Kaip pastebi G. L. Demarco, grietinėje troškintos vištienos receptas primena lengvą, dietinį patiekalą. Jam pritaria ir R. Sakalienė – šviežių daržovių košė iš moliūgo, saliero šaknelės ir bulvių užtikrins švelnų ir lengvą rudens skonį.
Reikės:
Višta – 1,5 kg
Sviestas – 30 g
Svogūnai – 2 vnt.
Česnako skiltelės – 8 vnt.
Pienas – 400 ml
Grietinė – 100 g
Salierų šaknis – 200 g
Moliūgas – 100 g
Bulvės – 200 g
Miltai – 1 v. š.
Druskos ir juodųjų pipirų
Šlakelio alyvuogių aliejaus padažui
Keleto lauro lapelių
Saujos šviežių čiobrelių
Ruošimas:
Į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, pakaitiname sviestą, dedame lauro lapelius ir nesmulkintas česnako skilteles. Aptirpus sviestui, į keptuvę dedame vištą ir leidžiame jai apkepti iš visų pusių.
Smulkintais svogūnais išklojame didelį puodą, ir į jį perkeliame apkepusią vištą. Į keptuvę, kurioje kepinome vištą, supilame pieną ir grietinę, pabarstome druska ir pipirais, nepamirštame ir čiobrelio, viską pamaišome. Gautu padažu apipilame puode esančią vištą.
Orkaitę įkaitiname iki 160oC ir paliekame uždengtą puodą su višta kepti 40-70 minučių – didesnei vištai prireiks daugiau laiko, tad laiką reikėtų matuoti atsižvelgiant į jos dydį.
Kol kepa višta, ruošiame daržovių košę. Nuskutame bulves, moliūgą ir saliero šaknį, supjaustome mažais kubeliais ir verdame pasūdytame vandenyje apie 20 minučių. Daržovėms išvirus, triname jas su nedideliu gabalėliu sviesto, kol gausime kreminę konsistenciją.
Pabaigai, ruošiame padažą, su kuriuo patieksime keptą vištą ir daržovių košę. Tam reikia ant nedidelės kaitros keptuvėje pakaitinti šaukštą sviesto ir šaukštą miltų, juos išmaišyti, kol padažas sutirštės.
Metas iš orkaitės išimti iškeptą vištą – lėkštėje ją tiekiame ant daržovių košės, viską apipilame sviesto ir miltų padažu ir papuošiame čiobreliais. Skanaus!