Kodėl vieni nori miegoti, kiti – ne?

Reikia sutikti, kad ne visi suaugusieji pasvajoja apie miegą per pietus. Bet kai kuriems dienos miegas gali būti ypač svarbus. „Išskirčiau keletą žmonių grupių, kuriems dienos miegas gali būti svarbus. Visų pirma, vyresnio amžiaus žmonės, nes su amžiumi gali padidėti poreikis pamiegoti dienos metu. Antra grupė – žmonės, turintys sveikatos problemų, kurios gali padidinti poreikį miegoti, tokių kaip nuovargis ar lėtinės ligos. Trečia – tie, kurie yra labai užsiėmę ar patiria didelį stresą, nes miegas gali padėti atsipalaiduoti ir atkurti energiją. Ketvirta grupė – žmonės, kurie turi natūralų polinkį miegoti dieną, kuris gali būti susijęs su genetika“, – pasakojo specialistė.

Paklausta, ar tai, ką valgėme per pietus gali daryti įtaką norui pasnausti, A. Ramanauskė teigė, kad tokia galimybė yra. „Bet tai ne visada reiškia, kad maistas buvo blogas. Tai gali būti tiesiog natūralus jūsų kūno atsakas į energijos suvartojimą maisto virškinimo procese, tai yra visiškai normalu. Tačiau, jei pastebite, kad po tam tikrų maisto produktų ar valgių jums nuolat norisi miegoti, tai gali rodyti, kad jūsų kūnas reaguoja į tam tikrus maisto ingredientus – dažniausiai tai bus krakmolingi angliavandeniai. Tokiu atveju gali būti naudinga per pietus valgyti lengvesnį maistą“, – patarimais dalijosi pašnekovė.

Reikia paisyti taisyklių

Jei vis tik esate iš tų, kurie nusprendė pasnausti po pietų, specialistė ragina nepamiršti tam tikrų taisyklių. „Geriausias laikas eiti pogulio yra maždaug 7 valandos nuo atsikėlimo arba ne vėliau kaip 14 val. dienos. Yra keli dienos miego tipai, tad reikėtų išsirinkti sau priimtiniausią:

  1. Trumpas miegas: jis trunka apie 20-30 minučių ir yra puikus būdas atgauti energiją. Jis padeda išvengti miego inercijos, kai žmogus po ilgesnio miego jaučiasi apsvaigęs.
  2. REM miegas: Tai yra apie 60-90 minučių miegas, kuris apima visus miego etapus, įskaitant REM fazę, kuri yra susijusi su sapnais. Šis miegas gali padėti atkurti kūno ir smegenų funkcijas.
  3. Ilgas dienos miegas: Tai yra 90 minučių ar ilgesnis miegas, kuris apima visus miego etapus. Jis gali padėti atkurti kūno funkcijas ir pagerinti kūno atsparumą stresui.

Svarbu paminėti, kad dienos miego trukmė priklauso nuo individualių poreikių ir gyvenimo būdo“, – teigė pašnekovė.

Tiesa, pietų miegas gali ne tik suteikti energijos, bet ir atvirkščiai – dar labiau išvarginti. „Miegant ilgiau nei 90 min. gali būti sunku atsikelti, jausitės apduję, neturėsite jėgų ir atrodys, kad jaučiatės prasčiau nei prieš nueinant miegoti. Tai gali lemti kėlimasis vidury miego ciklo, o ne jo gale. Todėl būtina miegoti su žadintuvu“, – teigė specialistė.

Ji pabrėžė, kad svarbiausia nusprendus eiti pogulio dienos metu, nemiegoti per ilgai, neiti miegoti per vėlai, kad paskui netektų jaustis mieguistam visą dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją