Konservuoti verta ne tik agurkus ir pomidorus
Žinoma, kalbame apie daržovių konservavimą, juk dabar pats laikas pasirūpinti žiemos atsargomis. Tai, kad lietuviai ne tik mėgaujasi šviežiu daržovių derliumi, bet jau skuba ruošti gardumynus šaltajam sezonui, pastebi ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Anot jos, dažniausiai konservavimui pirkėjai vis dar renkasi agurkus bei pomidorus, tačiau drąsiai eksperimentuoja ir su kitomis daržovėmis.
„Agurkai ir pomidorai vasaros metu visuomet patenka į populiariausių daržovių trejetuką, tačiau parduotuvių lentynose gausu ir kitų konservavimui puikiai tinkančių šviežio derliaus daržovių – patisonų, aguročių ir, žinoma, cukinijų, – sako V. Budrienė.
Tad iš spintelių traukiame konservavimui skirtus stiklainiukus ir atlaisviname daugiau vietos darbams virtuvėje – šiandien konservuosime daržo karalienėmis vadinamas cukinijas!
Ir užkandžiui, ir desertui
Vasarą cukinijas esame pratę naudoti troškinių gaminimui, blynams kepti ar į pyragus dėti. O Ar žinojote, kad iš cukinijų galima virti išties gurmaniškas uogienes, ruošti konservuotas mišraines ar rauginti bei marinuoti, kuriant vis naujus receptus? Šiandien dalinamės 2 receptais, padėsiančiais atrasti naujus cukinijų skonius.
Traškūs saldžiarūgščiai cukinijų griežinėliai
Reikės:
- 2 nedidelių cukinijų
- 1 v. š. cukraus
- 1 a. š. druskos
- 2 v. š. acto (9 %)
Jei norite, kad konservuotos cukinijos išlaikytų savo traškumą, rinkitės dar pakankamai jaunas ir neperaugusias. Supjaustykite jas maždaug 2-3 cm storio griežinėliais. Į 500 ml stiklainį suberkite cukrų, druską ir supilkite actą. Įberkite kelis kvapnius pipirų žirnelius, porą skiltelių česnako, jūsų pamėgtų kitų prieskonių. Į stiklainį sudėkite cukinijų griežinėlius (nebijokite paspausti, kad neliktų daug laisvos erdvės), užpilkite verdančiu vandeniu ir pridenkite dangteliu.
Stiklainiuką su konservuotomis cukinijomis pastatykite į puodą, įpilkite į jį vandens tiek, kad apsemtų kiek daugiau nei pusę stiklainiuko ir užkaiskite. Vandeniui užvirus, palaukite dar 5 minutes, tuomet ištraukite stiklainį ir sandariai jį užsukę apverskite dangteliu žemyn, šiltai apklokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti.
Apelsininė cukinijų uogienė
Reikės:
- 1 didesnės cukinijos
- 1 apelsino
- 1 citrinos
- 500 g. cukraus
Cukiniją nulupkite ir supjaustykite kąsnio dydžio ar net šiek tiek smulkesniais kubeliais. Suberkite cukinijų gabaliukus į gilų indą ir užpylę cukrumi palikite pastovėti per naktį. Kitą dieną pasiruoškite apelsiną ir citrinas: nutarkuokite žieveles (tik be baltosios dalies, kuri suteikia kartumo), apelsino minkštimą supjaustykite gabaliukais, o iš citrinos išspauskite sultis.
Į cukinijų indą suberkite apelsino gabaliukus, tarkuotą vaisių žievelę, supilkite citrinos sultis. Viską išmaišykite, perpilkite į puodą ir virinkite ant vidutinės kaitros apie valandą laiko, kol cukinijos taps skaidrios.
Karštą uogienę supilstykite į indelius, sandariai uždarykite ir pastatykite dangteliais žemyn, šiltai apkloję rankšluosčiu, kol pilnai atvės.