„Man, kaip gydytojai, kovojančiai su vaisingumo problemomis, labai džiugu, kad vis daugiau porų įveikia vidines baimes ir išdrįsta kreiptis į mus, ieškodami pagalbos. Žemaitijos regiono gydytojai noriai bendradarbiauja, atsiunčia pacientus pasikonsultuoti, tad norimi rezultatai pasiekiami greičiau", – pasakoja medikė.

Pirmieji žingsniai ieškant pagalbos

Gyvenimo scenarijus, kuomet du žmonės nusprendžia susilaukti vaikų, o jau po devynių mėnesių džiaugiasi sūpuodami mažylį – ne visada išsipildo. Kada verta sunerimti, jei pastoti nepavyksta, kaip tikėtasi? Gydytoja akušerė–ginekologė R. Dargienė sako, kad pas vaisingumo specialistą verta apsilankyti, jei džiugių dviejų juostelių nėštumo testas neparodo per vienerius metus nuo bandymų pastoti pradžios.

„Jei per metus laiko moteriai nepavyksta pastoti, verta atvykti konsultacijai pas specialistus, kuris paskirs reikiamus tyrimus porai. Per vienerius metus pastoja 8 iš 10 porų. Vis tik, nereikėtų laukti metų, jei moteriai anksčiau buvo atliktos ginekologinės operacijos, galbūt įtariama ar diagnozuota endometriozė, vargina nereguliarios menstruacijos. Pas gydytojus verta kreiptis jau po pusmečio nepavykus pastoti, jei buvo susidurta su mažojo dubens uždegimu, ateityje planuojamas arba praeityje praeitas onkologinės ligos gydymas. Taip pat neverta laukti ilgai, jei moteris vyresnė nei 35 metų amžiaus", – detaliai paaiškina pašnekovė.

Medikė nuramina, kartais pakanka atvykti poros pradiniam ištyrimui ir aplanko džiugus, taip lauktas stebuklas. Tai – smagus sutapimas, kuris pasitaiko ne taip retai, kaip būtų galima pagalvoti. Anot specialistės, dažna situacija, kuomet atlikus kiaušintakių tyrimą moteris pagaliau pastoja. Yra įrodyta, kad būtent šis tyrimas didina pastojimų tikimybę, esant neaiškios kilmės nevaisingumui. Apsilankius gydymo įstaigoje, vaisingumo specialistas patars, koks ištyrimas bei gydymas reikalingas konkrečiai porai.

Nėštumas – bendras moters ir vyro projektas

Vis nepastojant, dažna moteris ima graužti bei kaltinti būtent save. Iki šiol gajus mitas, kad dažniausiai su nevaisingumo problemomis susiduria moterys, tačiau tai, anot gydytojos – nėra tiesa.

„Nesulaukus taip trokštamo nėštumo, būtina tirtis tiek moteriai, tiek vyrui. Nėštumas – bendras šeimos projektas. Vienas pagrindinių tyrimų, atliekamų norint išsiaiškinti nevaisingumo priežastį – spermograma. Šio tyrimo pagalba galima atmesti net trečdalį galimų nevaisingumo priežasčių", – sako R. Dargienė.

Gydytoja pasakoja, kad vis daugiau porų atvyksta dviese ir vis rečiau pacientus reikia įtikinėti, kad svarbu ištirti abu – vyrą ir moterį. Jei tyrimai atliekami tik moteriai, į klausimą, kodėl nepavysta pastoti, atsakymo galima ir nerasti.

„Todėl raginu moteris būtinai atvykti drauge su vyrais. Ne paslaptis, kad daugelyje regiono miestų nėra galimybės atlikti spermos tyrimą. Rekomenduojame šį tyrimą atlikti mūsų centre, kur jį vertins didelę patirtį turintys embriologai, biologai. Svarbu, kad tyrimo vertinimas atitiktų Pasaulinės sveikatos organizacijos kriterijus. Norint sulaukti trokštamų rezultatų, geriausia planuoti poros konsultaciją ir spermogramos tyrimą būtent specializuotoje įstaigoje. Taip taupomas ir pacientų laikas. Pavyzdžiui, Klaipėdoje įsikūrusiame medicinos centre „Northway" yra atliekamos visos reikiamos procedūros: laboratoriniai ir diagnostiniai tyrimai, jei reikia – chirurginės intervencijos bei visos pagalbinio apvaisinimo paslaugos. Vos per vieną dieną galima atlikti daug reikiamų tyrimų", – pabrėžia pašnekovė.

Akušerė–ginekologė sako, kad sunku įvardinti, kiek dažniausiai trunka gydymas nuo pirmojo apsilankymo, iki džiugios žinios sužinojimo. Anot jos, vienoms poroms tai – keletas mėnesių, kitoms – keletas metų. Pasitaiko, kad užtrunka ne tik pats gydymas, tačiau ir poros sprendimų priėmimas. Jei planuojamas pagalbinis apvaisinimas, būtinas vienas mėnesis atlikti numatomus tyrimus, juos įvertinti, kruopščiai sudaryti gydymo planą.

Medicinos centro „Northway“ Klaipėdoje akušerė ginekologė, vaisingumo gydymo specialistė Rasa Dargienė

Gydymas – ne visada mokamas

Gajus mitas, kad nevaisingumo gydymas – itin brangu. Gydytoja R. Dargienė su tuo nesutinka, mat poroms, kurios atitinka kriterijus, vaisingumo problemų gydymas gali būti kompensuojamas.

„Paaiškinsiu: jei pora atitinka kriterijus, galima pasinaudoti teritorinės ligonių kasos kompensacija už pagalbinį apvaisinimą. Būtent šis gydymo būdas – vienas dažniausių. Kiekvienos poros individuali situacija vertinama pirmosios konsultacijos metu. Vienos iš pagrindinių sąlygų, siekiant pretenduoti į kompensuojamą gydymą – besikreipianti pora turi būti sudariusi santuoką bei moteris neturėtų būti vyresnė nei 42 metų amžiaus", – pabrėžia ji.

Pašnekovė teigia, kad šiuo metu galimi du kompensuojami gydymo ciklai porai. Tai – didelė parama šeimoms. Vis tik, visuomet gydymui prireikia ir nekompensuojamų medikamentų bei procedūrų, kurių kainos aptariamos prieš gydymo ciklą. Jei kainos kelia susirūpinimą – galima svarstyti palankų išsimokėjimo dalimis planą.

„Pirmosios konsultacijos metu analizuojamos ligų istorijos, kalbama apie gretutinius susirgimus, buvusių intervencijų kiekį. Taip pat apkalbama ginekologinių ligų istorija. Itin svarbu į konsultaciją atsivežti jau atliktų tyrimų rezultatus, konsultantų išvadas. Taip užtikrinama, kad nereiks daryti jau atliktų, svarbių tyrimų", – teigia medikė.

Ji akcentuoja, kad tokiu būdu pacientai galės rinktis – dalį ištyrimo ir stebėjimo, neretai ir chirurginių operacijų galima atlikti kitur, pas kolegas gydytojus, kurie glaudžiai bendradarbiauja su specializuotų medicinos centrų specialistais. Turint jau aptartą ištyrimo ir gydymo planą, pacientų patogumui galima bendrauti elektroniniais laiškais, žinutėmis ar pokalbiais telefonu.

Vieningi gydytojai siekia bendro tikslo

Natūralu, kad kilus vienokioms ar kitokioms sveikatos problemoms, žmonės kreipiasi į savo šeimos gydytojus. Moterys, be apsilankymų pas šeimos gydytojus, reguliariai sveikatą tikrinasi ir pas akušerius–ginekologus. Būtent pastarieji rekomenduoja, problemai esant, pasikonsultuoti su kitų sričių specialistais. R. Dargienė džiaugiasi, kad šiuo metu gali pasigirti itin glaudžiu ryšiu ir bendradarbiavimu su įvairiais Žemaitijos miestų kolegomis – ginekologais.

„Aplinkinių miestų medikai skambina pasikonsultuoti, siunčia poras pilnam ištyrimui ir nevaisingumo gydymui. Kolegų pasitikėjimas skatina nuolat gilintis į vaisingumo problemas, pagalbinio apvaisinimo naujoves. Toks bendradarbiavimas neatėjo pats savaime – jį reikėjo užsitarnauti. Mano tikslas – nuolat dalyvauti tarptautinėse konferencijose, bendrauti su kolegomis, kurie daug pasiekė nevaisingumo gydymo srityje", – pasakoja medikė.

Anot jos, geriausias įvertinimas – sėkmingai pastojusios ir sveikų naujagimių susilaukusios poros, kurių istorijos paskatina kitus kreiptis pagalbos.

Lemtingas – devintasis kartas

Sprendžiant nevaisingumo problemas itin svarbu užsispyrimas, tikslo siekimas, gydytojų rekomendacijų paisymas. Gydytoja akušerė–ginekologė prisimena jos darbo praktikoje įvykusią sėkmės istoriją, kuri tik primena – niekada neverta nuleisti rankų.

„Pora net keletą metų niekaip negalėjo susilaukti vaiko, išbandė gydymą įvairiuose centruose, tačiau niekas negelbėjo. Vis tik, jie niekada neprarado vilties, o į mūsų centrą kreipėsi devintajam pagalbinio apvaisinimo gydimo ciklui. Individualiai šiai porai, išanalizavus praeityje atliktą gydymą, buvo skirti nauji, dar nenaudoti medikamentai. Džiaugiuosi, mat būtent šis gydymas ir buvo lemtingas – jį vainikavo didžiulė dovana – nėštumas. Pora susilaukė sveiko naujagimio, o šiuo metu jis – jaunuolis, atlydintis savo mamą į mūsų centrą", – teigia ji.

Medikė pabrėžia, kad gydymo sėkmę lemia daugybė veiksnių: tinkamai parinkti medikamentai, sėkmingos procedūros, kurių metu dalyvauja profesionali komanda specialistų: gydytojai, slaugytojai, embriologai, anesteziologai. Šiais laikais labai svarbi moderniausia ir pažangiausia diagnostinė bei vaisingumo laboratorijos įranga, kurios dėka rezultatai pasiekiami efektyviau.