Priemonei nuo uodų reikės:

  • 1 l vandens,

  • 3 v. š. cinamono,

  • 1 v. š. spirito (gryno arba dezinfekcinio),

  • 1 v. š. indų ploviklio,

  • kelių lašų eterinio aliejaus (citrinžolių, levandų).

Prieš pradėdami šio uodų priešo gamybą, paanalizuokime, kodėl pasirinktos būtent minėtos sudedamosios dalys.

Pirmiausia vanduo. Jis mums reikalingas kaip bazinis skystis, kuriame nuguls ir efektyviai veiks visi ingredientai.

Cinamonas nuo seno yra žinomas kaip galingas įvairių kenkėjų ir vamzdžių atbaidytojas. Nors mums šis prieskonio kvapas yra visiškai normalus, todėl mes mielai juo gardiname įvairius kepinius bei desertus, vamzdžiams jis yra tiesiog per stiprus ir net pražūtingas.

Indų ploviklis ir spiritas be to, jog taip pat skleis gana stiprų kvapą, kartu atliks ir pasterizacijos funkciją – neleis gautam tirpalui surūgti ir pratęs jo galiojimo laiką.

Galiausiai eterinis aliejus. Citrinžolės neretai naudojamos įvairiose pramoninėse priemonėse nuo uodų ir kitų vamzdžių. Ir ne veltui. Šis augalas skleidžia pakankamai stiprų kvapą, kuris mums vėlgi yra malonus, tačiau vabzdžiams ypač atstumiantis. O levandos ne tik atbaido uodus, bet ir yra naudojamos jų įkandimų sukeltam niežuliui ir skausmui mažinti.

Gaminimas:

Į puodą supilkite vandenį, įberkite tris šaukštus cinamono ir užvirkite. Virkite apie 5 minutes. Tuomet gautą viralą nukoškite ir leiskite jam atvėsti.

Kai skysčio temperatūra nukris iki kambario temperatūros, perpilkite jį į tarą, kurioje ruošiatės laikyti uodų atbaidytuvą. Geriausia rinktis platesnį indą, kad mišinio kvapai lengvai pasklistų po patalpas.

Galiausiai įpilkite šaukštą spirito, indų ploviklio ir kelis lašus eterinio aliejaus. Viską išmaišykite. Uodų atbaidytuvas pasiruošęs veikti.

Laikykite šią priemonę arti langų, pavyzdžiui, ant palangės. Nustebsite, kaip efektyviai ji veikia –nepageidaujami zyziantys svečiai daugiau pas jus neužsuks, o užsilikę – greitai išsinešdins. Ramaus miego.

Jei neturite visų šiai priemonei pasigaminti reikalingų sudedamųjų dalių, neskubėkite lėkti į parduotuvę. Liaudyje žinomos ir kitos natūralios priemonės, kurių galbūt yra jūsų namuose. Pavyzdžiui, smilkalai su tų pačių citrinžolės, levandos, mėtos ar gvazdikėlių aromatu.

Atbaidyti uodams tinka ir išdžiuvę kavos tirščiai, o taip pat augalai, skleidžiantys tam tikrą specifinį arba stiprų kvapą, pavyzdžiui, palergonijos, česnakai, bazilikas ar net pomidorai. Tad ant palangės pasodinti ar tiesiog padėti natūralūs uodų priešai tikrai gali tapti išsigelbėjimu nuo šių įkyrių vamzdžių.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją