Pernai metais bendrovės „Berent Research Baltic“ atlikta Lietuvos vyrų apklausa parodė, kad 37 proc. vyrų (40–65 m.) tiki, kad erekcijos sutrikimai nėra gėda. Vis dėlto ketvirtadalis teigė, kad jie tokios situacijos gėdytųsi.

Tą pastebi ir gydytojai urologai, teigiantys, kad neretai į jų kabinetus užsukę vyrai skundžiasi kitais nusiskundimais ir apie šią bėdą prisipažįsta tik tuomet, kai gydytojas jų paklausia.

Ir taip pat jie pastebi dažną klaidą, kai vyrai piktnaudžiauja vaistais. Gydytojai pastebi, kad šiandien yra kur kas modernesnių gydymo būdų.

Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytojas urologas Aurimas Žibutis teigė, kad vyrai kentėti nuo erekcijos sutrikimų gali dėl daugelio priežasčių. Jas galima būtų suskirstyti į kelias grupes: kraujagyslinės, neurologinės, endokrininės, psichogeninės, mišrios etiologijos, patirtos traumos ir turėtos dubens operacijos, medikamentinės.

Nuo reguliarių lytinių santykių iki streso

„Su erekcijos sutrikimais susiję rizikos veiksniai labai panašūs į širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius. Tai yra rūkymas, nutukimas, nejudrumas, hipertenzija, hiperlipidemija, metabolinis sindromas ir cukrinis diabetas. Kuo vyresnis vyras, tuo daugiau rizikos veiksnių jis gali turėti, tad kaip rizikos veiksnį galima įvardyti ir vyro amžių“, – vardijo specialistas.

Gydytojas urologas pastebėjo, kad, kai vyrai susiduria su šiuo sutrikimu, jie dažniausiai patys tai supranta, tačiau dėl savo jautrumo, ne visada išdrįsta kreiptis į gydytoją.

„Neretai kreiptis pagalbos pastūmėja ir jų partnerės. Atvykti konsultacijai reikėtų, jei vyrams darosi sunku pasiekti ir išlaikyti erekciją, sunku atlikti lytinį aktą, sumažėja pasitenkinimas ar atsiranda libido (potraukio) sumažėjimas“, – aiškino A. Žibutis.

Kaip jau minėta, prie erekcijos sutrikimų gali prisidėti ir nesveikas gyvenimo būdas. Todėl pagerinti erekciją nesant kitiems susirgimams galima pradėti bandyti keičiant gyvenimo būdą.

„Kuo anksčiau vyrai pradeda sveikai gyventi, aktyviai judėti, atsisako rūkymo, saikingai vartoja alkoholį, tuo labiau jie gali užkirsti kelią erekcijos sutrikimų atsiradimui ateityje, – pasakojo pašnekovas. – Vienas iš rizikos veiksnių – ryšys tarp lytinių santykių dažnio ir erekcijos sutrikimų išsivystymo: vyrams, kurie turi lytinių santykių rečiau nei kartą per savaitę, erekcijos sutrikimai išsivysto dažniau, palyginti su tais vyrais, kurie lytinius santykius turi kartą per savaitę ar dažniau. Taigi reguliarūs lytiniai santykiai pagerina erekciją, taip pat turi įtakos vyrų bendrai sveikatai ir gyvenimo kokybei“.

Įtakos gali turėti ir psichologinė būsena

Gydytojas urologas primena, kad erekcijos sutrikimus gali sukelti ne tik fizinės, bet ir psichologinės priežastys.

„Stresas, nuovargis, nerimas, depresija, liūdesys, kaltės jausmas, artimojo netektis, skyrybos gali sukelti erekcijos sutrikimus“, – vardijo jis.

Pasak A. Žibučio, psichologinės erekcijos sutrikimų priežastys prasideda staiga ir lygiai taip pat staiga gali išnykti išsprendus psichologinę problemą. Vis dėlto nors ryšys tarp depresijos ir erekcijos disfunkcijos yra nustatytas, kartais sunku nustatyti, ar erekcijos sutrikimas sukelia depresiją ar atvirkščiai.

„Gydant erekcijos disfunkciją pacientui, kuriam yra nesunki depresija, jų nuotaika pagerėja, o sėkmingai gydant pacientus nuo sunkios depresijos, pacientų erekcijos sutrikimai praeina“, – pastebėjo gydytojas.

Nuo sklerozės iki narkotikų

Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje gydytojas urologas Ruslanas Baltrimavičius pabrėžė, kad erekcijos sutrikimai neturėtų būti vertinami tik kaip gyvenimo kokybės problema. Į šį pokytį reikėtų pažiūrėti rimtai. Tai gali būti ir įspėjimas arba ženklas apie lėtinių ligų pradžią.

Erekcijos sutrikimas, kaip simptomas, gali pasireikšti esant aterosklerozei, periferinių kraujagyslių ligoms, išeminei širdies ligai, arterinei hipertenzijai, širdies nepakankamumui.

Vis dėlto gydytojas primena, kad erekcijos sutrikimų nereikėtų maišyti su libido klausimais. Kaip įvardijo gydytojas urologas, erekcijos disfunkcija yra tuomet, kai vyrui nepavyksta pasiekti ar išlaikyti pakankamo varpos kietumo lytinių santykių metu.

„Kasdieninėje praktikoje pastebima, kad prie organinių priežasčių matome ir psichogeninį komponentą, kuris net dominuoja“, – aiškino R. Baltrimavičius.

Gydytojas taip pat pridėjo, kad be kraujagyslių ligų erekcijos sutrikimų gali atsirasti ir dėl neurologinių bėdų: išsėtinės sklerozės, Parkinsono ligos, nugaros smegenų traumos.

„Kalbant apie paauglius ir jaunus vyrus, didelę įtaką erekcijos sutrikimams turi naudojami vaistai, pavyzdžiui, antihipertenziniai, antidepresantai, antipsichoziniai, – kalbėjo specialistas. – Be to, reikia paminėti ir narkotikus, alkoholį. Galbūt gali atrodyti, kad visuomenėje tai nėra taip paplitę, bet nereikėtų to fakto pamiršti ir nurašyti“.

R. Baltrimavičius taip pat pastebėjo, kad vyrai dažnai nedrįsta patys pasisakyti apie savo erekcijos problemas, nors tai dažnai pasitaikanti problema. Masačusetso vyrų senėjimo tyrime (MMAS) buvo pranešta apie 52 proc. erekcijos sutrikimų paplitimą tarp vyrų nuo 40 iki 70 metų. Problemos tikrasis mastas išryškėtų ir mus nustebintų kai gydytojas visuomet paklaustų pacientu dėl galimų erekcijos sutrikimų, nors pacientas atvyko ir dėl kitų nusiskundimų.

Gydytojas urologas toliau vardijo, kad prie erekcijos sutrikimų priežasčių galima įvardyti ir gyvenimo būdą. Mažas fizinis aktyvumas, emocinis stresas, greitas tempas, nekokybiškas miegas, prasta mityba ir nereguliarūs lytiniai santykiai (ilgos komandiruotės), lytiškai plintančios infekcinės ligos – visa tai gali pakirsti vyro erekciją. Erekcijos sutrikimams įtaką daro ir harmoniniai sutrikimai, anatomijos pokyčiai po įvykusių traumų, operacijų.

Siūlo daugybę sprendimo būdų

Jei vis dėlto vyras patiria erekcijos sutrikimų, jis neturėtų visiškai nuleisti rankų. Medicinoje jau išrasta daugybė būdų, kaip pagelbėti vyrams.

Kaip pasakojo R. Baltrimavičius, vyrams siūlomi keletas žingsnių, kaip pagerinti erekciją.

„Pirma, didelę reikšmę turi konsultacija su urologu ar seksologu. Įvertinus galimas priežastis, rizikos veiksnius, iš pradžių siūloma keisti gyvenimo būdo įpročius, kurie gali turėti neigiamos įtakos erekcijai“, – apie problemos sprendimo būdus pradėjo pasakoti gydytojas.

Ruslanas Baltrimavičius

Jei atsisakius žalingų įpročių ir pradėjus sveikai gyventi, vyro problemos nesusitvarko, erekcijai pagerinti galima skirti vaistų.

„Šie vaistai parduodami su gydytojo receptu, kad vyrai nepiktnaudžiautų, nes pasitaiko tokių atvejų, kai vyrai prašo gydytojų vaistų, nors neturi jokių erekcijos problemų, bet tiesiog nori turėti daugiau sueities kartų vieno susitikimo su partnere metu“, – pastebėjo gydytojas.

Jei pagalba vaistais neveiksminga, vyrams gydytojai gali pasiūlyti vakuuminius prietaisus potencijai gerinti.

„Kitas žingsnis gydant erekcijos sutrikimus – gydymas mažo intensyvumo smūginėmis bangomis. Jei ir tai nepadeda, galima paskirti vaistų injekciją į šlaplę arba patį varpos akytkūnį. Šias injekcijas vyrai gali patys atlikti, žinoma, prieš tai juos apmokius“, – toliau vardijo pašnekovas.

Esant atvejams, kai visi šie gydymo būdai baigiasi nesėkmingai, dar vienas sprendimas – protezo implantacija.

Paprastesni, iš dalies standūs protezai yra įdedami į varpą ir leidžia ją atlenkti esant reikalui. Modernesnis sprendimas – trijų dalių implantas, kuris erekciją sukelti leidžia pompos pagalba.

Jei vyrui kyla abejonių, ar jis neturi erekcijos sutrikimų, gydytojas R. Baltrimavičius siūlo pirmiausiai internete pasitikrinti atsakant standartizuota penkių klausimų klausimyną dar vadinamą tarptautinis erekcijos funkcijos indeksas (IIEF). Jei surenkat mažiau 21 balų, reiktų pagalvot apie planinę urologo konsultaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)