Ilgainiui dėl iškrypusios pertvaros kyla daugiau problemų

Kaip teigia medicinos centro „Northway“ gydytojas otorinolaringologas Valdas Bernotas, į ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojus dažniausiai kreipiamasi susiduriant su sutrikusiu alsavimu, dažnomis slogomis ir ausų uždegimais, kraujavimu iš nosies. Viena iš dažniausiai atliekamų operacijų – iškrypusios nosies pertvaros korekcija. Anot gydytojo, nosies pertvaros deformacijos gali būti ir įgimtos, ir įgytos.

„Esant nosies pertvaros deformacijai, pacientai susiduria su įvairiomis problemomis: sutrinka nosies funkcija, žmogus nebegali normaliai kvėpuoti. Jaunimas, nors ir turi šių problemų, dažniausiai nesikreipia, tačiau paskui, su amžiumi, šios problemos vis ryškėja ir žmogus pajaučia, kad tai trukdo jam gyventi. Ilgainiui dėl nosies pertvaros deformacijos jaučiamas ne tik sutrikęs alsavimas, bet ir dažnos slogos, ausų uždegimai“, – aiškina V. Bernotas.

Gydytojas pastebi, kad pacientai dažnai ieško lengviausio problemos sprendimo, kuris kartais jiems ne tiek padeda, kiek pakenkia. Dažniausiai dėl iškrypusios nosies pertvaros negalavimų kenčiantys pacientai problemų imasi spręsti nosies lašiukais, parduodamais be recepto, tačiau tai tampa savotiška „meškos paslauga“. Įnikę į virusinei slogai gydyti skirtus lašus, pacientai išprovokuoja antrinę, lėtinę ligą – medikamentinę slogą, dar vadinamą nosies gleivinės uždegimu.
Valdas Bernotas

Tad vienintelis efektyvus sprendimas su iškrypusia nosies pertvara susijusiems negalavimams išgydyti – pertvaros operacija. Ji atliekama įvairioms amžiaus grupėms, tačiau operacijos galimybės nepilnamečiams yra apribotos.

„Vaikų amžiuje, kol nėra galutinai susiformavęs skeletas, nosies pertvaros operacijos nėra atliekamos, tačiau tai būdinga ne kiekvienu atveju. Išskirtiniais atvejais, kai nosies pertvaros iškrypimas vaikui augimo metu keičia nosies formą, šie pacientai gali būti operuojami anksti. Bet jei nosies pertvaros iškrypimas vaikui pasižymi tik funkcijos sutrikimu, bet nekreipia pačios nosies ašies – operacijos atliekamos tik pilnai susiformavus skeletui. Todėl dažniausiai šios operacijos atliekamos nuo 16–18 metų“, – teigia V. Bernotas.

Pooperacinis laikas per pastarąjį dešimtmetį tapo lengvesnis

Pasitaiko atvejų, kuomet pacientai svarsto ne tik apie nosies pertvaros operaciją, bet ir nosies formos korekciją. Gydytojas pabrėžia, kad tokiu atveju šias operacijas svarbu planuoti atlikti tuo pačiu metu.

„Pradėkime nuo to, kad jei nosies ašis yra deformuota, reikalinga ne tik nosies galiuko, bet visos nosies korekcija. Jos atlikti neatpalaidavus nosies pertvaros tiesiog techniškai nėra įmanoma. Įsivaizduokime, kad nosis yra kaip namelis, pastatytas iš tam tikrų atraminių dalių – tai nosikauliai, išorinės nosies kremzlės, nosies pertvara. Norint tą namuką suremontuoti ir padaryti nebe Pizos, bet Eifelio bokštą, reikia viską išardyti ir pastatyti iš naujo. Jei žmogus kreipiasi dėl iškrypusios nosies pertvaros ir planuoja kada nors tvarkyti nosies formą, be abejonės, jam visada rekomenduojama visa tai atlikti vienu etapu. Jei iš pradžių išoperuosime nosies pertvarą, o kitu etapu, tvarkydami nosies formą, vėl pertvarą atpalaiduosime, viskas bus daroma ant randų, o operacija bus sudėtingesnė“, – teigė V. Bernotas.
Nosis

Gydytojas pastebi, kad maždaug prieš dešimtį metų atlikus nosies operacijas pacientams pooperacinis laikotarpis buvo kur kas nemalonesnis, nei šiandien. Nors nemaloniausia dalis – tamponavimas – išliko iki šiandien, dabar ji nesukelia tiek diskomforto, kiek anksčiau.

