Iškrypusi nosies pertvara: kodėl tai pavojinga?

Kaip teigia medicinos centro „Northway“ gydytoja otorinolaringologė Ingrida Anužytė, nosies pertvaros iškrypimas yra dažniausia struktūrinė nosies užgulimo priežastis, dėl kurios pacientai kreipiasi į ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojus. Kad problema nėra tokia jau reta, rodo ir tai, kad septoplastika (iškrypusios nosies pertvaros korekcija) yra trečia dažniausiai atliekama galvos ir kaklo operacija JAV.

Paklausta, kokios priežastys nulemia nosies pertvaros iškrypimą, I. Anužytė pažymi, kad problema gali būti įgimta arba įgyta. Įgimta – kai gimstant siaurais gimdymo takais ir ankstyvoje kūdikystėje pažeidžiama nosies pertvaros kremzlė.

„Mikrolūžiai susilpnina kremzlę pažeidimo pusėje, todėl ji asimetriškai išlinksta į pažeidimo pusę dėl pakitusio kremzlės ir antkremzlio jėgų santykio. Atskiri kremzlės fragmentai auga skirtingu greičiu, ir ilgainiui pertvara deformuojasi“, – aiškina gydytoja.

Tuo metu įgytu nosies pertvaros iškrypimu laikomi atvejai, kai problema atsiranda dėl nosies traumų vaikystėje ir suaugus.

„Vaikystėje patirtos nosies traumos augant ir vystantis vidurinei veido sričiai sukelia ypač ryškų nosies užgulimą, neretai deformuoja nosies formą. Priklausomai nuo smūgio krypties ir jėgos, nosies pertvara lūžta horizontaliai arba vertikaliai, su viena ar daugybinėmis lūžio linijomis, dažniausiai ties kremzline ir kauline jungtimi. Gali kartu lūžti nosikauliai. Dažniausiai traumos patiriamos kontaktinio sporto, imtynių metu ir autoįvykiuose“, – įvardija I. Anužytė.
Miegas

Iškrypusią nosies pertvarą turintys pacientai skundžiasi pasunkėjusiu kvėpavimu pro nosį, susilpnėjusia uosle, knarkimu, nosiniu balsu, galvos skausmu, kraujavimu iš nosies ir pasikartojančiais rinosinusitais, kai pertvara blokuoja vidurinę nosies landą. I. Anužytė paaiškina, kokiais atvejais vizito pas gydytoją reikėtų neatidėlioti.

„Esant nosies traumai, į gydytoją otorinolaringologą pacientas turi kreiptis nedelsiant. O esant pasunkėjusiam kvėpavimui, kai gydymas yra neefektyvus, dažnai kraujuojant iš nosies, pasikartojant rinosinusitui, kreipiamasi planine tvarka“, – teigia I. Anužytė.

Atvejai, kada operacija tiesiog būtina: susigriebti reikėtų iki 35 metų

Įprastai problema sprendžiama atliekant nosies pertvaros korekciją – septoplastiką. Gydytoja otorinolaringologė nurodo, kad operacija yra reikalinga, kai pertvaros deformacija kelia nosies užgulimą, kraujavimą, gleivinės džiūvimą ir šašų susidarymą, dažną rinosinusitų pasikartojimą.

Esant operacijos poreikiui, ilgai delsti pavojinga – septoplastika rekomenduojama pacientams iki 35 metų, nes vėliau kyla komplikacijų dėl hipertenzijos rizika.

„Septoplastikos metu pašalinama pertvaros deformacija, sumodeliuojama nosies pertvara vidurio linijoje ir atstatomas kvėpavimas pro nosį. Operuojama endotrachėjinėje nejautroje stacionare. Atliekamas priekinis pjūvis, atseparuojama pertvaros gleivinė su antkremzliu ir antkauliu. Pašalinamos iškrypusios kremzlinės ir kaulinės dalys. Pertvara persiuvama. Fiksuojama silikoninėmis plokštelėmis, pro kurias pacientas gali kvėpuoti. Jos šalinamos po 2 parų, kartais paliekama ilgiau“, – operacijos eigą nupasakoja I. Anužytė.

Gydytoja nurodo, jog pacientas yra darbingas praėjus savaitei po operacijos, o sportuoti galima po 3 savaičių. Vis dėlto, gydytoja pažymi, kad neretai vien septoplastikos neužtenka. Kad kvėpavimas pro nosį būtų pilnai atstatytas, taip pat gali būti daroma rinoseptoplastika (ištiesinant kreivą nosies ašį ir pertvarą), endoskopinės sinusų operacijos, kriauklių plastika.
Ingrida Anužytė

Jei problema nesprendžiama, ilgainiui problema iššaukia dar daugiau sveikatos sutrikimų. Pasak I. Anužytės, pasunkėjęs kvėpavimas pro nosį sumažina deguonies patekimą, sutrikdo fiziologinę plaučių ventiliaciją, dažnina kvėpavimo ir širdies susitraukimų dažnį, sukelia hipoksiją, hiperkapniją ir intratorakalinio slėgio pokyčius.

„Faktoriai veikia simpatinę ir parasimpatinę nervų sistemą. Taip pertvaros iškrypimas predisponuoja plaučių ir kardiovaskulinės sistemos ligas. Padidėjęs CO2 kiekis veikia kraujagysles tiesiogiai ir per vazomotorinius centrus. Aukštas CO2 kiekis sukelia vazokonstrikciją, todėl padidėja arterinis kraujo spaudimas. Knarkimas, kvėpavimo sustojimai ir dažni prabudimai naktį sumažina deguonies patekimą. Lėtėja metabolizmas, pasireiškia nuovargis, bloga nuotaika, atsiranda viršsvoris, didėja infarkto ir insulto rizika“, – pasekmes vardija gydytoja.

Po operacijos teks įsidėmėti svarbias taisykles

Kaip prideda „Northway“ medicinos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Renaldas Vaičiūnas, nosies pertvaros operacija dažnai būna ne tik funkcinė, bet ir estetinė, tad tokiais atvejais joje dalyvauja chirurgų brigada. Ją sudaro gydytojai otorinolaringologai bei plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai.

„Nosies operacijų prireikia dėl įvairiausių priežasčių – nuo funkcinių iki estetinių. Žmogus gali sunkiai kvėpuoti, dėl iškrypusios pertvaros dažnai kartojasi sinusitai ir kitos ligos, tačiau iškrypusi nosis gali būti ir estetinė problema. Kiek žmonių, tiek ir priežasčių, kodėl kreipiamasi dėl nosies operacijų, o pacientai dažniausiai skundžiasi dėl nosies ilgumo, šnervių platumo ar nevienodumo“, – sako R. Vaičiūnas.
Nosies operacija

Anot jo, tais atvejais, kai nosies defektai trukdo pilnavertiškai kvėpuoti, operacija yra būtina, tačiau kai kuriais atvejais operacijos gali būti ir nerekomenduojamos – pavyzdžiui, sergant ligomis, dėl kurių pacientas negalėtų ilgą laiką būti operuojamas bendrinėje nejautroje.

Gydytojo teigimu, įprastai nosies operacijos yra nemažos apimties, ypač tos, kurios atliekamos sprendžiant su įgimtais nosies defektais ir apsigimimais susijusias problemas. O tai, ar laikotarpis po operacijos praeis neskausmingai, priklauso nuo to, kokia operacija yra atliekama.

„Nosies operacijos vyksta bendroje nejautroje ir įprastai trunka 1-3 valandas, priklausomai nuo to, ką reikia daryti. Laikotarpis po estetinių operacijų nėra skausmingas, nes po jų apie pusę metų nosis būna nejautri, tačiau tais atvejais, kai koreguojama nosies pertvara, tenka nešioti nosyje tamponus – turbūt tai pats nemaloniausias dalykas“, – pastebi R. Vaičiūnas.

Keletą dienų po operacijos pacientai turėtų būti itin atsargūs ir nusiteikti, kad šios dienos yra itin svarbios tam, kad nosis tinkamai sugytų.

„Po operacijų nosyje paliekami tamponai, kuriuos, priklausomai nuo operacijos, reikia nešioti nuo 1 dienos iki 3 parų. Po operacijos dar savaitę laiko turi būti nešiojamas įtvaras. Praėjus savaitei, iš nosies turi būti pašalinti siūlai. Tačiau svarbiausia yra vengti aktyvių sportinių žaidimų ir saugotis, kad gijimo laikotarpiu nesužeistume nosies“, – pabrėžia plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)