapus, gerai sumaišykite ranka, kol nebejausite druskos kristalų. Viską pridenkite lėkšte ir palikite rūgti 2-3 dienoms. Nepamirškite kasdien bent porą kartų nuimti lėkšte ir mediniu šaukštu ar ranka pamaišyti.

Praėjus pirminiam rūgimo laikotarpiui ištraukite juostas iš skysčio, perplaukite po šalto vandens srove ir palikite koštuve. Likusį skystį, kuriame rūgo agurkai – išpilkite.

Užsukamus 0,7 litro ar 1 litro stiklainius išplaukite ir iškaitinkite orkaitėje 70 laipsnių temperatūroje (vėjelio režimu). Dangtelius naudokite naujus, tačiau nepamirškite jų perplauti karštu vandeniu.

Tada juostas talpiai sudėkite į stiklainius, nespauskite jų – kelias dienas rūgusios jos tampa lanksčios, todėl jų į stiklainius telpa daug daugiau nei žalių agurkų.

Kiekvieną stiklainį sklidinai užpilkite šaltu vandeniu ir užsukę dangtelius neškite į šaltą vietą, geriausia – rūsį. Šaltoje aplinkoje sustoja rūgimo procesas, todėl juostos ir žiemą išliks šviežai raugto agurko skonio.

Juostas galite rinktis kaip užkandį ar garnyrą arba pabandyti pasigaminti agurkinę sriubą – ji nustebins nauju ir gaiviu skoniu.

Juostas galite rinktis kaip užkandį ar garnyrą arba pabandyti pasigaminti agurkinę sriubą – ji nustebins nauju ir gaiviu skoniu.
Renata Šniolienė

Marinuotos obuolinės agurkų juostos

Juostas galima ne tik rauginti, bet ir marinuoti. Tam reikės:

Agurkų

Vandens

Prieskonių agurkams marinuoti mišinio

1 litrui vandens reikės:

1 v. š. rupios druskos

3 v. š. cukraus

200 ml obuolių acto

Agurkus supjaustykite kuo plonesnėmis juostomis ir sudėkite į puodą. Priklausomai nuo paruoštų agurkų kiekio, užpilkite šaltu vandeniu – galite skaičiuoti litriniu stiklainiu ir pilti tol, kol agurkai panirs. Tada užkaiskite ugnį ir laukite, kol agurkai užvirs.

Į jau iškaitintus 0,5 litro talpos stiklainius dėkite po 1 valgomąjį šaukštą mišinio agurkams marinuoti.

Vandeniui užvirus, dėkite prieskonius. Vienam litrui vandens dėkite aukščiau nurodytą proporciją. Pirmiausia berkite druską ir cukrų, tada mediniu šaukštu lėtai pamaišykite ir laukite, kol prieskoniai ištirps. Po 10-12 minučių supilkite actą.

Kai viskas pradės kunkuliuoti, imkite stiklainį ir žnyplėmis iš puodo traukite juostas – jas talpiai dėkite ant dugno. Nespausdami užpildykite stiklainį, o agurkams pasiekus stiklainio viršų, juos užpilkite marinatu iš puodo. Tada užsukite dangtelį ir apvertę padėkite ant pledo. Sudėję visus stiklainius, juos šiltai apklokite ir palikite pilnai atvėsti.

Šiuo marinatu ruoštų agurkų nebūtina laikyti rūsyje – jie puikiai laikosi net kambario temperatūroje.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)