„Po bet kokios nosies operacijos, ji tamponuojama specialiais tamponais. Anksčiau nosys buvo užkemšamos dideliais marliniais tamponais, jų ištraukimas pacientams būdavo nemalonus. Ši problema jau apie dešimtį metų išspręsta: naudojami specialūs tamponai, kurie nekelia diskomforto. Su jais žmogus turi praleisti porą parų, po kurių jie pašalinami – tuomet pacientas, jei neliečia nosies, skausmo nebejaučia. Jaučiamas tik savotiškas nosies užgulimas, kuris po operacijos trunka apie 2–3 savaites. Po operacijos praėjus 3–4 savaitėms, nosis sugrįžta į įprastą režimą ir atlieka savo funkciją“, – aiškina V. Bernotas.

Nosies formą dažniau linkę koreguoti jaunesni žmonės

Medicinos centro „Northway“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Renaldas Vaičiūnas įsitikinęs, kad nosies formos korekcijos taip pat atliekamos ne tik dėl grožio, bet ir sveikatos – jas atlikus, pacientai atsikrato kompleksų, kurie juos erzindavo ir keldavo stresą, o visa tai taip pat turi reikšmės sveikatai.

„Dažnai nosies operacijos atliekamos dėl ne vienos priežasties. Jei jūsų nosis kreiva ir dėl to sunkiai prakvėpuojate, ar operuojamasi dėl grožio, ar dėl funkcinių dalykų? Turbūt priežastis yra ir viena, ir kita. Žmonės dažnai kreipiasi turėdami ne vieną skundą, tačiau jei kreipiamasi tik dėl sunkaus kvėpavimo, tai daugiau ausų, nosies ir gerklės specialistų kompetencija, o kai norima pertvarkyti visą nosies skeletą, kreipiamasi į plastikos chirurgus. Kai norima ir vieno, ir kito, operacijoje gali dalyvauti ir abiejų sričių specialistai“, – teigia R. Vaičiūnas.
Renaldas Vaičiūnas

Taip pat jis pastebi, kad įprastai dėl kreivos nosies formos koregavimo operacijų kreipiasi jaunesni pacientai, mat vyresnieji prie atspindžio veidrodyje būna labiau apsipratę, susitaikę, dėl to nekompleksuoja.

„Paprastai dėl nosies deformacijų kreipiasi jaunesnio amžiaus pacientai, bet kartais ir vyresnio amžiaus žmonės, kurių anksčiau nosies forma neerzino, tačiau tam tikru metu pradėjo erzinti, nusprendžia operuotis. Vis dėlto, dažniausiai tai būna žmonės, kuriuos nosies forma erzino nuo pat vaikystės – sulaukę pilnametystės, jie kreipiasi į specialistus“, – pastebi jis.

Koreguojant nosies formą, rezultato tenka palaukti ilgiau

Gydytojas primena, kad nosies pertvaros operacijos yra kompensuojamos ligonių kasų, tačiau plastinės operacijos – nekompensuojamos. Dėl to sprendžiant, į kokį specialistą kreiptis dėl problemos sprendimo, pacientams tai primenama.

Nors iškrypusios nosies pertvaros korekcijos rezultatus pacientai gali pajusti praėjus 3–4 savaitėms po operacijos, R. Vaičiūnas pastebi, kad nosies formos koregavimas pareikalauja kur kas daugiau kantrybės.
Nosis

„Nosies formos koregavimo operacija yra laikoma viena iš sudėtingesnių. Yra keli būdai ją atlikti, atliekant uždarą ir atvirą plastiką. Pirmuoju atveju, pjūvio išorėje nesimato, o antruoju jis matomas ties pertvara. Įprastai operuojantis chirurgas parenka, kuriuo būdu operuoti, tačiau pirmuosius rezultatus galima vertinti tik praėjus pusmečiui po operacijos. Galutinio rezultato, kai viskas stoja į savo vietas ir turime naujai suformuotą skeletą, tenka laukti apie metus. Jei kas nors tikisi greito rezultato, tai tikrai to nebus“, – teigia R. Vaičiūnas.

Gydytojo teigimu, tik pataisius itin didelę deformaciją, rezultatas gali būti matomas iš karto, pavyzdžiui, „erelio nosį“ turėjęs pacientas po operacijos iškart gali pastebėti, kad ši tapo tiesi. Jei buvo operuojama nežymiai kreiva nosis, reikėtų iš anksto žinoti, kad rezultatą bus galima pamatyti tik po kurio laiko.

„Jei nosies kreivumas tėra 2–3 milimetrai, žmogaus akiai per pusę metų įvykusius pasikeitimus pastebėti bus sudėtinga. Gijimo metu nosyje vyksta platėjimas, pertvarkantis audinius, nosis gali pasistumti, todėl garantuoti šimtaprocentinių rezultatų negalima. Kita vertus, jei žmogus nuolat žiūri į veidrodį, norėdamas įmatyti milimetrus, net nereikėtų operuoti, nes bus problemų su gijimu“, – sako gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)