Ir malonumui, ir sveikatai
Mėlynosios, raudonos ar geltonosios – lietuvių tarpe slyvos itin mėgstamos. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, rudeniui artėjant būtent šis vaisius vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
„Nors slyvos tarp lietuvių populiarios ir vasaros viduryje, pagal pardavimų duomenis daugiausiai jų parduodama ankstyvą rudenį, rugsėjo mėnesį. Be to, pastebime, kad pirkėjai dažnai dairosi ir kitų kaulavaisių. Persikai ar nektarinai taip pat neretai patenka į jų krepšelius“, – teigia V. Budrienė.
Slyvas lietuviai mėgsta tikrai ne veltui, mat jos – ne tik puikus ingredientas gardiems pyragams, sodraus skonio džemams bei kitiems patiekalams, bet ir organizmui itin naudingas vaisius.
Slyvose yra daugiau nei 15 skirtingų vitaminų ir mineralų, gausu skaidulų bei antioksidantų. Slyvos padeda sumažinti uždegiminius procesus organizme, saugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, yra naudingos virškinimui. Nuo seno slyvos naudojamos ir grožio tikslais, mat jose gausu odai itin naudingų vitaminų C ir E.
Valgyti rekomenduojama ne tik šviežias, bet ir džiovintas slyvas. Suvalgę vieną puodelį džiovintų slyvų gausite trečdalį paros normos kalio – mineralo, būtino gerai sveikatai.
Gurmaniška kelionė po pasaulį
Lietuviai nuo senų laikų savo soduose augino slyvmedžius, tačiau vienu seniausiu vaisiumi tituluojamos slyvos populiarios kone visame pasaulyje. Daugiausiai jų užauginama Kinijoje, Rumunijoje bei Serbijoje.
Slyvos – svarbi kulinarinio paveldo dalis. Štai Gruzijoje iš šių vaisių gaminamas chakapuli troškinys, kuris yra vienas mėgstamiausių gruzinų patiekalų. Troškinys gaminamas iš mėsos: avienos, veršienos, įvairiausių prieskoninių žolelių ir slyvų.
Rumunijoje ir Moldovoje slyvų įdarais yra įdaromi jų tradiciniai koldūnai, kurie yra vadinami colțunași. Anglijoje ypatingai populiarūs saldieji slyvų pyragai. Slyvos mėgstamos ir turkų virtuvėje. Šios šalies žmonės slyvas mėgsta maišyti su cukrumi ir ryžiais.
Lietuviai iš slyvų įprastai kepa pyragus ir gamina saldžius, tačiau gaivius kompotus. Vieno iš jų receptu norime pasidalinti ir su jumis. Būtinai išbandykite, mat slyvų derlius dabar pačiame įkarštyje.
Slyvų kompotas su cinamonu
Švariai nuplaukite slyvas ir sklidinai sudėkite į pasirinko dydžio steriliai išvalytą stiklainį. Pripilkite šalto vandens, kad siektų stiklainio kaklelį ir tuomet perpilkite jį į puodą – taip žinosite, kokį tiksliai kiekį vandens reikia virinti.
Puode užvirinkite vandenį ir suberkite cukrų. 1 litrui vandens jo reikės maždaug 0.5 kg. Svarbu atsiminti, kad slyvos sugers nemažai skysčio, todėl gaminame saldų sirupą, kurį prieš vartojimą atskiesite norimu kiekiu vandens ir taip pasigaminsite norimo saldumo kompotą.
Kai vanduo užvirs ir cukrus ištirps (nepamirškite pamaišyti), slyvas stiklainyje apibarstykite cinamonu – 3 litrų stiklainiui reikės maždaug 1 v. š. cinamono. Slyvas užpilkite užvirusiu vandeniu ir pridenkite steriliu dangteliu. Stiklainį su slyvomis pastatykite į puodą, įpilkite į jį vandens tiek, kad apsemtų kiek daugiau nei pusę stiklainio ir užkaiskite. Vandeniui užvirus, palaukite dar 5 minutes, tuomet ištraukite stiklainį ir sandariai jį užsukę apverskite dangteliu žemyn, šiltai apklokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
Visą šaltąjį sezoną mėgaukitės ne tik itin skaniu kompotu, bet ir saldžiomis slyvomis, kurias retkarčiais tikrai susigundysite šakute pakabinti iš stiklainio.