Gegužės 21 d. Kauno rajone buvo sulaikytas asmuo, įtariamas „Telegram“ programėlėje sukūręs kanalą „Baryga LT BOT“. Ji buvo skirta visą parą neteisėtai platinti įvairių rūšių narkotines ir psichotropines medžiagas Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

Čia buvo buvo skelbiami siūlomų narkotinių ir psichotropinių medžiagų pavadinimai ir kainos, įgijimo vietos bei atsiskaitymo būdas. Pirkėjams sudaryta galimybė už narkotikus atsiskaityti virtualia kriptovaliuta „Solana“ (SOL).

Kad gautų didesnį pelną ir didesnį narkotinių bei psichotropinių medžiagų platinimo kanalo „Baryga LT BOT“ veiklos viešumą, įtariamasis apie tai skelbė ir kituose savo administruojamuose „Telegram“ kanaluose – „Patirtys“ ir „Los Angeles Lietuva“. Pasinaudodamas savo sukurtu kanalu „BarygaLT BOT“, jis už narkotikus galėjo gauti apie 0,5 milijono eurų neteisėtų pajamų.

Minėtame „Telegram“ kanale buvo siūloma ne tik įsigyti narkotinių ar psichotropinių medžiagų, bet ir darbas – į įvairias vietas išslapstyti narkotines medžiagas. Už tai siūlytas atlygis nuo 150 iki 250 eurų per dieną. Jis didėjo priklausomai nuo įdirbio.

„Telegram“ kanaluose „BarygaLT BOT“ ir „Miami Imperija“ narkotinių medžiagų buvo siūloma ne tik Lietuvos didmiesčiuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, bet ir mažesniuose miestuose bei miesteliuose – Marijampolėje, Jonavoje, Kėdainiuose, Radviliškyje, Šilutėje, Trakuose, Palangoje, Nidoje ir kt.

Atlikus kratas sulaikyto asmens namuose, automobiliuose, pagalbinėse ir kitose patalpose, rasta narkotinės bei psichotropinių medžiagų, įranga apdoroti kripto valiutą, kuria atsiskaitinėjo narkotinių medžiagų pirkėjai, pinigai, kiti daiktai ir įranga.

Iš įtariamojo elektroninių piniginių išimta daugiau nei 350 000 eurų virtualios valiutos. įtariama, kad ji gauta už narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą „Telegram“ kanaluose.

Operacijoje dalyvavo Vilniaus apskrities Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai su kolegomis iš Kauno apskrities Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-osios valdybos. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Teisėsaugos pareigūnai perėmė sulaikytojo administruojamas „Telegram“ kanale „Miami Imperija“, esančias grupes – „PATIRTYS“, „911 chatas N18“, „911 chat (N18, tik suaugusiems)“, „AUKSINIS JAUNIMAS“, „Garinimas“ ir „LOS ANGELES“. Jose buvo reklamuojamos ir platinamos įvairios narkotinės ir psichotropinės medžiagos.

Sulaikytajam skirtas suėmimas 2 mėnesiams. Už jam inkriminuojamą nusikalstamą veiką gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 15 metų.