Be išskirtinio šių kaulavaisių skonio ir itin malonios, sultingos tekstūros, persikai bei nektarinai taip pat išsiskiria vitaminų ir mineralų gausa. O nerimaujantys dėl kūno linijų gali lengviau atsikvėpti – šie vaisiai ne tik nekaloringi (persike vidutiniškai tėra 70 kcal), bet ir turi nemažai skaidulų, gerinančių virškinimą, padedančių valyti organizmą.
Šiuose egzotiniuose vaisiuose yra ir daug antioksidantų, kurie naudingi ne tik sveikatingumo, bet ir grožio tikslais. Vitaminas A ir C, beta karotinas naudingas regėjimui, padeda puoselėti odos grožį, stabdo senėjimo procesus, saugo nuo ankstyvųjų raukšlių. Matyt ne veltui šių vaisių ekstraktai naudojami ir kosmetikos priemonėse. Vartojant šiuos kaulavaisius, gerėja nuotaika, didėja fizinis aktyvumas. Padėkoti už tai galima vaisiuose esančiam vitaminui D.
Kaip išsirinkti sultingiausius vaisius
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad nors lietuviai itin vertina vietos ūkininkų užaugintą produkciją, iš šiltųjų kraštų atkeliavę egzotiniai kauliavaisiai pirkėjų krepšeliuose taip pat atsiduria dažnai, ypatingai vasaros metu.
„Šiltuoju metų laiku dauguma nori maitintis lengviau ir sveikiau, organizmą aprūpinti visomis reikalingomis medžiagomis, ypač – vitaminais. Džiugu, kad šviežių vaisių pasirinkimą visais metų laikais turime platų, o vasaros metu vaisiai išties dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose“, – sako V. Budrienė.
Be abejonės, svarbiausia užduotis – išrinkti pačius geriausius vaisius. Tobulas persikas ar nektarinas – gerai prisirpęs ir sultingas, tačiau nepernokęs. Patikrinti, ar vaisius jau tinkamas valgymui, galite paėmę jį į delną ir švelniai spustelėję – turi jaustis šiek tiek minkštumo.
Jei atsinešus į namus persikus pamiršote ir pastarieji per daug suminkštėjo, neskubėkite jų išmesti – stipriai sunokę vaisiai gali būti tinkami kokteiliams gaminti. Tiesiog sutrinkite elektriniu trintuvu kartu su kitais vaisiais, įmeskite ledukų ir mėgaukitės vasariškai gaivinančiu vitaminų kupinu gėrimu. Jei norisi ne tik atsigaivinti, bet ir pasmaguriauti – trintus persikus ar nektarinus maišykite su ledais.
Nieko baisaus, jei nusipirkote ir nepakankamai sunokusius vaisius. Gulėdami šiltoje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės, persikai ar nektarinai prinoks per 4-5 darbo dienas. Norisi mėgautis greičiau? Pasinaudokite gudrybe: padėkite juos viename inde kartu su bananais. Jau kitą dieną tvirti persikai bus suminkštėję ir idealiai tinkami valgymui.
Atraskite naujus skonius
Tiek persikai, tiek nektarinai gali tapti ne tik užkandžiu ar pyrago ingredientu. Šiuos vaisius galima panaudoti ir ruošiant pietų ar vakarienės patiekalus. Jie gali tapti puikiu salotų ingredientu, mėsos pagardu ar netgi sveiku mėsiškų patiekalų garnyru.
Na, o jei norite išbandyti šiuos vaisius kiek kitokiame amplua, siūlome pasigaminti keptus nektarinus su imbieru ir ledais,
Šešioms porcijoms reikės:
•2-3 cm imbiero šaknies;
•170 g rudojo cukraus;
•Šiek tiek žaliosios citrinos sulčių;
•Lašelio kepimo aliejaus;
•Mėgstamų ledų.
Gaminimas:
Nektarinus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Sutarkuotą imbierą, cukrų, žaliųjų citrinų sultis gerai išmaišykite ir gautame mišinyje apvoliokite nektarinų puseles. Tuomet jas sudėkite į šiek tiek aliejumi pateptą skardą ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, 30 – 40 minučių. Ištraukus iš orkaitės, palaukite keletą minučių, kol vaisiai šiek tiek atvės. Patiekite su ledais. Skanaus!