Nė kiek neabejojame – mėgstantys gaminti uogienes ar džemus turi savų receptų ir gaminimo paslapčių, o štai nemėgstantys suktis virtuvėje prie puodų, šviežio derliaus uogas žiemai pasiruošti gali ir kur kas paprasčiau: tereikia jas užšaldyti. Prieš tai, žinoma, pašalinus trešnių ar vyšnių kauliukus.

Sukate galvą, kaip tai padaryti kuo paprasčiau, nepraleidus virtuvėje viso pusdienio? Turime jums keletą idėjų!

Genialumas slypi paprastume

Namuose turite šiaudelį ir tuščią plastikinį butelį siauru kakleliu? Tuomet išbandykite šį metodą: pastatykite butelį ant lygaus pagrindo, dėkite uogą ant jo kaklelio ir ties uogos viduriu iš viršaus durkite šiaudeliu – kauliukas įkris tiesiai į butelį, o prisirpusi uoga nepraras savo formos, tad galės keliauti ne tik į puodą uogienei virti, bet ir į šaldymo kamerą. Šiuo metodu ne tik lengvai pašalinsite kauliukus, bet ir neapsitaškysite uogų sultimis.

Mėgstantys namuose gaminti konditerinius gaminius tikriausiai turi ir specialų konditerinį švirkštą. Jį taip pat galite panaudoti kauliukų šalinimui. Konditerinio švirkšto antgalį dėkite ant lygaus paviršiaus smailiuoju galu į viršų ir užmovę uogą lengvai ją spauskite, kol kauliukas išlys.

Jeigu iš trešnių ar vyšnių ketinate virti uogienes ir jums visai nebūtina išlaikyti dailią jų formą, bene greičiausias būdas pašalinti kauliukus – trešnes tiesiog sutraiškyti. Paskleiskite kelias uogų saujas platesniame inde ir iš viršaus stipriai prispauskite medine lentele ar kitu lygaus paviršiaus pagrindu. Taip vos vienu spustelėjimu sutraiškysite 20-30 uogų. Teliks surinkti kauliukus ir uogas sumesti į puodą virimui.

Uogomis verta mėgautis ne tik vasaros metu

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad trešnės – viena populiariausių vasaros uogų lietuvių tarpe. „Per sezoną jų nuperkama maždaug 500 tūkst. kilogramų. Lietuviai vertina ir vyšnias, tačiau jų nuperkama mažiau, mat jos parduotuvių lentynas pasiekia vėliau, vasarai jau įsibėgėjus“, – sako V. Budrienė.

Prinokusios vyšnios ir trešnės turi daugybę vitaminų, kitų organizmui naudingų medžiagų ir jį stiprinančių savybių. Šios uogos vertinamos kaip natūralus antioksidantas, pagalba žarnyno veiklai ir virškinimui. Tad kol vasara lepina šviežiomis uogomis, mėgaukitės jomis į valias. O rudeniui ruoškite uogienes, spauskite sultis, virkite kompotus ar gaminkite sirupus. Jei vitaminų norite turėti visus metus, trešnes ir vyšnias šaldykite ar džiovinkite.

Neskubėkite išmesti ir pašalinti trešnių ar vyšnių kauliukų, kuriuos galima sumaniai panaudoti saldaus sirupo gamybai ar mėsos marinatui.

Trešnių sirupas

Reikės:

  • 1 stiklinės trešnių kauliukų
  • 1 stiklinės cukraus
  • 2 stiklinių vandens

Viską sumaišykite puode ir nuolatos maišydami, kaitinkite iki užvirimo. Nukelkite puodą nuo kaitros, leiskite sirupui atvėsti ir perpilkite į sandarų indą su visais kauliukais. Kuo ilgiau kauliukai bus sirupe, tuo intensyvesnis bus jo skonis. Sirupą laikykite šaldytuve, suvartokite per mėnesį laiko.

Vyšnių marinatas

Reikės:

  • 1 stiklinės vyšnių kauliukų
  • 1 stiklinės vandens
  • 1 stiklinės raudonojo vyno
  • Prieskonių

Lygiomis dalimis puode sumaišykite vyšnių kauliukus, vandenį ir raudonąjį vyną. Pagardinkite norimais prieskoniais (puikiai tinka čiobreliai, bazilikai) ir užvirinkite. Nukelkite puodą nuo kaitros, leiskite marinatui atvėsti ir perpilkite į sandarų indą kartu su visais kauliukais. Kuo ilgiau kauliukai bus marinate, tuo intensyvesnis bus jo skonis. Marinatą laikykite šaldytuve, suvartokite per mėnesį laiko.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Vasara be rūpesčių“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją