Lytiškai plintančios ligos (LPL) susijusios su partnerių gausa – tiesa. „Northway" medicinos centro gydytojas urologas Marius Jasėnas tikina, kad lytiškai plintančių infekcijų skaičiaus didėjimas stebimas visame pasaulyje ir manoma, jog prie šio augimo nemažai prisideda atsitiktiniai lytiniai santykiai bei tai skatinančios mobiliosios programėlės, greitas pažintis perkeliančios į kiekvieno norinčio namus. Mediko teigimu, dėl transseksualių santykių paplitimo JAV auga gonorėjos bei sifilio sirgimo statistika. Skirstant pagal lytį, mediko teigimu, dažniau LPL serga vyrai, o pagrindinis sergančiųjų amžius – iki 30 metų. M. Jasėnas konstatuoja, kad ryšys tarp partnerių kaitos dažnio ir ligų paplitimo tikrai yra. Visgi, medikas priduria, jog nuo LPL niekas nėra apsaugotas, tad tikrai gali būti taip, jog net pirmasis ir vienintelis partneris apkrės jus LPL, jei jo ar jos gyvenime iki tol buvo kitų nesaugių lytinių santykių.

„Northway“ medicinos centro Klaipėdoje gydytojas urologas Marius Jasėnas

Jau santykių eigoje išryškėjusios LPL yra neištikimybės įrodymas – mitas. „Northway" medicinos centro akušerė ginekologė Agnė Tarvydienė antrina M. Jasėnui, kad tiek internetinių greitųjų pažinčių įpročiai, tiek didelė partnerių kaita didina tikimybę apsikrėsti LPL, tačiau medikė sako, jog itin dėmesingai reikia komunikuoti apie tai, kuomet LPL aptinkamos jau įsibėgėjus santykiams: „Tai nėra neištikimybės ar nuklydimo į kairę rodiklis. Net turint pastovų partnerį, jei jis nėra pirmas moters gyvenime, tų bakterijų galime rasti, jos gali tyliai sėdėti ir jokių simptomų nesukelti. Tiek moteris, tiek vyras vieną ar kitą LPL galėjo tiesiog nejučiomis turėti nuo praeitų santykių." Vienintelis būdas žinoti, kad abu partneriai į naujus santykius žengia be LPL pėdsako iš praeities – abiems pasitikrinti dar prieš intymiai suartėjant. A. Tarvydienė ir M. Jasėnas tikina sulaukiantys vis daugiau pacientų, kurių noras – tiesiog būti tikrais, kad nejučiomis neserga LPL ir gali ramia širdimi žengti į naujus sveikus santykius.

Agnė Tarvydienė

Lytiškai plintančios ligos perduodamos tik vaginalinių santykių metu – mitas. Vienas iš vis dar gajų teiginių apie LPL – kad jomis apsikrėsti ar užkrėsti partnerį galima tik santykiaujant vaginaliniu būdu. Kalbinti medikai vienbalsiai teigia, kad LPL taip pat perduodamos ir oralinio ar analinio sekso metu. Be to, toks virusas kaip Herpes, dažniausiai atsirandantis pas juo užsikrėtusius žmones ant lūpos, oralinio sekso metu gali būti perduodamas partneriui ant lytinių organų.

Lytiškai plintančiomis ligomis galima apsikrėsti per paviršius – labiau mitas nei tiesa. Prisėdus tarkime pirtyje, sako M. Jasėnas ir A. Tarvydienė, realu užsikrėsti nebent grybeline liga pvz. kandidoze, tačiau pagrindinėmis LPL, tokiomis kaip sifilis, gonorėja, chlamidiozė, ŽIV ir pan., užsikrėsti per paviršių (viešajame tualete, pirtyje, soliariume ar pan.), nors teorinė galimybė lieka, praktiškai sunkiai įmanoma. „Pagrindinis LPL kelias – vaginaliniai, oraliniai, analiniai santykiai, jei nenaudojamas prezervatyvas. Kiti galimi užsikrėtimo būdai – per burnoje esančias žaizdeles, mamos perduodama liga vaisiui nėštumo metu, tačiau nebūna taip, kad atsisėdame pirtyje ir turime sifilį", – pasakoja A. Tarvydienė.

