Trys paprastos taisyklės
Norint teisingai padengti stalą, pirmiausia reikia atsiminti tris pagrindines taisykles. Visų pirma, apgalvokite, kokius tieksite valgius: jeigu neplanuojate valgyti sriubos, ant stalo neturėtų būti ir šiam patiekalui skirtos lėkštės.
Antroji taisyklė paprasta – visi indai ir lėkštės dedami jų naudojimo tvarka. t. y. toliausiai nuo lėkščių esantys įrankiai bus naudojami pirmiausia, kaip ir lėkštė, esanti pačiame serviravimo viršuje.
Ir, žinoma, trečiasis, visiems turbūt geriausiai žinomas reikalavimas dengiant stalą – šakutes dėkite lėkštės kairėje, peilius – dešinėje.
Šventinei vakarienei – papildomos lėkštės ir 8 įrankiai
Kitas stalo serviravimo taisykles reikėtų taikyti atsižvelgiant į situaciją – viskas priklauso nuo kelių dalykų: kiek patiekalų valgysite, taip pat kokią nuotaiką norite sukurti – labiau kasdienės ar formalios vakarienės.
Vis dėlto, bet kuriuo atveju prieš dengdami stalą, kiekvienam turėtumėte patiesti medžiaginę servetėlę ar kilimėlį ir tik tada viduryje dėti indus bei įrankius. Kairėje lėkštės pusėje reikėtų padėti sulankstytą servetėlę, ant jos – šakutę. Dešinėje lėkštės pusėje padėkite peilį ir šaukštą – tiesa, tik tokiu atveju, jeigu vėliau ruošiatės valgyti sriubą. O dešinėje, tarp lėkštės ir peilio esanti vieta „rezervuota“ vandens stiklinei.
Jeigu jūsų šventinės vakarienės valgiaraštį sudaro daugiau nei vienas patiekalas, serviruojant stalą reikės daugiau ir įvairesnių indų. Pirmiausia ant medžiaginės servetėlės ar kilimėlio padėkite didžiausią, pagrindiniam patiekalui skirtą lėkštę, ant viršaus – skirtą užkandžiams ir salotoms. Viršutinis indas turėtų būti dubuo sriubai ar kitas indas, iš kurio ruošiatės valgyti pirmąjį patiekalą. Jeigu vakarienės ar pietų metu svečiams siūlysite ne tik vandens, šalia jam skirtos stiklinės ar taurės padėkite dar vieną – kiek didesnę.
Norintys susikurti dar šventiškesnę, ypatingą nuotaiką, galite pasinaudoti ir kitomis stalo dengimo gudrybėmis, mat teisingai serviruoti indus – daug paprasčiau, nei gali pasirodyti. Lėkštes sudėkite taip, kaip patarėme anksčiau, o pagrindiniam patiekalui skirtų įrankių šonuose padėkite po mažesnę šakutę ir peilį – jie bus skirti valgyti užkandžiams ar salotoms. Šalia peilių padėkite šaukštą.
Virš lėkščių likusi erdvė skirta desertiniams įrankiams – arbatiniam šaukštui ir desertinei šakutei. Viršuje dėkite šaukštelį, po juo – šakutę. Kairėje šių įrankių pusėje padėkite mažą lėkštę (duonai), o ant jos – peilį, skirtą sviestui.
Ypatingai nuotaikai – servetėlės ir eglės šakos ant stalo
Vis tik teisingai padengti stalą – dar ne viskas. Norint, kad jūsų šventė būtų ypatinga, reikia pasirūpinti, kad stalas atrodytų ne tik tvarkingai, bet ir estetiškai. Tad pristatome kelias idėjas, kaip žiemiškai ir paprastai pasipuošti stalą, kad jums ir jūsų artimiesiems šios šventės būtų išskirtinės.
Visų pirma, jūsų šventiniam stalui žaismingumo gali suteikti įdomiai padėta servetėlė – tiesa, tam geriausia rinktis medžiaginę. Ją galite susukti, o ant jos uždėti metalinį ar plastikinį žiedą. Žiedo spalvą geriausia derinti prie įrankių ar indų kraštų. Tad jeigu jūsų stalas žiba auksu, – servetėlės žiedas taip pat turėtų būti šios spalvos. Taip susuktą servetėlę padėkite ant lėkščių – ji bus ne tik puikus papuošimas, bet ir suteiks stalui formalesnį įvaizdį.
Vis tik, jei neturite medžiaginės servetėlės, stalą galite puošti ir popierinėmis. Paimkite didesnę, jums tinkamos spalvos popierinę servetėlę ir išskleidę sulenkite taip, kad išeitų keturi trikampiai – taip lėkštėje turėsite dailią, kalėdinę popierinę eglutę. Pateikiame pavyzdį, kaip lengvai galite susikurti stalo dekoraciją:
Šiais metais itin stilingai atrodys stalas, primenantis tradicinę Kalėdų pasaką, tad neprašausite pasirinkę servetėles su baltos ir raudonos spalvos linijomis. Jas patariame dėti tarp didžiausios ir vidurinės lėkštės, o ant viršutinės uždėti mažą eglės šakelę, papuoštą raudonu kaspinėliu. Tokį stalą galite dekoruoti ir tradiciniais raudonai baltais saldainiais, kurie jūsų pietums ar vakarienei suteiks žaismingumo.
Nepamirškite ant šventinio stalo padėti žvakių – jas pritaikykite prie indų ir kitų dekoracijų stiliaus. Jeigu šiais metais pasirinkote klasikinius indus, stalą dekoruokite puošniomis, didelėmis auksinėmis ar sidabrinėmis žvakidėmis. O jeigu pasirinkote paprastesnį ar žaismingesnį stilių, galite šalia didelių žvakidžių priderinti įvairaus dydžio, apvalias žvakes.
Taip pat neapsiriksite šalia lėkščių pasirinkę įvairius žiemiškus papuošimus – galite ant staltiesės padėti kelias eglės šakas, o tarp jų įterpti raudonų džiovintų uogų, į didelę vazą pamerkti spygliuočių šakų bei derinti jas su smulkiomis raudonomis gėlėmis. Taip pat galite pagaminti ir kompoziciją su kankorėžiais – paimkite didelį stiklinį indą ir purškiamais dažais juos perdažykite norima spalva, pavyzdžiui, raudona ir sidabrine.
Jeigu norite, kad jūsų artimieji pasijustų ypatingai, siūlome dar vieną idėją stalo serviravimui – patiems pagaminti vardo korteles, kurios ne tik nurodys sėdėjimo vietas, bet ir taps viena dekoracijų.