Balandėliai – klasika, tačiau verta išbandyti ir kitus receptus

Jei paklaustume, ką galima pasigaminti iš kopūsto, tikriausiai dauguma pirmiausiai pagalvotų apie balandėlius. Šis iš Artimųjų Rytų atkeliavęs patiekalas jau laikomas tradiciniu lietuviškos virtuvės pasididžiavimu. Patiekiami su virtomis šviežio derliaus bulvytėmis ar tik su grietine, gardinti įvairiausiais prieskoniais ir padažais, įdaryti su mėsa ar ryžiais, o gal vegetariški – receptų įvairovė tokia plati, kad tikriausiai kiekvienuose namuose išgirstume savitų balandėlių gaminimo paslapčių.

Tačiau net ir ištikimiausiems balandėlių gerbėjams verta pasižvalgyti į šalis ir išbandyti šį tą naujo. Pavyzdžiui, vadinamuosius kopūstainius, kuriuos lengvai ir greitai išsikepsite orkaitėje, o jei nestokojate entuziazmo eksperimentams, galėsite čirškinti ir kepsninėje.

Dėl universalaus skonio ir gerųjų savybių itin vertinami švieži kopūstai, anot G. Kitovės, pavasariui įsibėgėjus ir vasaros metu rikiuojasi perkamiausių penketuke. Kuo jie jaunesni ir šviežesni, tuo skanesni, tad išnaudokite į parduotuves jau atvykusio vasarinio šviežio derliaus privalumus.

„Visuomet didžiuojamės, kad vietos ūkininkų užaugintos šviežio derliaus gėrybės „Iki“ parduotuves pasiekia vos tik sunokusios. Iš Lietuvos ūkių jos atvyksta per vieną dieną ir džiugina kokybe, tarsi būtų ką tik nuskintos jūsų pačių darže.

Vos pasirodžiusios parduotuvių lentynose, vietos ūkininkų užaugintos daržovės kaipmat keliauja į pirkinių krepšelius, tačiau mūsų pirkėjai labai vertina ir platų iš šiltųjų kraštų atkeliavusių gėrybių asortimentą, kuris džiugina ištisus metus“, – sako prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

Kopūstainis

Kopūstainis – nebrangus, lengvai pagaminamas ir itin gardus patiekalas

Kopūstainio, kaip ir balandėlių, gaminimo būdų gali būti įvairių. Tradiciniame variante kopūsto galva pjaustoma storesnėmis riekelėmis, ant viršaus dedama mėsa ir sūris, gardinama prieskoniais ir šaunama į orkaitę. Tačiau kopūstainį galima pateikti ir įmantriau, pavyzdžiui, pasirinktus ingredientus sluoksniuojant tarsi lazaniją.

Kokius ingredientus kopūstainiui gaminti naudosite, priklauso tik nuo jūsų fantazijos. Jei turite savo mėgstamą balandėlių receptą ir per daug nenorite nutolti nuo pamilto skonio, naudokite tuos pačius ingredientus. Tik įdaro nevyniokite į kopūstų lapus, o dėkite juos ant kopūsto riekės.

Įprastai kopūstainis gaminamas su malta mėsa, tačiau tam, kad kepama orkaitėje ji per daug neišsausėtų ir savo sultimis suminkštintų kopūstą, „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas pataria tarpusavyje lygiomis dalimis maišyti smulkintą kiaulieną ir jautieną – tai suteiks sodresnio skonio ir idealiai tiks kepimui orkaitėje.

„Jei patiekalą planuojate gardinti savo pasirinktais prieskoniais, geriau rinkitės smulkintą mėsą – nuo faršo ji skiriasi tuo, kad tai natūralesnis produktas, joje nėra jokių priedų, gali būti įdėta tik iki 1 proc. druskos. Jei vis tik nuspręsite rinktis faršą, vertėtų atidžiai paskaityti etiketę ir rinktis tokį, kuriame priedai daugiausiai būtų tiesiog prieskoniai“, – pataria G. Bačkovas.

Jei nesate mėsos mėgėjai ar dairotės lengvesnių, vegetariškų patiekalų, mėsą kopūstainyje keiskite kitais produktais – pavyzdžiui, gardinkite skirtingų sūrių mišiniu ar kopūstainį pašlakstykite grietinėle ir kepkite tik su prieskoniais.

Neribokite savo fantazijos ir išbandykite skirtingus gaminimo būdus, o jei eksperimentuoti kol kas dar nedrįstate, siūlome vieną puikų receptą.

Reikės:

  • 1 šviežio derliaus kopūsto,
  • 1 nedidelės morkos,
  • 1 nedidelio svogūno,
  • 100 g smulkintos kiaulienos,
  • 100 g smulkintos jautienos,
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio,
  • šlakelio alyvuogių aliejaus,
  • druskos, maltų juodųjų pipirų ir kitų prieskonių pagal savo skonį.

Gaminimas:

Supjaustykite kopūstą stambiomis, maždaug dviejų centimetrų storio riekelėmis, ir iš abiejų pusių, nepamiršdami šonų, patepkite alyvuogių aliejumi. Jį galite pagardinti norimais prieskoniais – česnaku, medumi, sezamo pasta.

Keptuvėje pakepinkite smulkiai tarkuotas morkas ir svogūnus, kol šie suminkštės, sumaišykite su smulkinta mėsa ir pagardinkite norimais prieskoniais.

Kopūstų riekeles dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, ant viršaus suformuokite nestorą maltos mėsos paplotėlį ir apibarstykite tarkuotu sūriu. Šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 laipsnių, ir kepkite maždaug 20–25 minutes.