Lytiškai plintančios ligos turi įtakos asmens vaisingumui – tiesa. Kalbinti medikai visiškai tikri tuo, jog LPL turi tiesioginę įtaką vyrų ir moterų vaisingumui. „Už vyrų vaisingumą atsakingos sėklidės ir prostata. Infekcija patenka per šlaplę į šlapimo pūslę, organai yra susiję vienas su kitu. Jei lytiškai plintančios infekcijos šone vyras susirgs prostatos ar sėklidžių, ypač abipusiu, uždegimu, nevaisingumo procentas stipriai išauga, rizika likti nevaisingu yra didelė. Svarbu, kada simptomai pastebimi ir pradedami gydyti. Daugybė žmonių ir dabar, interneto laikais, nors jaučia simptomatiką, visa tai „nurašo" ant kitų priežasčių, laukia, kol tai praeis. Jei tuo pačiu turimi nesaugūs lytiniai santykiai – ir kitą asmenį pasmerki susirgti." Akušerė ginekologė – ne ką optimistiškesnė: „Pasakysiu labai paprastai – pats nevaisingumas ir yra dažniausia LPL komplikacija. Kodėl? Todėl, kad šios bakterijos gali sukelti mažojo dubens uždegiminę ligą (DUL), pažeisti kiaušintakius, gali formuotis pūliniai, to pasekoje moteris vėliau gali nepastoti. Dažniausiai nevaisingumą sukelia chlamidijos, urioplazma, mikoplazma", – pasakoja A. Tarvydienė.

Užsikrėtę LPL asmenys tikrai tai pajaus – mitas. M. Jasėnas sako, kad LPL tuo ir pavojingos, kad daugybe atvejų yra nejuntamos: „Atrodo lyg ir užmiršta liga – sifilis: pradžioje vyras pamato kelis bėrimus, paskui jie išnyksta, ar koks limfmazgio padidėjimas. Vėliau ateina remisijos laikotarpis, o antrinėje fazėje atsiranda rimtesni požymiai – opos, kitų organų pažeidimai. Per tą laikotarpį vyras užkrečia daugybę žmonių", – kalba medikas. Taisyklė galioja ne vien sifilio atveju, mat įvairios LPL gali tūnoti organizme ilgai, nieko apie save nesignalizuodamos. A. Tarvydienė antrina, jog ligos inkubacinis laikotarpis gali trukti nuo kelių savaičių iki net kelių metų, per kuriuos nieko nepajausime, kartais šios ligos atsitiktinai randamos profilaktinių apžiūrų metu ar jau ieškant negalėjimo susilaukti vaikų priežasties. Tokios LPL kaip Žmogaus papilomos virusas gali apskritai nesukelti jokių simptomų, tačiau ilgainiui daro pokyčius gimdos kaklelyje, kurie gali baigtis gimdos kaklelio vėžiu. Tad netikėkite internetinėmis pasakomis, kad LPL tikrai apie save praneš akivaizdžiais simptomais, nes labai dažnai šių ligų veikimas yra tylus, o pasekmės – liūdnos.

Jei pajusite simptomus – jie bus susiję būtent su diskomfortu lytinių organų srityje – mitas. Nors visuomenėje formuojamas įspūdis, kad LPL simptomai, jei visgi yra juntami, orientuoti tik į intymią zoną, tai nebūtinai tiesa. Pirmiausia, anot akušerės ginekologės, moterys kartais ateina ieškoti nevaisingumo, dažnai besikartojančių šlapimo takų ar makšties infekcijų, priežasčių. Būtent tada gali būti aptiktos LPL. Visgi, anot M. Jasėno, apie save šios, tabu vis dar laikomos, ligos, gali pranešti netipiniais simptomais, tarkime, esant chlamidiozei, visiškai realūs akių pažeidimai ar sąnario uždegimas. Pasitaiko ir tokie požymiai kaip tiesiosios žarnos skausmai ar uždegimai, limfmazgių padidėjimais. Šie, iš pirmo žvilgsnio su LPL nesusiję, simptomai, sako M. Jasėnais, kartais veda tikrais klystkeliais, kol žmogui nustatoma tikroji diagnozė ir paskiriamas gydymas.

