Kaip rašo teenvogue.com, tai ne pirmas kartas, kai olimpinis čempionas viešai kalba apie savo kelionę psichikos sveikatos link. Prieš 2020 m. olimpines žaidynes, kurios buvo nukeltos į 2021-uosius metus dėl COVID-19 pandemijos, N. Lylesas socialiniame tinkle „Twitter“ (dabar – „X“) pasidalijo informacija apie tai, kad vartojo antidepresantus, o likus keliems mėnesiams iki olimpinių žaidynių vaistų kursą nutraukė. Olimpinė gimnastė Laurie Hernandez prisidėjo prie palaikymo, po sportininko įrašu teigdama: „Tas jausmas, kai po šių vaistų vartojimo pamažu išnyksta tamsus emocinis rūkas, yra vienas geriausių jausmų pasaulyje. Labai tavimi didžiuojuosi.“

Pažymėtina, kad tose pačiose Tokijo olimpinėse žaidynėse geriausia visų laikų gimnastė Simone Biles pasitraukė iš kovos ir sulaukė pasaulinio masto kritikos bangų. 2018 m. prabilusi apie buvusio nacionalinės gimnastikos rinktinės gydytojo Larry Nassaro seksualinę prievartą, ji pradėjo ieškoti pagalbos, o prieš Tokijo olimpines žaidynes prisipažino, kad jos reiškia ne tik daugiau treniruočių, bet ir dar vienerius metus darbo su JAV gimnastikos komanda, kuri, jos ir kitų nukentėjusiųjų nuomone, nesugebėjo apsaugoti atlečių ir prisiimti atsakomybės už seksualiniu išnaudojimu apkaltintą L. Nassarą. Galiausiai, dėl sukrėtimų ir prarasto psichinės sveikatos bei kūno ryšio ji pasitraukė iš varžybų.

Tačiau po Tokijo žaidynių ne vienerius metus dirbusi ties savo psichine ir fizine savijauta, pasitikinti savimi, padedama terapeuto, naujo gydytojo ir trenerių komandos bei tvirtai besirūpinanti savo psichine sveikata, į 2024 m. Paryžiaus olimpines žaidynes S. Biles grįžo triumfuojanti. 27-erių amerikietė antrą kartą karjeroje tapo gimnastikos daugiakovės olimpine čempione. Kaip anksčiau rašė „Delfi“, tai – rekordinis aukso medalis, su kuriuo ji tapo pačia tituluočiausia olimpine gimnaste istorijoje.

Iš karto po pergalės „Instagram“ socialinio tinklo įraše ji pasidalijo nuotrauka, užfiksuota varžybų metu, kurioje matyti, kaip sportininkė medituoja užmerktomis akimis ir skiria visą dėmesį susitelkti į būsimą akimirką. „Psichikos sveikata yra svarbi“, – po įrašu rašė S. Biles.

Nors daugelis 2024 m. olimpinėse žaidynėse Paryžiuje dalyvauja suvokdami psichikos sveikatos svarbą, likusieji sportininkai susiduria su žalojančiu jų psichinę sveikatą pasaulio dėmesiu. Po to, kai italų boksininkė Angela Carini pasitraukė iš kovos prieš alžyrietę Imane Khelif, pastaroji iš karto sulaukė kaltinimų bangos neva dėl turimo nesąžiningo pranašumo. Šis buvo grindžiamas teiginiais, kad sportininkė yra transseksualė, todėl jos pranašumas prieš moterį, italų boksininkę, yra neabejotinas. Vėliau pasaulinėje žiniasklaidoje šie kaltinimai ėmė bliūkšti ir paaiškėjo, kad sportininkei mesti kaltinimai yra nepagrįsti.

Sekmadienį vykusioje spaudos konferencijoje I. Khelif sakė, kad neapykantos ir transfobijos banga, su kuria ji susidūrė, „žeidžia žmogaus orumą“. Ragindama nutraukti patyčias olimpinėse žaidynėse, I. Khelif pabrėžė: „Tai gali sunaikinti žmones, tai gali pražudyti jų mintis, dvasią ir protą. Tai gali suskaldyti žmones. Dėl to prašau susilaikyti nuo patyčių“.

„Tiesą sakant, neseku socialinių medijų. [...] Komanda, atsakinga už sportininkų psichikos sveikatą, neleidžia nei man, nei kitiems sportininkams sekti socialinių tinklų, ypač per olimpines žaidynes. Esu čia tam, kad varžyčiausi ir pasiekčiau gerą rezultatą“, – pridūrė ji.

Sėkmingai įveikusi varžoves, penktadienį alžyrietė I. Khelif kausis finale dėl aukso medalio su Kinijos sportininke Yang Liu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją