Pasiruošimas


Greičiausiai nenorėsite valyti langų, jei lauke lyja, pučia stiprus vėjas arba spaudžia šaltukas. Tačiau lygiai taip pat langų nereikėtų valytų labai karštą dieną, kai stipriai spigina saulė. Dėl tiesioginių saulės spindulių langų valiklis gali išgaruoti dar nespėjus jo tinkamai nuplauti, todėl gali atsirasti sunkiai nuvalomų dryžių. Tinkamiausios oro sąlygos – giedras dangus ir vidutinė temperatūra.

Jei norite kartu ir sutaupyti – atsisakykite specialių valiklių ir patys pasigaminkite valymo tirpalą, naudodami vandens ir indų ploviklio mišinį. Šis mišinys yra pakankamai stiprus, kad išnaikintų nešvarumus ant ypač purvinų langų, pavyzdžiui, virtuvės langų. Kaip veiksmingą langų valiklį galima naudoti acto ir vandens mišinį, kurį pasigaminsite santykiu 1:3.

Tačiau jei norite nepriekaištingos švaros, šiek tiek investuoti reikės. Jei namuose neturite teleskopinės šluostės, labai rekomenduojame ją įsigyti. Su šia priemones galėsite išvalyti net sunkiausiai pasiekiamas langų kampelius. Valymui taip pat prireiks šepetėlio, kempinės ir mikropluošto šluostės.

Langų valymas

Valymas


Pradėkite nuo langų tarpelių ir rėmų, kuriuose slepiasi daugiausia nešvarumų. Susimaišęs su langų valikliu, šis purvas gali sudaryti negražų dumblą, kuris valant lašės ant stiklo. Norėdami pašalinti nešvarumus, dantų šepetėliu ir sodos bei acto mišiniu nušveiskite langų rėmelius, o tada drėgnu skudurėliu nuvalykite likučius.

Prieš valydami stiklus specialiomis priemonėmis, t. y. valikliais ar pačių pasigamintais tirpalais, prieš tai pašalinkite ant jų susikaupusį purvą. Tam puikiai tiks kempinė ir švarus šiltas vanduo. Nuvalę nešvarumus ir nusausinę paviršių, galite naudoti stiklų valymui skirtas priemones.

Atsiminkite – popieriniai rankšluosčiai arba medvilninės šluostės nėra tinkamos valyti stiklinių paviršių. Vietoje jų naudokite mikropluošto šluostę, kuri puikiai sugeria purvą, nuvalo dulkes ir nepalieka pūkelių ar purvo dėmių.

Visgi mikropluošto šluostę reikėtų pakeisti, kai tik ji labiau sudrėksta. Valydami šlapia, paliksite ant paviršiaus rėžius ir dėmes. Jei susikaupusio purvo pašalinimui naudojate šiltą vandenį, jį keiskite nelaukdami, kol užsiterš.

Langų valymas

Langus valykite skirtingomis kryptimis ir taip išvengsite dryžių. Pradėkite mažais sukamaisiais judesiais, o tada baikite keliais horizontaliais ir vertikaliais šluostymais.

Jei ant langų vis tiek liko nežymių nešvarumų ar dulkelių, pabandykite vieną triuką – lipniu pūkelių voleliu „pavažinėkite" per stiklą pirmyn ir atgal.

Epilogas


Viena didžiausių klaidų – išvalius langus, palikti juos šlapius. Ant drėgno paviršiaus greičiau kaupiasi purvas, savaime nudžiūvus lieka dėmės. Švariai išvalę langus, kruopščiai juos nusausinkite. Nepamirškite to paties padaryti ir su rėmais bei tarpeliais.

Jei jau nusprendėte valyti langus, nereikėtų pamiršti ir apie ritininių užuolaidų (roletų), žaliuzių ir užuolaidų švarą. Ant šių audinių taip pat kaupiasi purvas, kuris vėliau persiduoda stiklams. Tad gerai išvalę langus, imkitės ir šių paviršių valymo.

Langų vidinę ir išorinę pusę rekomenduojama valyti bent kelis kartus per metus, geriausiai rudenį ir pavasarį, kad nuo lietaus neprisikauptų įvairių nuosėdų. Kuo ilgiau atidėliosite šią užduotį, tuo giliau įsisenės dėmės, todėl teks griebtis aštresnių cheminių priemonių joms pašalinti.