Prezervatyvas apsaugo šimtu procentų – mitas. Nors prezervatyvo naudojimas, medikų teigimu, yra pagrindinė ir apsauga nuo LPL (neskaitant susilaikymo nuo lytinių santykių), šimtaprocentinės apsaugos čia tikrai nėra. Tarkime Herpes viruso atveju užsikrėsti galima tiesiog liečiantis gleivinėms. Paminėtina ir tai, kad neįmanoma įgauti imuniteto po persirgimo viena ar kita LPL – net persirgę, po nesaugaus kontakto tikrai galite sirgti dar ir dar kartą. Kuomet kalbama apie bakterinio pobūdžio infekcijas, tikslina M. Jasėnas, prezervatyvas yra efektyvesnė apsauga, tačiau kai kalba pasisuka apie virusinius susirgimus – Hepatitas B, ŽIV, Herpes, kandilomų, grybelinių infekcijų atveju prezervatyvas apsaugo tik iš dalies, nes odos kontaktas su partnerio oda lieka.

Skiepas nuo ŽPV skirtas tik dar šiuo virusu neužsikrėtusioms mergaitėms – mitas. Žmogaus papilomos virusas yra viena iš lytiškai plintančių ligų, nuo kurios prezervatyvas taip pat negarantuoja apsaugos, o užsikrėtus šiuo virusu, nors simptomai dažnai nejuntami, organizme gali vykti pokyčiai, vėliau galintys sukelti gimdos kaklelio vėžį. Vyrų atveju ŽPV siejamas su varpos vėžiu, tačiau duomenų nėra tiek daug, o štai gimdos kaklelio vėžio atveju sąsaja su ŽPV – labai akivaizdi.

Visgi, gera žinia yra ta, kad nuo šio viruso efektyvi apsauga egzistuoja – vakcinos, kuriomis dažniausiai skiepijamos mažos mergaitės, dar neturėjusios lytinių santykių. Vis dėlto, verta žinoti, kad skiepytis vakcina naudinga ir suaugusioms moterims, ir net jau infekuotoms ŽPV: „ŽPV skiepu mes moterims rekomenduojame skiepytis net nesitiriant dėl ŽPV turėjimo. Jei moteris jau turi šį virusą – skiepytis jai rekomenduojama. Net jei yra gimdos kaklelio ikivėžiniai pakitimai – išoperavę rekomenduojame vakciną nuo ŽPV. Vakcina pristabdo viruso poveikį gimdos kaklelio ląstelėms", – kalba akušerė ginekologė.

Dar vienas faktas, apie kurį kol kas kalbama mažai – skiepas nuo ŽPV rekomenduojamas ir berniukams: „Europa akcentuoja, kad reikėtų skiepyti ir berniukus, kad jie ne tik nesusirgtų patys, bet ir kad neužkrėstų kitų. Kuo plačiau apie tai bus kalbama – tuo mažesnė galimybė bus berniukui suaugus apkrėsti partneres ŽPV, net turint partnerių kaitą, nes pasiskiepijęs jis turės imunitetą", – komentuoja urologas.

LPL tyrimas yra skausmingas – mitas. Galiausiai, prieiname prie paskutinio patikros skausmingumo mito. Moterų atveju, siekiant tikslesnio atsakymo, anot A. Tarvydienės, dažniausiai atliekamas tyrimas iš makšties nuograndų, jas surenkant specialia minkšta šluotele. Tai gali sukelti menką diskomfortą, tačiau tikrai ne skausmą. Vyrų atveju, sako M. Jasėnas, anksčiau taikyta tyrimo metodika, imant tepinėlį iš šlaplės kanalo, tačiau dabar apie LPL iki 10 sukėlėjų galima sužinoti tiesiog ištyrus vyro rytinį šlapimą. Galiausiai, kalba A. Tarvydienė, asmeniui išsityrus ir aptikus LPL, dažnas medikas net nebesiųs tikrintis šio asmens partnerio ir tiesiog paskirs gydymą porai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją