Nors ir dažnai pasitaikantis cistitas – paslaptingas, mat jo simtomus jaučia ne visi, o užsikrėtę gali perduoti net patys to nežinodami. Urologas Marius Jasėnas sako, kad yra keletas priemonių, kurias taikant įmanoma išvengti susirgimo. Gydytojas pateikė priemones, kuriomis galima padėti sau susirgus bei požymius, kada nedelsiant reikėtų kreiptis į medikus bei paaiškino, kodėl nereikėtų iškart griebtis stipriausių vaistų.

– Dėl kokių priežasčių atsiranda cistitas?

– Cistitas yra šlapimo takų invekcija, pasireiškianti šlapimo pūslės gleivinės uždegimu. Priežastys gali būti labai skirtingos. Dažniausiai jį sukelia žarninė bakterija vadinamoji Escherichia coli. Ji atsakinga už maždaug 85 proc. bakterinės kilmės pūslės uždegimų. Kitos priežastys gali būti dėl instrumentinių tyrimų, pavyzdžiui, ligoninėje įvedamo kateterio ir ilgo jo laikymo.

Gali lemti ir įgimtos šlapimo takų anomalijos, kurios apsunkina šlapimo nutekėjimą. Išmatų, šlapimo nelaikymas, dažniau pasireiškiantis pagyvenusiems ar slaugomiems pacientams. Vyrams, turintiems prostatos problemų, pasitaiko šlapimo sulaikymas, nepilnas nusišlapinimas. Taip pat dėl seksualinių ryšių, yaptingai tiems, kas turi daugiau partnerių. Dėl partnerių kaitos padidėja tikimybė užsikrėsti. Bakterija gali būti perduodama lytinių santykių metu.

Moterims, vartojančioms kontraceptines priemones, ypač su spermicidais, kurie paveikia gleivinę ir ši tampa mažiau atspari bakterijoms. Vyresnio amžiaus moterims pomenopauziniu periodu, kuomet gleivinė tampa plonesnė, jautresnė įvairioms infekcijoms. Taip pat susirgimo riziką didina spindulinė terapija, ypatingai, gydant ginekologinius vėžius, pavyzdžiui, gimdos kaklelio, kiaušidžių. Švitinimas paveikia aplinkinius organus, šlapimo pūslę ir gali sukelti infekcijas. Nereikėtų pamiršti ir asmens higienos – netinkamų priemonių naudojimas, retas apsiprausimas padidina cistito riziką.

Gretutinės ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, instų akmenys, ŽIV, stuburo problemos taip pat gali turėti įtakos šiai ligai. Dėl šios galybės priežasčių kiekvienas gydymas gali būti skirtingas.

 Marius Jasėnas

– Kaip su šiuo uždegimu gali būti susijęs stuburas?

– Po stuburo traumų neretai sutrinka šlapimo pūslės inervacija. Tuomet pūslė negali pakankamai susitraukti, tad ji neatsipalaiduoja ir užsilieka per daug šlapimo. Todėl paralyžiuotiems ligoniams, turintiems, pavyzdžiui, kaklo traumas ir panašiai kyla ši problema. Jie dažnai patys įveda kateterį ir išleidžia šlapimą, kas irgi gali tapti infekcijos šaltiniu. O jeigu šlapimas apskritai neišleidžiamas, rizika išauga dar labiau.

– Kas lemia, kad vieni juo suserga tik kartą, o kitiems ši liga kartojasi?

– Pateiksiu banalų pavyzdį, netinkama apranga šaltu oru, plona avalynė žiemą ar per ankstus lindimas į vandens telkinį, pavyzdžiui, pabraidymas jūroje – tiek užtenka, kad susirgtum. Vėliau, pavyzdžiui, nesilaikant asmens higienos, toliau rengiantis netinkamai arba pilnai neišgydžius po pirmo užsikrėtimo, liga linkusi kartotis.

Jei susirgai ūmiu pūslės uždegimu vieną kartą, tikėtina, kad daugiau niekad nesirgsi. Bet jei liga kartojasi dukart per pusmetį ar tris kartus metuose, tai vadinama atsinaujinančiu cistitu. Tuomet svarbiausia gydytojų užduotis – atrasti, dėl kokių priežasčių kartojasi uždegimas. Atradus ir pašalinus priežastį liga turėtų nebegrįžti.

Ilgai gydant antibiotikais gali išsivystyti atsparumas jiems ir prireikti vis stipresnių vaistų. Vieniems ta bakterija gali nesukelti problemų, o kitiems besikartojant ligai – nebereaguoti į silpnesnius vaistus.

– Su kokiomis lytiškai plintančiomis ligomis gali būti siejamas cistitas?

– Konkrečių infekcijų nevardinsiu, bet dažnai pasitaiko, kad vienas partneris yra nešiotojas ir nejaučia simptomų. Tuomet jis gali perduoti bakteriją, o kitas partneris pajaučia simptomus. Neretai būna, kad tiriant simptomatinį ligonį ir patikrinus partnerį, pastarajam nustatoma ta pati infekcija. Tad kuo didesnė partnerių kaita, tuo labiau išauga rizika užsikrėsti pūslės uždegimu. Jei simptomai pasireikštų visiems, ligos taip neplistų.

– Kodėl ši liga dažniau pasireiškia moterims?

– Dėl moters anatomijos. Moters šlaplė, lyginant su vyro, yra pakankamai trumpa. Šalia jos yra makštis, gimdos kaklelis, išangė. Dėl to infekcijos rizika yra didesnė.

– Kokie simptomai pasireiškia užsikrėtus?

– Dažniausiai – dažnas ir skausmingas šlapinimasis ir dieną, ir naktį. Moterims dažniau būna kraujingų išskyrų. Taip pat – tamsus, drumstas šlapimas, nemalonus kvapas. Gali pasitaikyti skausmai lytinių santykių metu, pilvo apačios skausmas, nedidelis karščiavimas. Jeigu temperatūra kyla, pasiekia 38 laipsnius ir daugiau, įtariame komplikacijas.

– Cistito gydymui būtina gydytojo konsultacija, ar pakanka įsigyti vaistų, jei, pavyzdžiui, liga kartojasi ne pirmą kartą?

– Pirmą parą nerekomenduojame pulti gydyti antibiotikais, kas mūsų visuomenėje gana populiaru. Reikėtų vartoti daug skysčių, spanguolių, meškauogių, petražolių arbatų ir vaistų nuo skausmo. Susirgus pirmą kartą tokio gydymo dažnai pakanka. Jeigu per kelias dienas simptomai nepalengvėja, reikėtų kreiptis į gydytoją ir atlikti papildomus tyrimus.

Pakartotinai sergantys pacientai dažniausiai žino savo infekciją iš anksčiau, tokiu atveju rekomenduojama nedelsiant pradėti gydymą prieš tai pasitarus su gydytoju.

– Kaip gydoma ši liga?

– Pirmiausia reikia atlikti keletą tyrimų, besikartojančios infekcijos atveju pamėginti nustatyti priežastį, skirti antibakterinį gydymą. Dažnai užtenka vos vienos antibiotikų dozės, tačiau vaistai parenkami individualiai. Neaktyviam uždegimui užtenka 1–3 dienų gydymo. Be komplikacijų pasveikti pakanka iki 5 dienų.

Cistitas būna ir besimptomis. Šiuo atveju, jeigu žmogus neturi gretutinių ligų arba nėra neščia moteris, kuri turi galimybę užkrėsti vaisių gimdymo metu, gydymo nereikia. Jeigu žmogus jau sirgęs šia liga, bakterija tapusi „piktesnė“ ir gali sukelti inkstų uždegimą, karščiavimą, pakenkti net visam organizmui, gydyti reikia.

Dėl didėjančio visuomenės atsparumo antibiotikams kartais iškart griebiamasi pačių stipriausių antibiotikų, tačiau to daryti nereikėtų. Tokiu atveju ne tik paveikiamas organizmas, bet vystosi atsparumas ir paskirtam, ir galbūt, kitiems antibiotikams. Nereikėtų iškart gydyti pačiomis stipriausiomis, perteklinėmis priemonėmis.

Šlapimo takų infekcija

– Kokios pasekmės gali laukti uždelsus gydymą?

– Į šlapimo pūslę iš inkstų patenka šlapimas ir išteka lauk. Tad labiausiai su cistitu susijusios šios sistemos organai. Negydoma liga gali sukelti inkstų uždegimą. Kitas ligas sukelia retai, nebent atsiradęs inkstų uždegimas sukeltų kraujo užkrėtimą, tačiau tai nedažna komplikacija.

– Galbūt yra prevencinių priemonių, padedančių išvengti šios ligos?

– Svarbiausia – asmens higiena, ypatingai turintiems didesnį polinkį šiai ligai. Svarbu tinkamai plauti išorės lytinius organus ir naudoti tam natūralias priemones. Stengtis neišsausinti gleivinės, dėl ko infekcijai žymiai lengviau patekti. Taip pat gydomiems chemoterapija pacientams, sergantiems akmenlige labai svarbus ir padedantis dalykas – paprasčiausias vanduo. Po lytinių santykių reikėtų kuo greičiau nusišlapinti, nes tai sumažina galimybę bakterijoms patekti į šlapimo pūslę. O dar geriau būtų – po to išgerti stiklinę vandens.

Ilgai maudantis vonioje taip pat padidėja rizika, ypatingai moterims, tad geriau rinktis dušą. Stengtis reguliuoti aplinkos temperatūros pokyčius, pavyzdžiui, per daug neatsivėsinti patalpoje vasarą ir staiga neiti į karštį, žiemą – neprišildyti automobilio sėdynės ir iškart neiti į šaltį. Žinoma, svarbus aktyvus gyvenimo būdas, sveika mityba, oro sąlygoms tinkama apranga.

– Kokiomis natūraliomis priemonėmis galima gydyti cistitą?

– Spanguolių preparatai, alijošiaus sultys, petražolės – visos šios priemonės tinka arbatoms. Tačiau negalima vartoti ilgiau, negu 5–7 dienas. Kitu atveju galima net pridaryti žalos organizmui, tad nereikėtų perlenkti lazdos. Gydyti gretutines ligas.